Vědci potvrdili: Koronavirus zabíjí šestkrát víc než chřipka | Moje zdraví

Vědci potvrdili: Koronavirus zabíjí šestkrát víc než chřipka

Vědci potvrdili: Koronavirus zabíjí šestkrát víc než chřipka
Autor: istock.com
24. července 2020 • 06:00

„Vždyť je to skoro jako chřipka,“ slýcháme běžně o koronaviru COVID-19 ve svém okolí. Nyní se ale ukazuje, že onemocnění, které řádí ve světě více než půl roku, je mnohem nebezpečnější. Vědci přišli s tím, že podle nové studie zabíjí koronavirus až šestkrát častěji než chřipka.

Vědci provedli desítky studií, aby vypočítali úmrtnost nakažených koronavirem a ukázalo se, že je v porovnání s chřipkou násobně nebezpečnější. Informoval o tom americký zprvodajský server Thw Wall Street Journal.

Z tisíce zemře až deset lidí

Výzkum, který započítal úmrtí z celkového počtu nakažených včetně nenahlášených případů, naznačuje, že COVID-19 zabíjí asi 0,3 až 1,5 procenta nakažených lidí. Většina studií zpřesňuje tento podíl na 0,5 až jedno procento. To znamená, že z každého tisíce nakažených lidí průměrně zemře pět až deset nemocných. Tento odhad naznačuje, že nový koronavirus je smrtelnější než běžná sezonní chřipka, kde se jedná o úmrtnost v úrovni 0,1 procenta.

Co jíst při koronaviru? Více čtěte zde.
Aktuální informace k situaci na školách čtěte zde.

„Právě kombinace úmrtnosti a nakažlivosti dělá z koronaviru tak nebezpečnou chorobu,“ říká Eric Toner, lékař pohotovostní medicíny a vědec Střediska Johnse Hopkinse pro zdravotní bezpečnost, který studuje připravenost zdravotní péče na epidemie a nakažlivé choroby. Dobrou zprávou je, že koronavirus není tak smrtící jako ebola a další nakažlivé nemoci, které se ve světě objevily v posledních letech.

Vývoj nově odhalených případů koronaviru v Česku stále stoupá, zatím se nakazilo přes 14 000 lidí, z toho 360 jich zemřelo. Některé kraje kvůli nárůstu počtu nemocných znovu zavádějí preventivní opatření. Koronavirem se celosvětově nakazilo téměř 15 000 000 lidí, z toho téměř 620 000 zemřelo. Aktuální mapu výskytu koronaviru ve světě najdete zde.

Nepodceňujte příznaky

Koronavirus se nejčastěji projevuje jako onemocnění chřipkou, proto si ho s ní lze i splést. Podle zkoumání Světové zdravotnické organizace (WHO), jejíž experti sledovali nakažené v Číně, patří mezi nejčastější příznaky horečka (88 %), suchý kašel (68 %), dušnost (18 %), únavabolest v krkumigrény a bolesti svalů (14 %). Mezi méně časté symptomy pak patří zimnice (11 %), závratě zvracení (5 %) nebo průjem (4 %).Vědci také zjistili, že příznakem koronaviru může být i náhlá částečná nebo úplná ztráta čichu a chuti. Naopak rýma příznakem nákazy koronavirem není. 

Další informace o koronaviru najdete zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.