Viróza | Moje zdraví

Viróza

Viróza je obecný název pro infekci v těle způsobenou virem. Příznaků virózy může být celá řada, ale obvykle se projevuje jako chřipkové onemocnění, jen její průběh je mírnější. Může se jednat o takzvanou reaktivaci virového onemocnění, kdy vir máme v těle již delší dobu, ale projeví se, až když je naše tělo oslabené, např. při prochladnutí, velkém stresu nebo únavě. Nebo se může jednat o tzv. primoinfekci, kdy se organismus s virem setkává poprvé.

Viróza se nejprve projeví únavou a psychickým vyčerpáním, dále se mohou objevit bolesti a pálení v krku, bolesti hlavy, zvýšená teplota, tekutá rýma nebo jen opar na rtu nebo například bolesti kloubů. Průběh je vždy individuální, ale nemá takový dopad jako chřipka, která člověka položí do postele.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

dýchací cesty, krk, únava

Léčba

Při léčbě se pouze tlumí příznaky doprovázející virózu, jako jsou bolesti hlavy, zvýšená teplota a zahlenění. Důležitý je odpočinek a dostatek tekutin. Pokud nemocný dodrží klidový režim, většinou se po pár dnech cítí lépe.

Léky

Na zvýšenou teplotu se užívají Paralen, Coldrex nebo Panadol, na odkašlávání Mukosolvan.

Bylinky

Na virózu se bude hodit čaj z černého bezu, lípy nebo jitrocele kopinatého, které čistí průdušky od hlenů. Krk si můžete vyplachovat šalvějí lékařskou a dobré je pít čaj ze zázvoru, který zahřeje a někdy následky prochladnutí zcela zažene.

Homeopatika

Nux vomica 9 ch – 5 granulí 2–5krát denně podle potíží – Lék při rýmě s ucpaným nosem, kýcháním a následovně vodnatým výtokem – stálá kapka u nosu. Působí proti rýmě z chladu a průvanu.

Allium cepa 9 ch – 5 granulí 2–5krát denně – Lék připravený z cibule. Pomáhá při vodnaté rýmě, která leptá nosní dírky – odřený nos. Výtok doprovází někdy i kýchání. Hodí se pro zimní nachlazení.

Dulcamara 9 ch – 5 granulí 2–3krát denně – Rýmy, které jsou vyvolány vlhkem a chladem (rychlé střídání počasí na jaře, na podzim).

Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008

Domácí léčba a babské rady

Při viróze si udělejte kuřecí vývar, který zahřeje, posílí imunitu a uvolní ucpaný nos.

V těhotenství

Pokud těhotnou ženu přepadne viróza, neměla by brát žádné utišující léky, překonat některé nepříjemné příznaky ji mohou pomoci nosní výplachy, zázvorový čaj, med a samozřejmě pitný režim a odpočinek. Horečka by se měla zmírňovat paracetamolem.

Inkubační doba

2 - 10 dnů

Očkování

ne

Délka léčby

3 dny až týdenzáleží na věku

Možné komplikace

Někteří lidé virózu přechodí, jelikož si myslí, že jde o banální onemocnění, které není nutné léčit, avšak pouhá viróza může způsobit závažnější onemocnění. Mohou se objevit vážnější příznaky, a to velká bolest v krku, bolest svalů, vysoká horečka a vážnější onemocnění jako zánět dolních cest dýchacích, záněty plic, ledvin a srdečního svalu, což může skončit i smrtí.

Prevence

V přechodném období, tedy na jaře a na podzim, je důležité udržovat se v dobré kondici a dbát o svou imunitu.

Kdy jít k lékaři

Pokud se k viróze nepřidají další příznaky jako např. vysoká horečka, píchání na hrudi nebo dušnost, což poukazuje na rozvoj virózy ve vážnější problém, není návštěva lékaře nutná a nemoc je snadno léčitelná doma.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.