Vitamín D | Moje zdraví

Vitamín D

Vitamín D
Vitamin D • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 17:42

Vitamín D je souhrnný název pro celou skupinu vitamínů. Mezi dva nejdůležitější patří vitamín D2 neboli ergokalciferol a vitamín D3, také zvaný a cholekalciferol. Ergokalciferol se vyskytuje v rostlinných surovinách, cholekalciferol je přítomen v potravě živočišného původu.

Účinky vitamínu D

Vitamín D ovlivňuje 200 různých chemických reakcí v organismu, byl nalezen téměř ve všech typech lidských buněk a tkání. Vitamín D významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Tyto látky se díky němu v těle lépe vstřebávají, přičemž obě jsou důležité pro správnou stavbu kostí a zubů. Vitamín D také podporuje činnost imunitního systému, a podílí se tak na prevenci celé řady onemocnění – především ale těch respiračních.

O tom, jak poznáte, že máte (ne)dostatek vitamínu D, čtěte zde.

Nedostatek vitamínu D

Podle Světové zdravotnické organizace trpí nedostatkem vitamínu D 59 % obyvatelstva, z toho 25 % ho má extrémně nízké množství. Se stoupajícím věkem klesá schopnost lidského organismu tvořit vitamín D, proto je nutné trávit na slunci více času (ale zároveň dodržovat prevenci vzniku rakoviny kůže!). Nedostatek vitamínu D se projeví změknutím kostí –⁠ u dětí se jedná o křivici, u dospělých o osteomalacii, která může vést k osteoporóze. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D je prokazatelně spojen také s vyšší náchylností k akutním respiračním infekcím a chřipce.

Předávkování vitamínem D

Při předávkování vitamínem D hrozí poškození ledvin, zastavení růstu, zvápnění měkkých částí až smrt. Pro děti mohou být toxické již dlouhodobé denní dávky kolem 45 µg, pro dospělé dávky kolem 500 µg. Nadměrné vystavování slunečnímu záření je ale spojováno nejen s tímto problémem, ale také s poškozením a onemocněním kůže (rakovina kůže).

Vitamín D v potravinách

Vitamín D se v pokožce lidského organismu syntetizuje díky UVB záření, tedy prostřednictvím slunečních paprsků. Malé množství ale obsahují i některé potraviny: rybí tuk, tučné ryby (losos, makrela, tuňák), vaječný žloutek, fortifikované oleje či tuky nebo mléko. Vitamín D můžeme získat i prostřednictvím potravinových doplňků.

Doporučená denní dávka vitamínu D je 5 µg (mikrogramů).

Velký průvodce vitamíny najdete zde.
O tom, které potraviny byste měli jíst víc a které méně, čtěte zde.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.