Jak se lépe soustředit? Pomůže meditace | Moje zdraví

Jste smutní a nemůžete se soustředit? Deset minut meditace denně vám změní život

Jste smutní a nemůžete se soustředit? Deset minut meditace denně vám změní život
Deset minujt denně stačí pro lepší soustředění • Autor: iStock.com
11. května 2018 • 06:38

Úzkost a deprese nás někdy vyřadí z normálního fungování. Kvůli tomu, že se na nic nemůžeme pořádně soustředit, nám nejde práce od ruky a po příchodu domů jsme jak tělo bez duše. Dá se nějak jednoduše těchto stavů zbavit nebo je alespoň zmírnit? Autoři nové studie z University of Waterloo, která byla publikovaná v časopise Consciousness and Cognition, říkají, že ano, prý nám k tomu stačí deset minut denně.

Deset minut každodenní meditace prý pomáhá hlavně u lidí trpících takzvaným emočním stresem. Přínosná je ale i pro pacienty, které často popadá úzkost. A co bylo základem studie? Vědci z již zmiňované University of Waterloo požádali 82 studentů trpících prokazatelně úzkostmi, aby vykonávali nějakou monotónní soustavnou činnost.

Účastníky testu rozdělili vědci do dvou skupin. První skupina poslouchala úryvek hudby z filmového trháku Hobit a studentům z té druhé hrála v uších po dobu deseti minut meditační hudba a byli vyzváni, aby se soustředili na své nádechy a výdechy.

A jaké byly výsledky první skupiny? Celkem 43 procent z nich se neodkázalo pořádně na hudbu soustředit a myslelo na všechno možné, jen ne na danou hudbu a meditaci. Druhá skupina na tom byla o něco lépe, celkem 55 procent z testovaných studentů dokázalo své myšlenky soustředit pouze na svůj dech.

Druhá skupina také zaznamenala úspěch, co se týče myšlenek na budoucnost. Soustředit se na přítomnost, vnímat své tělo a mysl „právě teď“ nedokázalo jen 25 procent studentů. Právě myšlenky na to, co bude (strach ze zkoušky), jsou nejčastějším znakem úzkosti. Faktem je, že nějak špatně nedopadla ani první skupina. U obou dvou tak univerzitní pracovníci zaznamenali pokles negativních emocí.

„Lelkovat“ se nevyplácí

Pravdou také je, že více než polovinu našeho denního vědomí zabírají myšlenky na budoucnost či na minulost. To, že se třeba na práci soustředíme jen z padesáti procent, nám může pořádně ztížit třeba i pracovní úkoly. Problémy to může dělat i ve škole a celkově vám „lelkující“ myšlenky přinesou zhoršení výkonu v každodenním životě. Tento odklon myšlenek může být ale i velmi nebezpečný například při řízení auta.

Stručně řečeno, meditace je pro nás prospěšná a těch deset minut bychom si na ni každý den rozhodně udělat měli. Nic za to přece nedáte a i v práci jednu přestávku změňte třeba z „kouřové“ na „meditační“. Ze začátku to třeba úplně nepůjde, ale uvidíte, že například už po týdnu pravidelného meditování se do toho dostanete a vaše mysl se krásně „pročistí“. Můžete nám věřit i nemusíte, to je jasné. Takže nejlepší cestou je to bez přílišného „přemýšlení“ na sobě vyzkoušet.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.