Nachlazení | Moje zdraví

Nachlazení

Nachlazení je běžné virové onemocnění.  Nejčastěji ho provází lehká infekce horních cest dýchacích a krku. Není závažné, i když se tak může často díky vyšší teplotě a jiným příznakům zdát.

Viry se šíří vzduchem a do těla se mohou dostat ústy, nosem, ale i očima. Ulpívají i na předmětech. Nejčastější výskyt nachlazení je v podzimních a zimních měsících, kdy se lidé shromažďují v uzavřených prostorách a tak dochází k užšímu kontaktu. Pokud je nachlazený jinak zdravý člověk, nemoc obvykle do týdne odezní. Pokud problémy přetrvávají déle a jsou výraznějšího charakteru, může se jednat spíše o chřipku.

O příznacích vážnějších nemocí než je nachlazení čtěte zde.

Příznaky nachlazení

Příznaky nachlazení přicházejí po jednom až třech dnech po tom, co jste mohli přijít do styku s virem. U každého jedince nemoc probíhá jinak. Mezi základní příznaky nachlazení patří:

Léčba nachlazení

Proti nachlazení není vakcína. Léčba probíhá běžně v lékárnách dostupnými léky na chřipku, rýmu a kašel. Včasná medikace snižuje počet dnů léčby a riziko rozšíření nemoci na okolní orgány.

Léky

U nachlazení a viróz se užívají léky obsahující paracetamol, kyselinu acetylsalicylovou, ibuprofen apod. (Acylpyrin, Paralen aj.) Snižují horečku a tlumí bolest. Při rýmě dekongestiva nosní sliznice (Olynth, Vibrocil aj.) a na tlumení kašle kapky (Stoptussin, Fytos aj.), sirupy (Stodal, Mucosolvan aj.) popř. tablety ( Sinecod, ACC long aj.).

O potravinách, které zhoršují nachlazení, čtěte zde.

Bylinky

Nejčastěji doporučovanými bylinkami jsou zázvor, heřmánek, mateřídouška, lípa, sléz, tymián a černý bez. Posilují imunitní systém a podporují normální funkci dýchacích cest a krku.

Další informace k tématu najdete zde.

Homeopatika

homeopatickou léčbou je třeba začít včas nejlépe při prvních lehkých příznacích, aby měla očekávaný účinek. Vhodnými léky jsou Aconitum napellus, Rhus toxicodendron, Nux vomica nebo Ferrum phosphoricum. Užívají se nejprve v hodinových intervalech, které se postupně prodlužují.

Další informace o homeopatii najdete zde.

Domácí léčba a babské rady

Nesnažte se nachlazení přecházet, odpočívejte, jak známo spánek léčí. Pijte horké bylinkové čaje oslazené medem, zvyšte příjem vitamínů, jezte hodně ovoce a zeleniny. Zejména česnek a cibule jsou považovány za nejlepší domácí léčbu. Také čerstvý kuřecí nebo hovězí vývar udělá zázrak a dodá sílu.

Babičky a dědečkové vždy měli kolem sebe mnoho polštářů a věděli proč. Odpočinek s hlavou ve zvýšené poloze je daleko kvalitnější nehledě na to, že jste ze všech stran v teple a vypocení je další dobrou radou.

Vyšetření

Vyšetření u lékaře je nutné pouze u vážnějšího průběhu nemoci, nebo pokud se přidají k nachlazení jiné komplikace jako je astma, bolest ledvin, plic apod.

Velký přehled nemocí dýchací soustavy najdete zde.

V těhotenství

Nachlazení a chřipka v těhotenství a to především v počátku, je komplikací. Užíváním léků by mohl být ohrožen vývoj plodu a v horším případě by vážnější stav mohl způsobit i potrat. Vždy je nutná konzultace s gynekologem.

Možné komplikace

Pokud se viry nebo bakterie dostanou až k ušnímu bubínku, může dojít k akutnímu zánětu středního ucha. Nachlazení u osob, které mají k tomu sklon, vyvolává astmatický záchvat, a když není léčeno, může vést k až k zánětu dutin nebo dalším sekundárním infekcím jako je streptokok, pneumonie nebo bronchitida.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Prevence

Jako u každé virové infekce je nutné:

Kdy jít k lékaři

Pokud se necítíte dobře déle jak týden, přetrvává rýma, bolest v krku popř. stále zvýšená teplota, navštivte svého lékaře nebo pokud teplota překročí 38,5 °C a trvá déle než 24 hodin. Může se jednat o závažnější onemocnění jako je chřipka, zánět ledvin nebo zápal plic. Váš stav není tedy pouze virového, ale bakteriálního původu a ten je nutný léčit antibiotiky.

 

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.