Zinek | Moje zdraví

Zinek

Zinek
Autor: istock.com
25. května 2020 • 10:53

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky zinku

Zinek je nedílnou součástí každé lidské buňky. Jako základní prvek podporující růst je nejvíce zastoupen ve svalech, kostech a játrech. Vyskytuje se také v molekulách inzulínu (je významný pro metabolismus cukrů) i v oční duhovce, kde ovlivňuje vidění. Optimální hladina zinku v těle napomáhá udržet rovnováhu imunitního systému a pozitivně působí na metabolismus bílkovin.

Zinek u diabetiků napomáhá při uvolňování inzulinu, při jeho doplňování bylo u diabetiků pozorováno snížení hladiny krevního cukru. U diabetiků 2. typu se proto doporučuje myslet na přítomnost zinku v potravě či potravinových doplňcích.

O nejčastějších příznacích cukrovky čtěte zde.

Nedostatek zinku

Nedostatek zinku způsobuje celou řadu zdravotních problémů: poruchy zraku i hojení ran, nedostatečný růst, kožní choroby, padání vlasů, zeslabení nehtů, zvětšenou prostatu, neplodnost, nepravidelnou menstruaci, psychické poruchy, poruchy imunity, časté nachlazení, chřipky, bolesti kloubů, aterosklerózu a špatnou cirkulaci krve, únavu a nechutenství.

Nadbytek zinku

Zinkem je možné se předávkovat. K tomu může dojít při infuzi nebo během hemodialýzy v nemocnici. Projevem akutního nadbytku jsou bolesti břicha, nevolnosti a zvracení. Nadbytek zinku vyvolaný nadměrným příjmem z doplňků stravy se zinkem zhoršuje vstřebávání mědi v trávicím traktu. Nedostatek mědi v těle se pak může projevit jako anémie z nedostatku mědi.

Zinek v potravinách

Největším potravinovým zdrojem zinku je červené maso, dále také vejce, celozrnné obiloviny, ořechy a luštěniny. Snadný příjem zinku zajišťují vitaminové doplňky běžně dostupné v lékárnách.

Doporučená denní dávka zinku je 7 mg pro ženy a 10 mg pro muže.

Co je dobré vědět

Zinek často chybí lidem trpících mentální anorexií nebo alkoholikům, dále pak lidem s nemocemi trávicího traktu jako je Crohnova nemoc, nebo při onemocněních ledvin či jater. Další skupinou jsou pak onkologičtí pacienti.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.