Vysoký krevní tlak: Co je to hypertenze a jak ji léčit? | Moje zdraví

Vysoký krevní tlak (hypertenze)

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je onemocnění, které se týká 20 procent populace. Řadíme ho mezi civilizační nemoci a je za každým čtvrtým úmrtím lidí nad 40 let.

Krevní tlak zajišťuje, že krev v tepenném řečišti obíhá po těle. Tlak naměřený v okamžiku stahu se nazývá systolický, tlak naměřený v okamžiku odpočinku se nazývá diastolický. Tyto dvě hodnoty společně tvoří hodnotu krevního tlaku, která by za normálních okolností měla být 120/80 mmHg.

O vysokém krevním tlaku hovoříme od hodnot 140/90 mmHg a více. U diabetiků se léčba zahajuje dokonce od 130/90 mmHg.

Hodnoty krevního tlaku

Nízký krevní tlak < 90/60 mmHg
Normální krevní tlak 120/80 mmHg
Vysoký krevní tlak > 140/90 mmHg  

Vysoký krevní tlak je nebezpečný tím, že zpočátku nepůsobí potíže a začne se projevovat, až když je pozdě. Proto je důležité pravidelné měření.

Rozlišujeme hypertenzi primární, která má dosud nejasné příčiny. Větší výskyt je u lidí s nadváhou, při vysokém užívání soli, u alkoholiků, při užívání hormonální antikoncepce, zneužívání léků a drog. Muži jsou k hypertenzi dvakrát více náchylní než ženy. Riziko se také zvyšuje při nadměrné konzumaci kávy a čaje a u lidí trpících chronickým stresem.

Hypertenze sekundární je jedním z příznaků jiné nemoci, např. onemocnění ledvin či hormonálních onemocněních.

Příznaky hypertenze

  • bolest hlavy
  • bušení srdce
  • pocení
  • šum v uších a poruchy vidění
  • krvácení z nosu
  • otoky

Zpočátku nemusí být žádné, nastupují až v dalších, vážnějších stádiích nemoci. Objevuje se bolest hlavy především v oblasti čela a spodiny lebeční, bušení srdce, rychlý srdeční tep, nadměrné pocení, poruchy vidění, šumění v uších, únava, nespavost, krvácení z nosu, závratě a poruchy vědomí.

Hypertenze může také vyvolávat otoky kotníků a zhoršené dýchání. Příznakem neléčené hypertenze může být infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Vysoký krevní tlak může zvýšit riziko onemocnění srdce, ledvin, očí a riziko mozkové mrtvice.

Léčba vysokého tlaku

Lékař musí v první řadě zjistit, zda jde o hypertenzi primární, nebo sekundární, způsobenou jiným onemocněním. Léčba závisí na míře onemocnění. Pokud je tlak zvýšený jen mírně, nastupují režimová opatřenídieta, omezení stresu, pravidelný pohyb, omezení alkoholu, soli a kouření.

Pokud se situace nezlepší do tří měsíců i přes udržování těchto opatření, nastupují farmaka.

Léky 

Lékař předepíše na základě zdravotního stavu ACE inhibitory, kalciové blokátory, betablokátory, diuretika, vazodilatancia nebo alfa-adrenergních blokátory.

Bylinky

Pomáhají čaje a výluhy z ibišku, hlohu, jmelí, chmele, kozlíku, žen-šenu, meduňky.

Homeopatika

Homeopat může doporučit některý z těchto léků: Aconitum, Aurum metallicum, Arnica Montana, Barita carbonia, Plumbum metallicum.

Domácí léčba a babské rady

Na snížení krevního tlaku je dobré snížit příjem soli, přestat kouřit, omezit alkohol a zvýšit tělesnou aktivitu. Nevhodná je také konzumace sladkých a moučných jídel, uzenin, vajec. V jídelníčku by měly převažovat bílé maso, ryby, zelenina, ovoce, tmavý chléb a pečivo, česnek, luštěniny, červená řepa, cibule, dýně, celer.

Pomáhají vitamíny a potraviny s obsahem hořčíku, selenu, vápníku, vitaminu, E, lecitinu, koenzymu Q.

Délka léčby

Doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Vyšetření

Lékař změří tlak pomocí tonometru. Může následovat echokardiografie (ultrazvukové vyšetření srdce) a elektrokardiografie (bezbolestné vyšetření, při kterém se snímá elektrická aktivita srdce pomocí elektrod připojených na končetiny a hrudník pacienta), případně ultrazvuk cév.

V těhotenství

V těhotenství se tlak zvyšuje, je třeba ho hlídat.

Možné komplikace

Neléčená hypertenze vede k poškození orgánů a jejich funkce. Hrozí ischemická choroba srdeční, akutní infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, selhání ledvin, oslepnutí nebo ischemická choroba dolních končetin. Trvalým následkem může být oslepnutí, ochrnutí. Pacient může na následky hypertenze i zemřít.

Zdravotní cviky

Pravidelný pohyb alespoň 3–4krát týdně nejméně 30 minut.

Prevence

Prevence je stejná jako u jiných civilizačních onemocnění: zdravý životní styl, vyvážený jídelníček s minimem soli, pravidelný pohyb a vyhýbání se stresu.

Kdy jít k lékaři

Při naměřeném tlaku vyšším než 140/90 mmHg, při bolestech hlavy a bušení srdce. Je nutné chodit na preventivní prohlídky, kde toto onemocnění může být odhaleno.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.