Proč je vitamín D důležitý pro imunitu a hrozí v karanténě jeho nedostatek? | Moje zdraví

Proč je vitamín D důležitý pro imunitu a hrozí v karanténě jeho nedostatek?

Proč je vitamín D důležitý pro imunitu a hrozí v karanténě jeho nedostatek?
Autor: iStock.com
2. května 2020 • 06:00

Nedostatek vitamínu D je dlouhodobý problém, a to zejména v chladných měsících, kdy je méně slunečního záření. Doba epidemie to podle lékařů ještě zhoršuje, protože většina lidí nechodí ven. Přitom senioři by měli být na slunci dvojnásobně dlouho než mladí lidé! Naopak rouška velký vliv na snížení dopadu slunečního záření na tělo nemá.

Vitamín D se společně s vitamínem K2 podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů, který se jinak může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních a výrazně zvyšovat riziko nemocí srdce a cév.

Déčko má také pozitivní vliv na imunitu, kterou je zejména nyní třeba posilovat. Podílí se také na regulaci krevního tlaku, na růstu krevních, svalových a kožních buněk. Při dostatečných dávkách zlepšuje šanci na vyléčení nemocí a často působí i preventivně.

Pro dostatek vitamínu D je důležitý pobyt na slunci. Jaký na to má vliv současná epidemie, kdy lidé zůstávají více doma? Lékaři mají jasno, slunce a pobyt venku lidem chybí. Tedy pokud nejsou venku alespoň dvakrát týdně déle než 20 minut, a to v době mezi 10. a 14. hodinou. To je doba, která by měla zajistit dostatečné množství tohoto vitamínu. 

UV záření: jak hledat kompromis?

Poledne je ale čas, kdy lidé spíše odcházejí do stínu, což je samozřejmě pochopitelné, ale pro získání vitamínu D to není ideální. Stejně jako UV filtry z ochranných krémů. Proto je podle lékařů třeba hledat kompromis. Co se týče roušky, ta už přísun záření tak zásadně neovlivňuje, je to jen malá část těla.

Prevence COVID-19

Jak na svých stránkách píše Státní zdravotní ústav, vitamín D je důležitý pro prevenci onemocnění, a to včetně COVID-19. Nedostatek vitamínu D totiž ovlivňuje osteoporózu (řídnutí kostí) nebo vyšší vnímavost k infekcím.  „Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci dále vědí, že zlepšení hladiny vitamínu D může pomoci snížit záněty v těle. Vitamín D je přirozeně tvořen v kůži díky UV záření ze slunce, ale ne každý může takto získat veškerý vitamín D. Zdrojem v zimě bývají hlavně ryby,” uvádí Státní zdravotní ústav.

Problém je, že senioři jsou na tom ještě hůře. S postupujícím věkem postupně klesá schopnost pokožky tvořit vitamín D až o tři čtvrtiny. Proto lidé nad 65 let potřebují na slunci být dvojnásobně dlouho. Myslete také na to, že na procesu přeměny vitamínu D na aktivní formu se podílí játra a ledviny, proto je nutné o tyto orgány pečovat. Tedy nepít nadměrné množství alkoholu, omezit cukry, nepřejídat se, dbát na správný pitný režim a zařadit pravidelně ryby do jídelníčku. Právě omega 3 mastné kyseliny z ryb také výrazně přispívají ke zvýšení imunity.

Vitamín D najdeme v rybách – treska, tresčí játra, sleďové filety, sardinky nebo losos nebo v mléčných výrobcích. Z potravin má ale dostatečný příjem vitamínu jen asi jedno procento lidí.

Proto lékaři upozorňují: Dosáhnout správné hladiny vitamínů D a K2 pouze stravou a pobytem na slunci je v našich podmínkách velice obtížné, od října do dubna prakticky nemožné. Pestrou stravu je tudíž dobré doplnit vhodnými doplňky stravy. Další informace najdete například na webu Jsemstalekost.cz.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.