Kurkuma: Zázračné koření, které má skvělé léčivé účinky! V čem nám prospívá? | Moje zdraví

Kurkuma: Zázračné koření, které má skvělé léčivé účinky! V čem nám prospívá?

Kurkuma: Zázračné koření, které má skvělé léčivé účinky! V čem nám prospívá?
Autor: Shutterstock.com
15. ledna 2020 • 06:00

Původně indické koření kurkuma je kvůli své výrazné chuti vyhledávané po celém světě. Kromě toho obsahuje pro náš organismus i řadu prospěšných látek a má protizánětlivé účinky. Na co všechno je dobrá?

Koření typické svou štiplavou a ostrou chutí pochází z jižní Asie a někdy je nazýváno indický šafrán. Kurkuma svým vzhledem připomíná zázvor, jde totiž o příbuznou potravinu. Pro své léčivé účinky byla využívána už starověkými lékaři. V současné době se pěstuje zejména v Číně, Indonésii, ale i v Pákistánu, v Peru či ve Vietnamu. Tato zdravá pochutina patří do čeledi ďumbierovitých rostlin, má vegetační období od jara do podzimu a ke konzumaci se používají oddenky. Její chuť je mírně pálivá a nahořklá.

Pomáhá srdci i játrům

V kurkumě najdeme mnoho pro náš organismus blahodárných látek – antioxidantů a polyfenolů. Nejdůležitější složkou je pak antioxidant kurkumin. Tato rostlina má například protizánětlivé účinky. Tlumí proces zánětlivých faktorů a potlačuje srážlivost krevních destiček. Účinná je i při salmonelóze a prospěšná je také při zánětech tenkého střeva a žaludku. Prospívá i trávení tuků, neboť pomáhá k tvorbě žluči. 

Pomáhá však i ke správné funkci jater. „Kurkuma má totiž výrazné antioxidační vlastnosti. Už v dávné ajurvédské medicíně tak byla užívána jako lék při toxickém poškození jater či při infekčním zánětu jater. Znovu ale mějte na paměti, že se jedná o blahodárný doplněk stravy. Při jakýchkoliv zdravotních komplikacích je nutné dbát rad svého lékaře,“ doporučuje doktorka Nováková. Kurkuma je také jako mnoho dalších potravin dobrou prevencí proti rakovině – potlačuje totiž vývoj rakovinných buněk.

Její pravidelná konzumace také snižuje hladinu cholesterolu a celkově je dobrou prevencí proti problémům se srdcem. Najdeme v ní ale i kurkuminoidy, které jsou účinnými antioxidanty a chrání náš organismus před účinky volných kyslíkových radikálů. Její konzumace také prospívá našemu imunitnímu systému. Pomáhá i při chronickém onemocnění střevní sliznice – takzvané ulcerózní kolitidě. Prospěšná je ovšem i pro hubnutí a užívána je také při různých kožních problémech, jako je například lupénka. Což dokazuje i mnoho vědeckých studií.

Jak kurkumu konzumovat?

Oslovená lékařka připouští, že se nejedná o jednoduchou otázku. "Problémem totiž je, že pokud si ji přidáme do nějakého jídla, do krevního oběhu se následně vstřebá jen jedno procentu kurkuminu. Kurkumin totiž není rozpustný ve vodě,“ vysvětluje praktická lékařka Lucie Nováková.

A dodává, že abychom z kurkumy dostali do těla maximum, je dobré k ní přidat pepř. Ten totiž obsahuje alkaloid piperin, který pomáhá vstřebávání kurkuminu přes střevní stěny. Přidat ho můžete například do kari směsi.

Udělat si ji ovšem můžete i jako čaj – existuje mnoho směsí, které kombinují kurkumu s bylinkami. Pije se například i prášek z kurkumy smíchaný s kokosovým mlékem – jak čaj, tak tento zmiňovaný studený nápoj prospívají našemu organismu.

„Aby se kurkuma lépe vstřebala do našeho krevního oběhu, můžete přidat jednu polévkovou lžíci olivového oleje. Uvidíte, že to funguje – kurkuma je totiž rozpustná v tucích,“ uvádí Nováková a dodává, že pokud máte kurkumu v prášku, tak je důležité zjistit, zda je skutečně čerstvá – velmi rychle totiž ztratí aroma a barvu. Takže prášek vždy skladujte v různých dózách, kde není přístup vzduchu. Nádobu pak uchovávejte na suchém a chladném místě.

V dnešní době samozřejmě kurkumu seženete i v podobě různých kapslí v lékárnách. „Takové medikamenty pomáhají ochránit její rozpad ve střevech,“ uvádí lékařka.

Kurkumový čaj

Na čaj s přídavkem kurkumy uvařte půl litru vody a přidejte do ní jednu vrchovatou čajovou lžičku kurkumového prášku. Následně nechte nápoj 10 minut odstát. Pro dochucení můžete přidat například skořici či med, ale i pomerančovou šťávu či špetku pepře.

Oblíbené je i takzvané „zlaté mléko“. Udělat si tento relaxační nápoj je snadné. Připravte si půl litru mandlového mléka, trochu kokosového oleje, čajovou lžičku kurkumy a skořice. Do nápoje můžete dále přidat med a dochutit špetkou pepře. Stačí mandlové mléko přivést k varu, přidat kurkumový prášek a vše pořádně promíchat. Následně nechte tekutinu na deset minut v klidu a přidejte i ostatní ingredience a vše znovu pořádně promíchejte.

Jako koření i tablety

Kurkumu seženete ve formě prášku v běžném supermarketu, kvalitnější mají samozřejmě ve specializovaných obchodech a tablety koupíte také v lékárnách.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.