Lněné semínko: Zlepší zažívání a chrání před rakovinou. Jak je konzumovat? | Moje zdraví

Lněné semínko: Zlepší zažívání a chrání před rakovinou. Vyzkoušejte je!

Lněné semínko: Zlepší zažívání a chrání před rakovinou. Vyzkoušejte je!
Autor: istock.com
25. listopadu 2019 • 10:00

Říkáte si, že není možné, aby v sobě drobná a nenápadná semínka ukrývala takovou moc? A přesto je to pravda. Lněná semínka vám uleví od celé řady zdravotních problémů, takže je můžeme směle označit za malý přírodní zázrak. 

Ačkoli na to na první pohled nevypadají, lněná semínka se řadí mezi superpotraviny nabité zdraví prospěšnými látkami. „Jsou bohatá na zdroj omega 3 nenasycených mastných kyselin,“ říká nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová. „Ty jsou důležité pro správnou funkci nervové soustavy, imunity, a mají protizánětlivý účinek. Aby je z nich člověk získal, je potřeba lněná semínka pomlít, nebo je nejlépe využít ve formě oleje ve studené kuchyni. Pomleté semínko či olej je dobrým zdrojem vitaminu E, který působí jako antioxidant,“ říká odbornice na výživu.

Lněná semínka jsou také plná proteinů a tuků. Najdeme v nich kromě vitamínu E také vitamíny B1, B3, B6 a jsou bohatá také na stopové prvky, jako je vápník, železo, hořčík nebo draslík. „Lněné semínko je i zdrojem vlákniny, která je důležitá pro správné zažívání. Češi jí mají obecně nedostatek,“ upozorňuje Mokrejšová.

Více o prospěšnosti dalších semínek čtěte ZDE.

Jak působí na organismus?

Pozitivních zdravotních účinků lněných semínek na lidský organismus je celá řada. Díky obsahu vlákniny jsou skvělá na podporu správného fungování střev a přispívají k pravidelnému vyprazdňování. Jsou ideální na podporu imunity a mají i detoxikační účinky. Dokáží také snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu v těle a pročišťují játra i ledviny. Poradí si také s kožními nemocemi, udržují pevné cévy a působí preventivně proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. Ocení je i diabetici, protože stabilizují hladinu glukózy v krvi a odstraňují pocit vlčího hladu.

Více o vysokém cholesterolu čtěte ZDE.

Jak je konzumovat?

Pamatujte na to, že lněné semínko je potřeba kupovat nemleté. Pokud se jeho povrch naruší, dochází k rychlé oxidaci a ztrátě cenných látek. I namletá semínka je ale potřeba sníst nejpozději do hodiny. Nadrcená semínka se dají jíst přímo nebo je lze přidat do jogurtu, ovesné kaše, tvarohu, pečiva apod. Pokud se rozhodnete jíst lněná semínka v nerozdrcené podobně, měli byste je především pořádně rozkousat. Vyzkoušet můžete i lněný olej, který doporučují výživoví odborníci. „U něj si však dejte pozor na skladování. Je potřeba jej skladovat v temnu, ustálené teplotě a v dobře uzavřené nádobě, aby nepodléhal oxidaci. Páchnoucí nebo nahořklý olej určitě nekonzumujte,“ nabádá nutriční terapeutka.

Jak už víme, lněná semínka jsou opravdu zdravá, přesto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět. Za bezpečnou dávku lněných semínek lze podle považovat asi dvě polévkové lžíce (60 gramů) denně, protože se v něm vyskytují i kyanidové sloučeniny. Semínka byste měli v každém případě střídat i s jinými, například slunečnicovými nebo chia semínky. Těhotné a kojící ženy by lněná semínka neměly jíst vůbec.

Tipy na to, jak zhubnout s pomocí chia semínek, čtěte ZDE

Kde je koupíte?

Lněná semínka seženete v obchodech se zdravou výživou, na farmářských trzích i v internetových obchodech. V poslední době ho ale nabízejí i některé obchodní řetězce, které zaregistrovaly rostoucí zájem o zdravou výživu. Lněná semínka tak koupíte v supermarketech nebo v síti některých drogerií.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.