Koronavirus: Příznaky a prevence nákazy u seniorů | Moje zdraví

Nebezpečný koronavirus: Příznaky a prevence nákazy u seniorů

16. dubna 2020 • 06:00

Je jasné, že koronavirem COVID-19 se může nakazit kdokoli, ale pro seniory starší šedesáti let má nejčastěji fatální následky. Jak se koronavirus u seniorů projevuje a co se dá dělat proto, aby se nenakazili? Ministerstvo zdravotnictví a další světové instituce mají na tyto otázky odpovědi.

Zatímco lidé v mladším a středním věku nejsou koronavirem ohroženi ve velké míře, skokový nárůst je pozorován u starších osob. Pacienti nad 80 let s již oslabenou imunitou mohou koronaviru podlehnout až v téměř 15 % případů.

Graf vývoje situace v Česku najdete zde.

Geriatři se shodují na tom, že symptomy koronaviru u seniorů je často obtížné správně rozpoznat kvůli chronickým onemocněním, kterými často trpí. Příznaky koronaviru se tak u nich vůbec nemusí projevovat  nebo jsou zaměňovány za projevy jiné nemoci. Obecně ale platí, že prvním a nejvážnějším varovným signálem je horečka nad 38 °C trvající déle než dva dny, suchý kašel a náhle vzniklá dušnost (bez souvislosti s jiným onemocněním).

Nejdůležitější příznaky: horečka a kašel

Koronavirus se totiž nejčastěji projevuje jako onemocnění chřipkou. Podle zkoumání Světové zdravotnické organizace patří mezi nejčastější příznaky horečka (88 %), suchý kašel (68 %), dušnost (18 %), únava, bolest v krku, migrény a bolesti svalů (14 %). Mezi méně časté symptomy pak patří zimnice (11 %), závratě a zvracení (5 %) nebo průjem (4 %). Naopak rýma příznakem nákazy koronaviru není. Dle nejnovějších poznatků lékařů patří mezi příznaky koronaviru i náhlé zhoršení až ztráta chuti a čichu.

Vše o příznacích a projevech nemoci si přečtěte zde.
Veškeré informace o aktuální situaci v Česku čtěte zde.

Pokud u sebe senior zaregistruje zmíněné příznaky nebo si jich všimne někdo z jeho okolí, neměl by váhat obrátit se na praktického lékaře. Ten mu vydá žádanku na provedení testu na COVID-19. Pak je potřeba navštívit odběrové místo a nechat se otestovat.

Seznam odběrových míst najdete zde.

Nejlepší ochrana? Prevence

Lidé v současné době dělají všechno proto, aby se koronavirem nenakazili, a v případě seniorů by taková snaha měla platit dvojnásob. Nejlepší prevencí je co možná nejvíc posílit imunitní systém, který je oslabený věkem. Je potřeba zlepšit životný styl, například změnit stravování: Senioři by měli jíst víc protizánětlivých potravin (ovoce, zelenina), dodržovat pitný režim a vyřadit z jídelníčků vysoce zpracované potraviny s nadbytkem cukru, soli a nasycených tuků. Důležité je také dostatečně spát a odpočívat, případně doplňovat potřebné vitamíny a minerály.

Čistý domov

Senioři v době karantény zůstávají většinou doma, a tak se můžou mylně domnívat, že se do jejich blízkosti koronavirus nemůže dostat. Virus si přitom domů můžou „přinést“ na jakémkoli kontaminovaném předmětu, například z obchodu s potravinami. A to samozřejmě i v případě, že jim nákupy nebo donášku hotového jídla obstarávají sociální pracovníci.

Proto je dobré udržovat čisté a dezinfikované prostředí i v bytě nebo domě, kde senior bydlí. Hygienici doporučují v domácnosti dezinfikovat často povrchy nábytku. Vědci doporučují zakoupit roztok ethanolu o minimální koncentraci 70 %. Vhodný je také 0,5% roztok peroxidu vodíku. Dezinfekční přípravek si lze ale vyrobit i doma, konkrétně roztok 0,5% chlornanu sodného. Toho docílíte tak, že smícháte 5% SAVO s vodou, a to v poměru 1:10.

Pokud nemáte k dispozici žádnou z těchto dezinfekcí, můžete povrchy umýt pomocí mýdla či jakéhokoli jiného saponátu, který je k tomu určený. Lidé by si ale v žádném případě neměli tímto roztokem dezinfikovat ruce, protože hrozí poranění kůže. K tomuto účelu jsou určené speciální antibakteriální gely. Ty si můžete namíchat i doma.

Osobní hygiena

Základem prevence (nejen) u seniorů je také si často mýt důkladně ruce. Je to nezbytné hlavně:
- před odchodem z domu a po návratu
- před přípravou jídla i po ní
- po návštěvě toalety
- po kašlání, kýchání a smrkání
- po kontaktu se zvířaty
- před kontaktem s nemocným i po něm

Většina lidí si myje ruce nevhodným způsobem a příliš krátkou dobu. Podívejte se na návod, jak si ruce mýt tak, aby byly opravdu čisté:

Autor: SZÚ

Jako vhodná prevence u všech věkových kategorií včetně seniorů se považuje také:
- snažit se nesahat na obličej, a to ani v domácím prostředí
- nekašlat si do dlaní, ale raději používat jednorázový kapesník a v případě nutnosti mířit alespoň na loket
- vyhýbat se očividně nemocným lidem
- udržovat si od všech lidí vzdálenost alespoň dva metry

V případě nenadálých zdravotních problémů by se o nich senioři měli poradit s lékařem telefonicky předtím, než se k němu vydají. V nemocnicích, na poliklinikách a v čekárnách doktorů plných lidí je totiž pravděpodobnost nákazy koronavirem mnohem vyšší. Pokud je to alespoň trochu možné, recepty na léky, které berou dlouhodobě, by měli dostávat v elektronické podobě. Existuje řešení i pro případ, že si pak léky nemůžou vyzvednout. „Pokud pacient nemá ve svém okolí nikoho, kdo by mu léky mohl vyzvednout, měl by se telefonicky obrátit na svoji lékárnu, nejbližší lékárnu v okolí nebo organizaci poskytující charitativní činnosti v daném městě. A domluvit se na donášce potřebných léků domů,“ informoval prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Další informace k vydávání léků najdete zde.

V případě jakýchkoli nejasností je seniorům k dispozici speciální telefonní linka 1212, která je určená pro lidi se zdravotními obtížemi.

Bez roušky ani na krok

Česká vláda nařídila všem bez výjimek vycházet na veřejnost pouze se zakrytými dýchacími cestami. Senioři by tedy neměli opouštět domov bez ochrany úst a nosu. Ideální volbu představují respirátory FFP3, které bakterie a viry nepustí dovnitř ani ven. Těch je ale v Česku momentálně velký nedostatek, a tak mohou využít alespoň chirurgické jednorázové roušky či bavlněné roušky vlastní výroby.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.