Draslík | Moje zdraví

Draslík

Draslík
Autor: istock.com
24. května 2020 • 20:49

Draslík (Kalium – K) patří mezi základní biogenní prvky v lidském těle. Společně se sodíkem je důležitou minerální látkou, která se podílí na správné funkci a vývoji organismů.

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky draslíku

Zhruba 98 % draslíku v těle se nachází uvnitř buněk. Kolem 80 % z tohoto množství se nachází v buňkách svalových, zatímco zbylých 20 % draslíku najdeme v kostech, játrech a také v červených krvinkách.

Draslík je nezbytný pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, pro svalový tonus, činnost mnoha enzymů, přeměnu glukózy v energii, k udržování rovnováhy kyselin. Spolu s ostatními elektrolyty vede draslík nervové vzruchy. Organismus je schopen udržet draslík jen za přítomnosti hořčíku.

Nedostatek draslíku

Dlouhotrvající nedostatek draslíku – hypokalémie, může nevratně poškodit ledviny a vést až k jejich úplnému selhání s potřebou dialýzy. Nedostatek draslíku může také způsobit výraznější ztráta tekutin a minerálů, k čemuž dochází například při opakovaném zvracení, průjmech, dlouhodobém užívání projímadel a některých léků na vysoký krevní tlak, tzv. diuretika. Mezi typické příznaky deficitu draslíku patří svalové křeče, únava, bolesti hlavy, mravenčení v končetinách, podrážděnost, vysoký krevní tlak a bušení srdce.

Nadbytek draslíku

Zvýšená hladina draslíku v krvi (hyperkalémie) je potenciálně život ohrožující poruchou, protože může vyvolat závažné srdeční arytmie až náhlou zástavu srdce. Zrádné je, že příznaky hyperkalémie jsou mírné (slabost, únava, brnění kolem úst, trnutí jazyka nebo bušení srdce), a tak často bývá odhalena až laboratorním testem. Vznikem hyperkalémie jsou ohroženi hlavně nemocní s nedostatečností ledvin, zvláště pak pacienti léčení umělou ledvinou a z nich nejvíce ti, kteří již nemočí. Draslík je totiž za normálních okolností z těla vylučován hlavně močí.

Draslík v potravinách

Draslík je obsažen především v ovoci (banánech, meruňkách, švestkách), zelenině, bramborách, ořechách, celozrnných obilninových výrobcích, luštěninách, mléčných výrobcích a mase. Tělu ho ale můžete dodávat i ve formě doplňků stravy.

Doporučená denní dávka draslíku je od 2000 do 3500 mg pro ženy i pro muže.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.