Co jíst při koronaviru? Řiďte se tím, co pomáhá při chřipce | Moje zdraví

Co jíst při koronaviru? Řiďte se tím, co pomáhá při chřipce

Co jíst při koronaviru? Řiďte se tím, co pomáhá při chřipce
Autor: istock.com
26. října 2021 • 14:00

Koronavirus COVID-19 je podobný klasické chřipce, proto by se během nákazy měly konzumovat potraviny, které nezhorší průběh nemoci, ale naopak pacientovi uleví. Pokud budete navíc dodržovat zdravou životosprávu, můžete posílit svou imunitu, kterou pak virus nezasáhne v takové míře. 

Jak se zdá, epidemická situace v Česku se zhoršuje. Jak uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, zlom by mohl nastat v řádu několika týdnů. I proto bychom se, více než kdy jindy, měli zaměřit na své zdraví, podporu imunity a vše, co s tím souvisí. Strava je jedním z faktorů, které mohou výrazně pomoci, abychom zůstali fit. 

Video se připravuje ...
Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě BleskuVIDEO 

Stejně jako na chřipku nezabírají ani na koronavirus žádná antibiotika. Stejně jako u chřipky je tedy léčba koronaviru převážně symptomatická (léčí se tedy příznaky nemoci, jako je například horečka, ale ne samotná nemoc). Léčbu však můžete podpořit konzumací vhodných potravin. Na těch ostatně stojí také samotná prevence.

On-line reportáž k tématu koronavirus čtěte zde.
Rady na posílení imunity před koronavirem čtěte zde.

Pitný režim

Velmi důležitým pomocníkem při léčbě chřipky jsou tekutiny, jejichž dostatečný příjem nahradí ztráty vzniklé pocením při horečce. Dejte přednost vlažným nebo chladným nápojům, nejraději obyčejné vodě nebo bylinkovému čaji (šalvěj, máta, meduňka, zázvor). Ideálním zdrojem tekutin jsou přírodní minerálky, které doplňují tělu důležité minerální látky (např. hořčík, vápník, draslík nebo fluor).

Mléčné výrobky

Mléko může u někoho způsobovat pocity podobné zahlenění. Ve skutečnosti ale produkci hlenu nezvyšuje. Řiďte se tedy tím, zda patříte mezi ty, kteří mléko a mléčné výrobky snášejí bez potíží. Pak v jeho pití klidně pokračujte. Mléko a mléčné produkty zásobují tělo nezbytným vitaminem D, který pomáhá tělu zbavit se infekce. Jogurt je navíc zásobárnou probiotik, která vyladí střeva do rovnováhy, a pomohou tak lépe bojovat proti infekci.

Vývar

Pomáhá i silný slepičí (kuřecí) nebo hovězí vývar, ve kterém uvaříte kořenovou zeleninu. Zelenina dodá tělu vitaminy a minerály, maso zase bílkoviny, jež pomáhají tělu při zotavování. Horký vývar pomůže při uvolňování ucpaného nosu. 

Česnek

Česnek je výborným přírodním antibiotikem. Dále stimuluje pocení, podporuje čištění dýchacích cest, zlepšuje odkašlávání. Tepelnou úpravou však ztrácí svou účinnost.

Zelenina a ovoce

Záměrně dáváme ovoce na druhé místo, protože oblíbené citrusy mohou být do právě přecitlivělého žaludku příliš agresivní a rovněž se nemají rády s některými léky. Zkuste nejprve něco chuťově neutrálního, například banány, strouhaná jablka nebo kokosové mléko – anebo ještě lépe smoothie z těchto surovin se špetkou kurkumy.

Zázvor

Zázvor je pomyslným antivirovým králem. Pořiďte si jej do zásoby a uchovávejte v ledničce. Čerstvý oddenek zázvoru můžete cucat při bolestech v krku, nastrouhaný a uvařený pijte jako čaj.

Hovězí maso

Zinek je jednou z látek, které podporují imunitu. Hovězí maso je jedním z bohatých zdrojů zinku. Není-li maso vůbec součástí vašeho jídelníčku, dejte si sušené (a namočené) meruňky, dýňová či slunečnicová semínka nebo ořechy. Anebo smoothie z nich.

Grapefruit

Přirozeně protivirový účinek mají kapky z grapefruitových jader. Dostanete je v lékárně. Stačí nakapat pár kapek do vody a vypít. Kapky rovněž poslouží jako éterický olej s dezinfekčním účinkem do aromalampy a nakapané na hadřík či papírový kapesníček nebo houbičku se dají použít k dezinfekci míst, kterých se dotýkáte. Pár jich nakapejte také na svůj kartáček na zuby.

Nezbytnou součástí léčby je klid a odpočinek v posteli a zvýšený pitný režim.

Které potraviny vám přitíží?

Alkohol a kofein

Alkohol i kofein dehydratují tělo, což si v období horečky rozhodně nepřejete. Nedostatek tekutin navíc vede k vysychání sliznic a zahušťování hlenu, což může zhoršovat vaši rýmu nebo kašel. Alkohol navíc snižuje funkci imunitního systému.

Průmyslově zpracované potraviny

Možná máte po ruce nějaké konzervy nebo instantní polévky, pokud to jde, jezte čerstvé potraviny. Ty instantní obsahují zpravidla nadbytek soli, který také může způsobit dehydrataci. Stejně tak často obsahují nadbytek rafinovaných cukrů a ty zase zhoršují zánět. Samozřejmostí je nepít slazené nápoje, limonády nebo džusy. Možná máte pocit, že z džusů v krabici do sebe dostanete spoustu vitamínu C. To možná ano, mnohem větší službu vám ale udělá ovoce. Džusy jsou plné cukru.

Tučná jídla a ta, která dráždí žaludek

Tučná jídla, smažená jídla, kořeněná jídla nebo hůře stravitelné celozrnné pokrmy – to vše může během virózy podráždit váš žaludek, a to si během nachlazení přejete jako poslední. Tady ale budete muset i trochu popřemýšlet, co nedělá dobře právě vám. Někomu neudělá dobře silný zázvorový čaj, jinému může podráždit žaludek příliš mnoho kyselého ovoce, například citrusů, které zase ale během nachlazení konzumujeme kvůli vitamínu C. Stejně individuálně lidé snášejí mléčné výrobky, někomu vyhovuje pít například teplé mléko s medem, jiní se po něm cítí zahleněni. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.