Jak vyléčit nachlazení: Které babské rady pomohou? | Moje zdraví

Nachlazení? Vyzkoušejte klasické léky i babské rady. Zde je přehledný návod!

Nachlazení? Vyzkoušejte klasické léky i babské rady. Zde je přehledný návod!
Autor: istock.com
19. února 2024 • 04:55

Jak si s nachlazením poradíte s pomocí klasických léků, bylinek i babských rad? Přečtěte si následující návod a využijte metody z přírody, ale i léky z lékárny. Vždy je dobré znát všechny možnosti léčby. Pokud si nejste jistí, vždy se raději poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Nachlazení je běžné virové onemocnění. Nejčastěji ho provází lehká infekce horních cest dýchacích a krku. Není závažné, i když se tak může často kvůli vyšší teplotě a jiným příznakům zdát.

Která jídla zhoršují nachlazení? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Jídla, která zhoršují nachlazení. Na která si dejte pozor?VIDEO 

 

Příznaky nachlazení

Příznaky nachlazení přicházejí po jednom až třech dnech po tom, co jste přišli do styku s virem. U každého jedince nemoc probíhá jinak. Mezi základní příznaky nachlazení patří:

Léčba nachlazení

Proti nachlazení není vakcína. Léčba probíhá běžně v lékárnách dostupnými léky na chřipku, rýmu a kašel. Včasná medikace snižuje počet dnů léčby a riziko rozšíření nemoci na okolní orgány. U nachlazení a viróz se užívají léky obsahující paracetamol, kyselinu acetylsalicylovou, ibuprofen apod. (Acylpyrin, Paralen, Ibalgin aj. snižují horečku a tlumí bolest). Při rýmě dekongestiva nosní sliznice (Olynth, Vibrocil aj.) a na tlumení kašle kapky (Stoptussin, Fytos aj.), sirupy (Stodal, Mucosolvan aj.), popř. tablety (Sinecod, ACC Long aj.).

Jak se zbavit zahlenění? Tohle radí odbornice!

Babské rady

Co zabírá na rýmu?

Osvědčeným receptem proti rýmě je heřmánkový čaj. Heřmánek má protizánětlivé účinky, osladíte-li si ho po mírném vychladnutí medem, jeho dezinfekční účinek se zvyšuje. Je výborný nejen na pití, ale také na inhalování. Silný heřmánkový výluh ještě horký dejte do mísy, skloňte nad ni hlavu přikrytou ručníkem a inhalujte. Krásně se vám uvolní dutiny.

Na bolest v krku

Při bolestech v krku pomůže již zmiňovaný heřmánkový čaj s medem, ale také čaj ze šalvěje. Pomáhají také popíjení či kloktání vincentky a Priessnitzův obklad. Vše o jeho přípravě najdete zde.

Na kašel

Na kašel je ideální čaj z podbělu, který si na jaře nasbíráte a usušíte (nezoufejte, mají ho i v lékárnách). Usnadňuje vykašlávání a tlumí zánět. Ochutit ho můžete medem a citronem.

Velmi pomáhá také cibulová šťáva s medem. Nakrájíte cibuli, potřete ji medem a počkáte pár hodin, než pustí šťávu, kterou pak třikrát denně po lžičkách užíváte. Díky medu chutná i dětem a rychle zabírá.

Na horečku

Jako přirozená bylina pro snížení teploty slouží černý bez. Čaj z jeho květů má navíc mnoho vitaminů. Zalijte ho horkou vodou a nechte zhruba 10 minut louhovat, pak sceďte.

O tom, jaké další babské rady pomáhají, čtěte zde.

Další osvědčené babské rady

Hitem posledních let je zázvorový čaj, který tělo prohřeje a má i mnoho léčivých látek. V první řadě jsou to esenciální oleje, má však v sobě také celou řadu vitaminů, například vitaminy A, B1, B2, C, E, a řadu minerálních látek, jako jsou sodík, hořčík, fosfor, vápník, železo a draslík. Připravíte ho tak, že zázvor nakrájíte, nebo pokud máte raději pálivější a účinnější variantu, nastrouháte a zalijete vodou horkou zhruba 90 °C. Sladí se samozřejmě medem.

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Další doporučovanou medicínou – vhodnou ale jen pro dospělé – je medvědí mléko. Ohřejte 200 ml mléka, přidejte panáka rumu a 2 lžíce medu. Jeho pozitivem je, že zahřeje, ale obecně platí, že alkohol vhodný není, protože snižuje imunitu.

Recept pro fajnšmekry je křen s medem. Působí skvěle jako prevence v menších dávkách. Ve větších je vhodný v průběhu nemoci, protože křen je přirozené antibiotikum. Čerstvý kořen křenu oloupejte a najemno nastrouhejte. Poté smíchejte s přibližně stejným množstvím medu. Promíchejte a užívejte po lžičkách během dne (3x až 5x) podle průběhu vaší nemoci.

O tom, co jíst při nachlazení, čtěte zde.
Další tipy na domácí léčbu nachlazení najdete zde.

Možné komplikace nachlazení  

Pokud se viry nebo bakterie dostanou až k ušnímu bubínku, může dojít k akutnímu zánětu středního ucha. Nachlazení u osob, které mají k tomu sklon, vyvolává astmatický záchvat, a když není nachlazení léčeno, může vést až k zánětu dutin nebo k dalším sekundárním infekcím, jako jsou streptokoková infekce, pneumonie nebo bronchitida.

Prevence

Jako u každé virové infekce je nutné:

  • časté mytí rukou
  • dezinfekce předmětů a osobních věcí, zejména mobilního telefonu
  • používat papírové kapesníky i při kýchání a ihned je vyhazovat
  • vyhýbat se viditelně nemocným lidem
  • jíst zdravě, dodržovat pitný režim a dopřát si delší spánek
  • užívat doplňky stravy podporující imunitu, jako jsou multivitaminy, vitamin C a betakaroten.

Víte, kolik člověk potřebuje vitaminů? Více čtěte zde.

Kdy jít k lékaři?

Pokud se necítíte dobře déle než týden, přetrvává rýma, bolest v krku, popř. stále zvýšená teplota, navštivte svého lékaře. Nebo pokud teplota překročí 38,5 °C a trvá déle než 24 hodin. Může se jednat o závažnější onemocnění, jako jsou chřipka, zánět ledvin nebo zápal plic. Váš stav není tedy pouze virového, ale i bakteriálního původu, a to je nutno léčit antibiotiky.

10 způsobů, jak podpořit imunitu? Podívejte se na video: 

Autor: Marie Bezděková, Silvie Rysová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.