Vitamín B | Moje zdraví

Vitamín B

Vitamín B
Vitamin B • Autor: iStock.com
26. dubna 2020 • 14:52

Vitamín B je skupina vitamínů B1 až B12, které bývají označovány souhrnným názvem B komplex. Dříve byly považovány za jednu látku, protože jejich účinky se vzájemně doplňují a často se nachází ve stejných potravinách. S rozvojem chemie byly číselně rozlišeny a označeny specifickými jmény.

Účinky vitamínu B

Vitamíny skupiny B plní v lidském organismu celou řadu funkcí a jejich účinky jsou navzájem provázané. K jejich společným vlastnostem patří podpora správného fungování nervového systému, udržování psychické rovnováhy, podpora energie a snižování únavy a pocitu vyčerpání. B komplex je stěžejní pro správné hospodaření těla s energií získanou z potravy.

Nedostatek vitamínu B

Nedostatek jednotlivých vitamínů skupiny B se odhaluje poměrně obtížně. K počátečním projevům patří kožní problémy a zhoršené hojení ran se sklonem k zanícení, dále pak únava, problémy s trávením, potíže se soustředěním, podrážděnost či hubnutí. Většina příznaků nedostatku B komplexu je nespecifická, některé ale ukazují i na jeden konkrétní vitamín (například v případě nedostatku vitamínu B2 můžou často praskat koutky úst). Nedostatek vitamínů skupiny B je velkým problémem lidí, kteří mají odlišné stravovací zvyklosti (vegetariáni a především vegani).

Další informace k tématu najdete zde.

Předávkování vitamínem B

Předávkování B komplexem je prakticky nemožné, protože se jedná o vitamíny rozpustné ve vodě, a tělo je tedy dokáže poměrně jednoduše vyloučit. Po vysokých dávkách léků či doplňků stravy s těmito vitamíny se může vyskytnout svědění pokožky nebo vyrážka, bolesti žaludku nebo jiné zažívací problémy.

Vitamín B v potravinách

Některé z těchto vitamínů se vyskytují jak v rostlinné, tak v živočišné potravě, ale jiné – například B12 – jsou přítomné pouze v živočišných produktech. Nejvíc vitamínu B obsahuje maso (zejména hovězí a vepřová játra), zelenina, luštěniny, droždí, vaječné žloutky, sýry, ořechy, mléko nebo obiloviny. Vitamín B9 neboli kyselinu listovou najdeme i ve špenátu a další listové zelenině. Další alternativou je dodávat tělu skupinu vitamínů B ve formě doplňků stravy.

Doporučená denní dávka je u každého vitamínu ze skupiny B jiná.

Co je dobré vědět

Při konzumaci vitamínů B v kapslích se moč může výrazně žlutě zabarvit a někdy také nezvykle zapáchat.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.