Vitamín C | Moje zdraví

Vitamín C

Vitamín C
Vitamin C • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 16:35

Vitamín C neboli kyselina askorbová (E300) je ve vodě rozpustná živina a vitamín nezbytný k udržení tělesného zdraví.

Účinky vitamínu C

Po vitamínu C obvykle saháme, když máme pocit, že na nás jde nachlazení nebo viróza. A je to logické – tento vitamín se v lidském těle podílí na celé řadě procesů nezbytných pro zdravý život. Zmírňuje rizikové faktory kardiovaskulárních chorob, snižuje hladinu kyseliny močové v krvi a pomáhá tak při prevenci dny, zlepšuje vstřebávání železa, posiluje imunitu a zlepšuje fungování bílých krvinek, snižuje vysoký krevní tlak a v neposlední řadě také chrání mozek před účinky stárnutí. Vysoké dávky vitamínu C se doporučují při nádorových onemocněních, zpravidla i několik tisícovek miligramů denně, protože vitamín dokáže zpomalit růst nádorových buněk. Vitamín C také podporuje tvorbu kolagenu a působí jako silný antioxidant, čímž pomáhá udržet přirozenou pružnost pokožky, vitalitu a svěží vzhled.

O tom, jak lépe využít vitamín C, čtěte zde.

Nedostatek vitamínu C

Projevuje se hned několika zdravotními problémy. Mezi ty nejčastější patří únava a opakované virózy, bolest kloubů, krvácení dásní, řídnutí vlasů a větší náchylnost kostí ke zlomeninám. Může se přidat i anémie (chudokrevnost).

Předávkování vitamínem C

Při konzumaci více než 2000 mg vitamínu C denně se mohou objevit příznaky předávkování (průjem, bolesti hlavy, křeče, zvracení). Dávky převyšující 3000–4000 mg už tělo nedokáže efektivně vyloučit, a proto mohou vznikat ledvinové kameny.

Vitamín C v potravinách

Vitamín C si lidský organismus neumí sám vyrobit, proto ho musíme přijímat potravou, případně prostřednictvím doplňků stravy. Velké množství vitamínu C najdete například v šípcích, černém rybízu, červené paprice, kiwi, růžičkové kapustě, brokolici, zelí nebo papáje. Mezi lidmi se rozšířil mýtus, že hodně vitamínu C obsahují citrusy, ale to není tak docela pravda. Je to dané tím, že v sobě skrývají i enzym askorbinázu, který kyselinu askorbovou (vitamín C) snadno rozkládá.

Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělé je 80–⁠100 mg.

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Co je dobré vědět

Pro kuřáky je doporučený denní příjem vitamínu C vyšší o 35 mg než u nekuřáků, protože ho mají v těle méně kvůli toxinům z cigaretového kouře.

Další užitečné informace o vitamínech čtěte zde.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.