Ušklíbáte se nad brokolicí? Chyba! Tady jsou důvody, proč ji jíst | Moje zdraví

Ušklíbáte se nad brokolicí? Chyba! Tady jsou důvody, proč ji jíst

Ušklíbáte se nad brokolicí? Chyba! Tady jsou důvody, proč ji jíst
Autor: istock.com
23. října 2019 • 06:00

Brokolice u nás nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ale je to škoda. Tahle potravina totiž patří mezi ty nejzdravější a dá se s ní bojovat proti celé řadě nemocí včetně rakoviny. Dopřejte si jí aspoň trochu a podpořte tak své zdraví.

Důvodů, proč jíst brokolici, je hned několik. Předně patří mezi nejzdravější zeleniny vůbec. Obsahuje celou řadu vitamínů (C, E, B1–B6, provitamín A a D), dále pak stopové prvky železa, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a řady dalších. Je také zásobárnou esenciálních aminokyselin a dalších látek, které vychytávají volné radikály, a tím zabraňují předčasnému stárnutí, ale působí také jako prevence rakoviny.

Zelenina jako účinný všelék

Brokolice je ovšem neocenitelným pomocníkem i v boji proti řadě dalších nemocí. Vyživuje kloubní chrupavku, takže je vhodné ji jíst při artróze i artritidě. Dokáže také mírně snížit tlak a posílit srdce, snižuje cholesterol, zlepšuje pružnost a pevnost cév. Brokolici by měli jíst i diabetici, které chrání především proti riziku cévních komplikací.

Pomáhá při hubnutí

Pokud toužíte shodit nějaká ta kila navíc, pak vás určitě potěší, že toho hravě dosáhnete právě s pomocí brokolice. Zelenina totiž obsahuje až 90 % vody a jen malé množství sacharidů, přestože si jinak zachovává vysokou nutriční hodnotu. Díky tomu je ideálním detoxikačním prostředkem a pomáhá i při hubnutí. Pokud držíte dietu, konzumací brokolice zabráníte tomu, aby vašemu tělu chyběly všechny důležité látky, které potřebuje.

V kuchyni má široké využití

Je spousta způsobů, jak můžeme brokolici zpracovávat a konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Vynikající je i brokolicová polévka nebo různé druhy salátů s touto zeleninou. Oblíbeným jídlem, které se často objevuje v poledním menu, je zapečená brokolice se sýrem a brambory. Zelenina se perfektně hodí k rybám, nejlépe lososu dušenému na másle, či k telecímu masu. Můžete ji ale přidat i do rizota.

Ty nejlepší recepty z brokolice najdete ZDE.

Je nenáročná na pěstování

Dobrou zprávou pro vášnivé zahrádkáře je, že brokolice se velmi snadno pěstuje. Má totiž pevnější růžici než květák a lépe snáší vyšší teploty v létě a chladnější na podzim. Nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C, v průběhu růstu je potřeba rostlinu přihnojovat komplexním hnojivem. Brokolice vyžaduje propustné hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku a pH od 6 do 7,2. Vlastní čerstvou brokolici můžete jíst úplně celou, a to i syrovou. Tímto způsobem z ní také vytěžíte největší množství všech prospěšných látek.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.