Echinacea na podporu imunity: Zkuste osvědčené recepty od bylinkářky | Moje zdraví

Echinacea na podporu imunity: Zkuste osvědčené recepty od bylinkářky

Echinacea na podporu imunity: Zkuste osvědčené recepty od bylinkářky
Autor: istock.com
19. dubna 2020 • 06:00

Poslední roky slýcháme stále častěji o báječných účincích echinacey na naše zdraví. Víte ale, že se česky jmenuje třapatka nachová? Prozradíme vám, odkud rostlina pochází, co všechno umí a jak ji pěstovat v našich podmínkách.

Echinaceu možná znáte pod názvy rudbekie, střapalka, třapatkovka nebo střapatka. Je jednou z nejznámějších rostlin doporučovaných na podporu imunity a její obliba v poslední době stále stoupá. Není proto divu, že je k dostání v různých formách včetně tablet. Nejlépe ale uděláte, když ji využijete v přírodní formě. 

Další informace o echinacee čtěte zde.

Přírodní zázrak

Echinacea obsahuje flavonoidy, polysacharidy, inulin, kyselinu skořicovou, éterický olej, echinacosid a heteroglykany. Působí protizánětlivě, její hlavní silou je ale schopnost posílit imunitu,“ říká bylinkářka Markéta Janďourková. „Uplatnění najde i při podpoře léčby artritidy, zánětů v podbřišku a virových onemocnění. Zevně je možné echinaceu použít k ošetření špatně se hojících a hnisavých ran,“ radí odbornice. Právě ona pro nás sestavila seznam receptů z echinacey, které si můžete připravit v pohodlí domova.

Předtím, než se do nich pustíte, vyrazte na sběr bylinky do přírody. Sbírejte kořeny, květy i listy třapatky – listy před vykvetením a kořeny na podzim. Echinaceu sušte vždy ve stínu.

Velký přehled bylinek na nejrůznější nemoci najdete zde.

Čaj

Jednu čajovou lžičku usušeného kořene rozdrťte na prášek, zalijete šálkem vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Přeceďte a jako kúru pijte 1 šálek dvě hodiny po jídle. Poté týden vynechte a opakujte. „Již po dvou měsících bude vaše imunita výrazně posílena. Čaj je skvělý i při boji s chřipkou či jinou virózou,“ popisuje bylinkářka Markéta Janďourková.

Další tipy na bylinkové čaje najdete zde.

Tinktura

Jeden díl usušeného kořene zalijte 5 díly vodky, ovocné pálenky (slivovice, meruňkovice) či režné. Nechte 10 dní louhovat, přeceďte a slijte do lahviček z tmavého skla. Uchovávejte je v temnu. Užívejte po kapkách zejména při zánětlivých procesech v těle – nezáleží přitom, kde se zánět nachází. „Třapatkovou tinkturu můžete využít jak při zánětlivých onemocněních plic, tak při zánětu prostaty či pokud trpíte na zvýšenou tvorbu abscesů a furunklů. Ze zředěné tinktury se připravuje obklad mírnící bolesti,“ říká o domácím výrobku bylinkářka.

Koncentrát

Patří k nejúčinnějším produktům z třapatky. Uzavíratelnou sklenici naplňte do poloviny (jen volně, nestlačujte) stejnými díly čerstvých, pokrájených listů, květů a kořenů. Zalijte vysokoprocentním alkoholem tak, aby alkohol sahal zhruba tři prsty nad rostliny. Všechny části musí být pokryté. Postavte na 10 dní na slunce a denně protřepávejte. Pak přeceďte, rostlinné části důkladně vymačkejte a tekutinu slijte do tmavé lahvičky. Dopřejete si 15 kapek denně jako kúru, případně podle potřeby (při onemocnění).

Mast

„Ve vodní lázni rozpusťte 90 g lanolinu a za stálého míchání pomalu přidávejte 10 g tinktury nebo koncentrátu, dokud nevznikne kompaktní hmota. Používejte na špatně se hojící rány a spáleniny od slunce. Skvělé výsledky má i při ošetřování lupénky,“ vysvětluje odbornice na bylinky.

Kde se echinacea vzala? 

Echinacea je víceletá rostlina patřící do čeledi hvězdnicovité, která pochází ze Severní Ameriky. Dorůstá výšky až 90 cm a ve volné přírodě ji téměř nepotkáte – jen zplanělou ze zahrádek. Na pěstování je nenáročná, nemá žádné zvláštní požadavky na půdu a dařit se jí bude zejména na slunných místech. Její semena se dají běžně koupit v zahradnictví a vysévají se na jaře. Pokud byste chtěli množit rostlinu již vzrostlou, vyberte si pro oddělení kořenů dobu mezi říjnem a březnem.

Věděli jste, že...

„Echinacea je rostlina provázející severoamerické Indiány od kolébky až ke hrobu. Při porodu vyhledávaly Indiánky místa s hojným výskytem třapatky – a věděly proč. Třapatka je dnes používána při ošetřování pacientek s horečkou omladnic,“ připomíná Markéta Janďourková. Podle ní může echinacea pomoci dokonce i při ekologických katastrofách. „Říká se, že kdo má delší čas v ústech kousek usušeného kořene a žvýká a polyká vzniklou šťávu, podpoří a urychlí vylučování jedů a škodlivin z organismu,“ dodává bylinkářka. 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.