Cukrovka: Co způsobuje diabetes, jak se léčí a existuje prevence? | Moje zdraví

Cukrovka (diabetes)

Jedná se o poruchu metabolismu cukrů, kdy organismus není schopen udržet koncentraci cukru v krvi v normálních mezích. Tělo má málo inzulínu, který má za úkol hladinu cukru snižovat. Cukrovku dělíme na diabetes 1. a 2. typu.

Diabetes 1. typu vzniká, když slinivka břišní nevyrábí vůbec žádný inzulin, který je nutný pro přesun glukózy do buněk. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy jsou buňky pankreatických ostrůvků (kde je normálně inzulin produkován) zničeny protilátkami, které tělo vyrábí. Inzulin je pak nutno dodávat uměle.

Diabetes 2. typu je častější, objevuje se u dospělých, a to hlavně u obézních lidí. Velice často patří do takzvaného metabolického syndromu, kdy je nemocný ještě navíc postižen poruchou metabolismu tuků, aterosklerózou, obezitou, vysokým krevním tlakem.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Příznaky cukrovky

Příznaky cukrovky 1. typu:

  • porucha vědomí
  • zvracení
  • žízeň a časté močení
  • nechutenství

Diabetes 1. typu se objevuje v mládí. Jako první příznak se může objevit kóma s poruchou vědomí, dále jsou mezi příznaky řazeny podrážděnost, zvracení, slabost, pohublost, častá žízeň a časté močení, potřeba pít i v noci a noční pomočování. Potíže nemusejí být dlouho odhaleny. Pacient může působit unaveně, ztrácí chuť k jídlu, přičemž chuť pít stále zůstává. Může si stěžovat na bolesti břicha, pocity na zvracení, může být dušný.

Příznaky cukrovky 2. typu:

  • žízeň
  • únava
  • poruchy vidění
  • problémy s kůží
  • problematické hojení ran

Příznaky diabetu 2. typu mohou být snížené vnímání sladké chuti, zamlžené vidění, velká žízeň, únava, pomalé hojení ran, bolesti a mravenčení chodidel, infekce na kůži, únava, ztráta ochlupení na nohou, žluté hrbolky po těle a mohou se objevit i příznaky podobné chřipce. Pokud se cukrovka dostane do pokročilejšího stádia, mohou se objevit i poruchy řeči, zraku a koordinace, ochrnutí, halucinace a záchvaty paniky.

Léčba cukrovky

Pro diabetes 1. typu je důležité dodávat pravidelně inzulin do těla injekcemi, a to 3krát až 6krát denně. Dále si musí diabetik pravidelně měřit hodnotu cukru v krvi pomocí glukometru. Diabetik musí dodržovat pravidelný příjem potravy o malém množství, nikdy nesmí dlouho hladovět ani provádět příliš náročnou činnost.

Pro diabetes 2. typu je nejdůležitější dieta, která spočívá v nižším počtu kalorií, větším přísunu vlákniny a pohybu kvůli snížení hmotnosti. Dietním režimem lze diabetes 2. typu udržet pod kontrolou bez nutnosti dodávek inzulinu. Pokud se tímto způsobem nepodaří udržet nízkou hladinu cukru v krvi, zahajuje se také léčba inzulinem.

Léky

U diabetu 2. typu se využívají se perorální antidiabetika, u diabetu závislého na inzulinu je volbou léčby inzulin.

Domácí léčba a babské rady

Cukrovka patří vždy do rukou odborníka.

Vyšetření

Vyšetření se provádí pomocí rozboru krve. Měří se hladina krevního cukru – glykémie a další parametry  kompenzace cukrovky (například glykovaný hemoglobin, C-peptid).

V těhotenství

Těhotenství není pro diabetičky překážkou, důležitá je však komunikace s diabetologem a gynekologem. Může se stát, že při nesprávné funkci ledvin, cévním onemocnění či změnách na oční sítnici nebude ženě těhotenství doporučeno. U diabetiček mohou nastat různé poporodní komplikace, např. infekce nebo neurologické obtíže, obtížné hojení ran po operativním porodu, děti zas mohou mít vyšší hladinu cukru v krvi nebo vývojové vady nebo mohou být větší, než by se očekávalo dle jejich gestačního věku. Po porodu je důležité podrobnější lékařské sledování jak matky, tak dítěte.

Asi u 3 % žen se v druhé polovině těhotenství objeví tzv. těhotenská cukrovka. V průběhu těhotenství se potřeba inzulinu zvyšuje a slinivka na ni často nedokáže reagovat. Po porodu u většiny komplikace mizí.

Možné komplikace

Náhlými komplikacemi mohou být příliš nízká nebo vysoká hladina cukru v krvi. Hypoglykémie i hyperglykémie můžou při neléčení skončit kómatem a smrtí. Při hypoglykémii (nízké hladině cukru v krvi) je důležité podat nemocnému něco sladkého. Při hyperglykémii (vysoké hladině cukru v krvi), je nutná dávka inzulinu. V pokročilé fázi nemoci může diabetik přijít o část nohou, o akrální – koncovou část dolní končetiny (např. palec) nebo o celou končetinu. Dále může přijít o zrak, mít problémy se selháním ledvin, s vysokým krevním tlakem nebo arteriosklerózou. Mezi další problémy patří postižení nervů, sítnice, cév, různé otlaky, žlučníkové kameny, problémy se zažívacím ústrojím a vylučováním. Diabetik 2. typu může mít komplikace spojené s onemocněním srdce.

Očkování

ne

Délka léčby

doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Trvalé následky

Trvalé a vážné následky může přinést pokročilá fáze diabetu. Amputace končetin, slepota, arterioskleróza či selhání ledvin.

Prevence

Pro diabetes 2. typu je preventivním opatřením zdravý životní styl, tedy vyvážená strava a dostatek pohybu. Pro diabetes 1. typu žádná opatření neexistují.

Kdy jít k lékaři

Cukrovka je většinou zjištěna na preventivních kontrolách u lékaře, při odběru krve. K lékaři navíc zamiřte, pokud na sobě pociťujete jakékoliv změny nebo problémy. Zejména při velkém pocitu žízně i při dostatečném příjmu tekutin, hubnutí, únavě nebo zhoršeném hojení ran.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.