Vitamín A | Moje zdraví

Vitamín A

Vitamín A
Autor: istock.com
26. května 2020 • 14:33

Vitamín A označuje skupinu látek, z nichž nejdůležitější je vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretin).

Účinky vitamínu A

Vitamín A je důležitý pro náš zrak, pro tvorbu zrakového pigmentu (rodopsinu), který se využívá za nízkého osvětlení. Podporuje růst a vývoj buněk a sliznic, má vliv na krvetvorbu a imunitu. Vitamín A je důležitý antioxidant.

Velký přehled všech vitamínů najdete zde.

Nedostatek vitamínu A

Nedostatek vitamínu A způsobuje poruchy obranyschopnosti, sklony k zánětu očních spojivek a poškození oční sítnice, rohovatění kůže, šeroslepost. Může zpomalovat pohlavní vývoj. Nebezpečný je i přebytek tohoto vitamínu.

Předávkování vitamínem A

Vitamín A je jedním z mála vitamínu, které mohou hypervitaminózu, tedy nemoc z nadbytku vitamínu. Vitamín A se ukládá v játrech a proto může předávkování způsobit osteoporózu i otravu. Nadbytek vitamínu A v těhotenství může způsobit poruchy plodu. Předávkování vitamínem A se projevuje nevolností, suchou kůží, padáním vlasů, bolestmi kloubů či poruchami vidění.

Vitamín A v potravinách

Nejvíce vitamínu A je obsaženo v produktech rostlinného původu, zelenině, rybím tuku, játrech, mrkvi, zelených a žlutých listech, špenátu, melounu, meruňkách, zelí, brokolici, kukuřici, másle, vaječném žloutku a také v mléce, některých tučnějších mořských rybách (losos, treska, sleď), třešních atd.

Průměrná denní doporučená dávka pro dospělého člověka byla v České republice stanovena 800 mg vit.A/den.

Co je dobré vědět

Při dlouhodobém užívání vitamínu A jsou nutné pravidelné přestávky. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, obecně se nedoporučuje (může poškodit nervový systém plodu).

Přírodní provitamín A (beta-karoten) by měl být bez vedlejších účinků.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.