Proč a jak často jíst ryby? Co obsahuje rybí maso? | Moje zdraví

Proč jsou ryby zdravé? Pět důvodů, proč bychom je měli jíst

Proč jsou ryby zdravé? Pět důvodů, proč bychom je měli jíst
Jsou ryby zdravé, nebo plné rtuti? • Autor: iStock.com
27. dubna 2018 • 06:00

Není žádnou novinkou, že konzumace ryb je klíčovou součástí zdravé výživy. V médiích se ale objevuje řada článků a reportáží, které vypovídají o kontaminaci mořských plodů rtutí a dalšími znečišťujícími látkami. Jsou pro nás tedy ryby i po těchto zjištěních ještě přínosné?

Proč by ryby v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět? A je pravda, že je máme jíst dvakrát týdně? „Doporučení jíst ryby dvakrát týdně vychází z obsahu specifických omega-3 mastných kyselin, a to dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA). Jejich výborným zdrojem je právě rybí tuk," říká Martin Richter, výživový specialista.

A vysvětluje dále: "V rostlinné říši nalezneme pouze prekurzor EPA a DHA, a to kyselinu alfa-linolenovou. Z té si sice tělo umí také vytvořit DHA a EPA, ale při současně vysokém příjmu omega-6 mastných kyselin je tato přeměna nedostačující, což je případ většiny populace.“

Ryby prospívají srdci

O přínosu pravidelné konzumace ryb pro naše srdce existuje řada studií. Ty prokazují, že mořské plody přispívají ke snížení rizika srdečního záchvatu a mrtvice. Tyto přínosy mají na svědomí zejména v rybách obsažené omega-3 mastné kyseliny, které snižují množství takzvaných tuků triglyceridů v krvi. Dvakrát týdně bychom měli mít ryby na stole i kvůli přísunu bílkovin.

Podporují správný vývoj mozku

Zmiňované omega-3 mastné kyseliny obsažené v mořských plodech také prospívají dětem při správném vývoji mozku a očí. Studie v časopise American Journal of Epidemiology naznačuje, že u matek s vyšším příjmem ryb (přibližně 2 až 3 porce týdně) je pravděpodobnější, že budou mít jejich děti vyšší kognitivní skóre; u jejich dětí byl také méně častý výskyt autismu. Ryby by si tak nastávající matky neměly během těhotenství odpírat.

Zbavíte se deprese a úzkosti

Omega-3 mastné kyseliny také pomáhají lidem k odstranění depresí a úzkosti. U matek pak konzumace ryb může výrazně prospět i k lepšímu průběhu poporodní deprese. Jedna studie dokonce naznačila, že v tomto případě mají omega-3 mastné kyseliny lepší účinek než některá antidepresiva. Samozřejmě neříkáme, že se konzumací ryb zbavíte všech psychických neduhů, ale proč to jako podpůrnou léčbu nezkusit? Za to nic nedáte a navíc si ještě pochutnáte. A pokud zrovna nejste milovníci ryb, jejich maso se dá vždy upravit takovým způsobem, který vám bude vyhovovat.

Zlepšení paměti

Chcete mít lepší paměť? Jezte ryby. Jedna studie prokázala, že lidé, kteří jedí více ryby, mají v mozku větší podíl šedé kůry mozkové, která je spojená s naší pamětí. Připouštíme, že se znovu jedná jen o jeden výzkum, ale když budete dvakrát týdně jíst ryby, nic nezkazíte, pokud by na výše popsaném skutečně něco bylo. Někteří odborníci se totiž také domnívají, že omega-3 mastné kyseliny v rybách pomáhají k zachování integrity mozkových neuronů. Další odborníci také připouští, že konzumace rybího tuku může zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby.

Má konzumace ryb vliv na cukrovku?

Nové výzkumy také uvádí, že konzumace ryb může pomoci také proti vzniku autoimunitních onemocnění, jako jsou cukrovka typu 1 či revmatoidní artritida. Znovu se ale jedná jen o některé studie, další zase tvrdí něco jiného a naopak varují před obsahem rtuti, která se v rybách bohužel někdy objevuje. Ta může totiž vznik autoimunitních onemocnění naopak podpořit.

Jíst, či nejíst?

U většiny jedinců, a to zejména u těhotných žen a u dětí, přínos konzumace ryb výrazně převyšuje případná rizika, že bychom v nich našli rtuť či další škodlivé látky. Je potřeba jen si vybírat správné druhy. Jak na to? Čtěte ZDE.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.