Fosfor | Moje zdraví

Fosfor

Fosfor
Autor: istock.com
24. května 2020 • 21:15

Fosfor (Phosphorus – P) patří mezi základní biogenní prvky v lidském těle. Tvoří přibližně jedno procento hmotnosti lidského těla, hned po vápníku je druhou nejvíce zastoupenou minerální látkou.

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky fosforu

Fosfor se účastní přeměny cukrů, tuků a bílkovin, přenosu energie. Spolu s vápníkem tvoří hlavní součást kostí a zubů. Zajišťuje také udržení pravidelného srdečního pulzu a je také potřebný pro mozek a nervovou tkáň celkově. Má také protizánětlivý účinek při hnisavých zánětech, pomáhá při bolesti žilního systému, reguluje správnou funkci ledvin a spolu s vitamínem D pomáhá proti rachitidě.

Nedostatek fosforu

Příjem fosforu v potravě bývá u většiny lidí zcela dostačující, možná až nadbytečný. Nedostatkem fosforu však mohou strádat alkoholici, lidé s poruchami zažívání a nedostatkem vitamínu D, mladí lidé trpící mentální anorexií nebo lidé z rozvojových zemí dlouhodobě postižených hladem. Dlouhodobý deficit fosforu má za následek svalovou slabost a poruchu mineralizace kostí.

Nadbytek fosforu

Vyšší dávky fosforu vyloučí organismus ledvinami jako fosforečnan vápenatý. Pokud je však jeho přebytek dlouhodobý, může docházet k usazování vápníku v tkáních a některých orgánech a jejich následnému poškození. To se týká právě ledvin, ale také třeba srdce. Nadbytkem fosforu v těle jsou ohroženi hlavně lidé s poruchami ledvin, pacienti po ozařování při léčbě rakoviny, po intoxikaci vitamínem D nebo při snížené funkci příštítných tělísek.

Fosfor v potravinách

Fosfor obsahuje v dostatečném množství maso, mléko, sýry, vejce, tvaroh, mouka, cereálie, luštěniny, sušené houby, mák, kakao, kvasnice, mandle nebo vlašské ořechy. Skutečně velké množství fosforu obsahuje Coca-Cola.

Doporučená denní dávka fosforu je 700 mg.

 

Autor: Marie Bezděková
 
Video se připravuje ...

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.