Zelený ječmen: K čemu je dobrý a jak ho můžete upravit? | Moje zdraví

Zelený ječmen: K čemu je dobrý a jak ho můžete upravit?

Zelený ječmen: K čemu je dobrý a jak ho můžete  upravit?
Zelený ječmen je životabudič • Autor: iStock.com
25. května 2018 • 12:00

Znáte nejstarší doplněk stravy, používaný už našimi prababičkami? Je to zelený, respektive mladý ječmen. K čemu je dobrý a proč byste ho měli do svého jídelníčku zařadit?

V mladém ječmeni najdeme velké množství chlorofylu, kromě toho jsou v něm i tělu prospěšné antioxidanty, minerály i vitamíny. „S mladým ječmenem jsem se poprvé setkala zhruba před 5 lety, kdy jsem začala s raw stravou, neboť se v ní zmiňovaný doplněk stravy používá k detoxikaci organismu. Vzhledem k tomu, že v současnosti provozuji raw kavárnu, s mladým ječmenem se setkávám denně, když jej ve formě prášku přidáváme do raw dortů, jednak pro jeho blahodárné účinky, ale i pro dobarvení,“ popisuje propagátorka zdravé výživy, veganství a raw food  Petra Malaníková.

 Komu mladý ječmen nechutná, může ho zvolit i ve formě nápoje nebo ve formě sladkého dezertu, kde jeho chuť téměř nepoznáme. „Přiznám se, že ani mě samotný mladý ječmen moc nechutná, proto si ho dopřávám jednak již ve zmíněných dezertech nebo ho přidávám do smoothies,“ přiznává Petra Malaníková.

Která část ječmene se jí?

V podstatě je to takový životabudič, který už hojně využívali i naši předkové. V jídelníčku ho měli už starověcí Egypťané, do pokrmů ho ale přidávali i v Číně. Jedná se v podstatě o druh trávy a ke konzumaci a sušení se používají jen mladé výhonky – odtud pochází i běžně používané označení této rostliny.


Pokud se rozhodnete nekonzumovat čerstvý ječmen, můžete jej i usušit. I u nás je jeho pěstování dokumentováno tisíce let zpět a najdeme jej i na dnešních polích. Bohužel kvůli chemickým postřikům vám jej ale sbírat nedoporučujeme.

Výhodou je, že si jej ale můžete vypěstovat i doma v květináči nebo na zahrádce. Konzumovat jej ale můžete i koupený ve formě různých prášků a tabletek.

Podporuje naši imunitu i metabolismus

Jak už bylo řečeno, zelený ječmen působí antibakteriálně a protizánětlivě a celkově posiluje imunitu a podporuje i metabolismus. „V posledních letech se čím dál více rozmáhá trend zdravého životního stylu. Neznamená to jen co nejlépe vypadat, ale hlavně být výkonný a zdravý. To se odráží nejenom v konzumování větší míry ovoce a zeleniny, ale i ve znovuobjevování i takzvaných superfoods – superpotravin, které mají na naše tělo blahodárné účinky a tělo detoxikují,“ vysvětluje oslovená specialistka.

A pokračuje: „Superpotraviny jsou doplňky stravy, které mají zvýšenou koncentraci prospěšných látek pro naše tělo a i při malém množství mají na náš organismus velmi pozitivní vliv."

Petra Malaníková potvrzuje i výše napsané, když říká, že mladý ječmen není žádnou novou potravinou, ale naopak se hojně využíval i v minulosti, jen se na něj v průběhu let a vlivem farmaceutických firem zapomnělo. „Nyní je však vidět, že lidé už nechtějí své zdravotní problémy řešit konzumováním léků, ale naopak chtějí zdravotním problémům předcházet. Hledají tak zpět cestu k těmto superpotravinám, které dnes už běžně zařazují do svých jídelníčků,“ uzavírá odbornice.  



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.