Je koronavirus i ve vašem sousedství? Získejte o tom přehledné informace | Moje zdraví

Je koronavirus i ve vašem sousedství? Získejte o tom přehledné informace

8. dubna 2020 • 06:00

Počet nakažených koronavirem COVID-19 v Česku stále roste. Čím dál víc lidí se také ptá, jestli se virus vyskytuje i u lidí v jejich bezprostředním okolí. Podívejte se, kde tyto užitečné informace najdete.

Nejen starostové obcí, ale také jejich obyvatelé chtějí vědět, kolik nakažených lidí pobývá v jejich blízkosti. Podle Ministerstva zdravotnictví jde ale o citlivou informaci, která může vést ke stigmatizaci nemocných. Proto oficiální statistiky zahrnují pouze údaje o nemocných v krajích a jednotlivých okresech. 

Všechny přehledné informace o vývoji nákazy najdete zde.
Na webu Ministerstva zdravotnictví najdete také přehled událostí týkajících se koronaviru.
Rozhovor s Cyrilem Höschlem k aktuální situaci najdete zde.

Nejpřehledněji zaznamenává počet nakažených koronavirem Ministerstvo zdravotnictví. Počet nakažených v jednotlivých krajích, vývoj nákazy a další užitečné informace o viru najdete na těchto webových stránkách. Aktuálně vede s jasným náskokem počtu nakažených hlavní město Praha. Mezi další kraje s nejvyšším počtem nakažených patří Středočeský, Moravskoslezský a Olomoucký. 

V Praze bylo k 6. dubnu 1 214 pozitivních případů onemocnění, v Jihomoravském kraji 289 případů (nejvíc v Brně), v Jihočeském kraji 121, v Karlovarském 162, na Vysočině 140, v Královéhradeckém kraji 141, v Libereckém kraji 156, v Moravskoslezském 494, v Olomouckém kraji 442, v Pardubickém 180, v Plzeňském 308, v Ústeckém 327, ve Zlínském 199 a ve Středočeském 595.

Autor: MZČR

Graf vývoje koronaviru v Česku najdete zde.
Na graf vývoje nákazy ve světě se podívejte zde.

Aktuální stav hlídají i hygienici a sociálka

Krajské hygienické stanice zveřejňují počet osob s prokázanou nákazou koronavirem po okresech. Tato čísla jsou ale trochu nižší než běžně udávaná. „Tato hlášení uvádí nálezy po provedené verifikaci, která vyžaduje jistý čas. Z tohoto důvodu jsou tyto počty mírně nižší než celkové aktuální počty pozitivních nálezů, které zahrnují i nálezy z laboratoří,“ vysvětluje ministerstvo na stránce statistik.

Na webu České správy sociálního zabezpečení můžeme najít počet lidí, kteří jsou kvůli nemoci momentálně v karanténě. Pod bodem 6 na této webové stránce si můžete stáhnout jejich přehled. ČSSZ ovšem ve skutečnosti ukazuje sídla míst poskytovatelů zdravotních služeb, kteří karanténu nařídili, ve statistikách tedy nefigurují bydliště potenciálně nakažených.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.