Chřipka: Jaké má příznaky a jak ji rozeznat od nachlazení? | Moje zdraví

Chřipka

Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění postihující převážně dýchací cesty. Způsobují ji dva typy RNA virů z čeledi Orthomyxoviridae: závažnější virus A a virus B. Šíří se v sezónních epidemiích a nejvíce se s chřipkou setkáváme v zimních měsících, hlavně v únoru a březnu. Rizikovými faktory jsou kontakt s nakaženým a oslabená obranyschopnost organismu.

Chřipka zasahuje dýchací cesty a plíce. Při těžším průběhu může postihnout také srdce a ledviny. Přenáší se ve formě kapének, nejčastěji kašláním a kýcháním, nakazit se proto lze vzduchem nebo dotekem nakaženého. Vir ulpívá na povrchu věcí a vydrží infekční několik hodin až dní. Riziko nákazy se zvyšuje ve větší skupině osob a ohroženější skupinou jsou děti, senioři a chronicky nemocní.

Příznaky chřipky

Po nákaze virem chřipky dojde k rozvoji příznaků. Chřipku od běžného nachlazení či virózy rozpoznáme podle velmi rychlého rozvoje symptomů, zatímco nachlazení má postupný vývoj. Onemocnění je kromě rychlého počátku charakteristické také těžším průběhem a bolestí celého těla.

Chřipka se projevuje počáteční únavou, bolestí svalů, kloubů, hlavy a zvýšenou teplotou. Může se objevit rýma, ucpaný nos a teploty šplhají až ke čtyřicítkám. Teplotu často provází zimnice nebo naopak velké pocení a dehydratace. S chřipkou také nastupují problémy v oblasti dýchacích cest, tedy bolesti v krku, kašel a tvorba hlenu. V některých případech nemoc doprovází průjem a zvracení, malátnost nebo nechutenství. Teplota většinou zmizí do 4 až 5 dnů, rýma a kašel trvá přibližně 10 dnů. Únava a vyčerpanost mohou přetrvávat ještě měsíc po nemoci.

Inkubační doba chřipky je 1-3 dny. Onemocnění trvá většinou 5–7 dní, ale u starších lidí a dětí může trvat i déle než týden.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

dýchací cesty, plícepři těžším průběhu i srdce a ledviny

Léčba chřipky

Protože se jedná o virové onemocnění, antibiotika se běžně nepodávají. Základem léčby je především ulevit organismu od nepříjemných projevů a ponechat imunitní systém, ať infekci odstraní. Používají se především léky antipyretika, které snižují horečku a působí proti bolesti. Doporučuje se teplotu, která se pohybuje do 38 °C, nesrážet. Je to známka, že imunitní systém těla bojuje s infekcí. Pokud je teplota vyšší nebo trvá-li tento stav déle než 3 dny, pak se pokuste teplotu postupně snižovat. Při velkých bolestech je možné podat také analgetika.

Na kašel, bolesti v krku a rýmu je vhodný černý čaj s citronem a lžící medu. Dostatek tekutin je nezbytný a pomůže odplavit škodliviny z těla a zaručuje správnou hydrataci organismu. Nemoc je však důležité řádně vyležet, a i po jejím prodělání je třeba nějakou dobu dodržovat klidový režim. Urychlení léčby či přecházení nemoci vede k oslabování imunitního systému a organismus se pak virem snáze znovu nakazí.

Chřipka se léčí antivirotiky, ale to jen ve výjimečných případech, kdy může člověka ohrožovat na životě. Tedy u slabších lidí, nemocných například některým autoimunitním onemocněním.

Léky

Využívá se celá řada léků, neléčí samotnou chřipku, ale zmírňují doprovodné příznaky. Nejčastější jsou Paralen Grip a Coldrex, který se může užívat jak v tabletách, tak v podobě nápoje. Na bolesti se doporučují léky s obsahem ibuprofenu. 

Bylinky

Dobré jsou minerální vody, které pomohou doplnit chybějící minerály. Zabrání tak i případným svalovým křečím. Do pitného režimu zařaďte také dostatek vitaminů a ovocné džusy, které nemocnému dodají energii. Stejně vhodné jsou i polévky, zejména silné vývary.

Z přírody pak pomůže zejména zázvorový čaj, ideálně vařený z čerstvého kořene. Aby byl nápoj pitelný, můžete ho ochutit ještě medem, hřebíčkem a citronem. Ty totiž také pomáhají k rychlejšímu uzdravování. Dobrý je také česnek, který působí jako přírodní antibiotikum.

Na chřipku je skvělým společníkem také křen. Můžete si vyrobit křenový sirup, který budete užívat na uvolnění od problémů s chřipkou spojenými. Nastrouhejte jej a zasypte trochou cukru. Křen pustí šťávu, která oslazená nechutná špatně. Tu pak po jedné lžičce aplikujte třikrát denně.

Snažte se omezit těžká jídla (pokud na ně vůbec máte chuť), tělo má dost práce vypořádat se s viry a zpracování takové potravy by pro ně bylo příliš vyčerpávající.

Homeopatika

Pokud nadchází chřipková sezóna, vyplatí se jako prevenci užívat Engystol spolu s Gelsemiem. Pro pacienta, který má horečku nad 38 °C a potí se, je vhodný lék Belladonna, naopak pro pacienta, který se nepotí a má vysoké horečky, se hodí Aconitum napellus. Bryonia je vhodná, pokud se teplota stále mění a pacient má bolesti a suché sliznice nebo pokud má bolesti v kloubech a svalech, suchý kašel, horečka mu stále stoupá, má rozpraskané rty a horkost. Aconitum 15 ch se užívá, pokud se pacient nepotí a má horkou a suchou kůži. Nemoc začne zimnicí, v krku má pacient sucho, má červené hrdlo a bolesti při polykání.

Engystol + Gelsemium 15 ch – tyto homeopatické léky se využívají jako prevence v chřipkové sezóně.

Aconitum napellus 9 ch – 5 granulí po hodině do snížení teploty (teplota nad 38 °C, bez pocení, někdy neklid).

Belladonna 9 ch – 5 granulí po hodině do snížení teploty (teplota nad 38 °C, pocení, někdy neklid a bolesti hlavy).

Domácí léčba a babské rady

Na ucpaný nos je vhodné inhalovat teplou osolenou vodu nosem.

Na horkost a bolesti v krku pomáhá Priessnitzův obklad. Namočte šátek ve vlažné vodě, dejte ho na krk, na něj přiložte sáček a tento obklad obmotejte šálou. Nechte působit maximálně půl hodiny.

Pocení stimulujte pomocí česneku, který je také vhodný na pročištění dýchacích cest.

Vyšetření

Základní léčbu nekomplikované chřipky lze zvládnout bez návštěvy lékaře. Obecně však platí, že pokud kašel trvá déle než několik dní, provází ho vysoké horečky, bolest nebo dokonce vykašlávání krve, měli byste se podrobit lékařskému vyšetření. Doktor pacientovi udělá výtěr z nosohltanu a vzorek pošle na diagnostický test.

Očkování

Proti sezónní chřipce je vhodné se nechat očkovat během září až listopadu. Očkuje se jednou dávkou, kterou je vhodné každý rok opakovat kvůli maximální účinnosti v následujících letech. Očkování není nutné, měli by jej však zvážit lidé nad 65 let, kteří trpí chronickým onemocněním plic, srdce nebo ledvin a doporučuje se rovněž osobám trpícím sníženou imunitou. Vhodné je také pro zdravotníky.

Očkování

ano

Délka léčby

5-7 dníu starších a oslabených lidí déle
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

V těhotenství

V případě lehčích příznaků chřipky je situace zvládnutelná. Zpravidla příznaky mívají pouze delší průběh. Platí tedy pravidlo více dodržovat a dbát na způsob léčení, šetřit se, sledovat teplotu, která by neměla přesáhnout 38 °C, a pít hodně tekutin. Při těžším průběhu nezbývá než se svěřit do rukou lékaře a nasadit jím doporučené léky, které průběžně onemocnění pomohou zvládnout a neohrozí plod či těhotnou matku.

Možné komplikace

Nejčastějšími komplikacemi chřipky jsou zánět průdušek, zápal plic nebo zánět dutin. Objevit se mohou i problémy s klouby nebo zánět srdečního svalu. U rizikových skupin může mít neléčené onemocnění až fatální následky. Při těžkém průběhu chřipky se může zhoršovat kašel, který je doprovázen dušností. V těchto případech je doporučena okamžitá hospitalizace nemocného pro včasné podání protichřipkových virostatik a sledování průběhu léčby. Závažná je také dehydratace a rozšíření infekce na jiné orgány. U oslabených osob může chřipka skončit i smrtí.

Trvalé následky

Při běžném průběhu nemoci se nedostaví žádné trvalé následky, pouze dočasná únava a vyčerpanost z prodělané nemoci. Pokud se nemoc opakovaně přechází nebo neléčí, těžší průběh nemoci může vyvolat vážné nemoci podle příznaků nedoléčené chřipky, např. zápal plic, který je způsoben bakteriemi nebo viry v těle, záněty, především zánět mozku a mozkových blan nebo také zánět srdečního svalu.

V České republice podle statistik ročně na komplikace spojené s chřipkou umírá více než 1 500 osob. Smrtnost se zvyšuje s věkem, její hodnota se uvádí asi 0,1 %. Mezi rizikové skupiny patří senioři ve věku nad 65 let, malé děti a těhotné ženy, dále samozřejmě pacienti po transplantacích orgánů, diabetici, astmatici či kardiaci, pacienti s vysokým tlakem a další chronicky nemocní.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Prevencí může být očkování doporučené převážně jinak nemocným lidem. Je třeba také dodržovat zdravý životní styl, časté mytí rukou a pravidelné dodržování hygieny. Člověk by měl trávit čas aktivně, mít pohyb, pobývat v dobře větraných místnostech a mít pravidelný přísun přirozených vitamínů. Důležitý je také kvalitní spánek. Při vyhlášení chřipkové epidemie v oblasti, ve které často pobýváte, se pokud možno vyhněte místům s velkou aktivitou lidí, podávání rukou, objímání a líbání.

Nemocní by také měli být ohleduplní ke svému okolí, během onemocnění zůstat doma a nešířit nákazu dál.

Kdy jít k lékaři

Na lékaře je vhodné se obrátit, pokud se nedaří několik dní zmírnit vážnější projevy chřipky, především u těhotných žen a u rizikových skupin lidí.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.