Superpotravina spirulina: Účinky na zdraví, užívání, dávkování | Moje zdraví

Superpotravina spirulina: Účinky na zdraví, užívání, dávkování

Superpotravina spirulina: Účinky na zdraví, užívání, dávkování
Spirulina se prodává ve formě tablet nebo prášku • Autor: istock.com
12. ledna 2021 • 06:00

Sladkovodní modrozelená sinice spirulina patří mezi superpotraviny. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, aktivních enzymů a více než 50 % bílkovin, což řasu řadí mezi nejvíce na proteiny bohaté přírodní potraviny. Obsahuje ale i řadu dalších zdraví prospěšných látek, a proto se užívá na podporu imunity i při léčbě některých onemocnění.

Co je spirulina

Spirulina je jednobuněčný organismus (sinice), který existuje na Zemi asi 3,5 miliardy let. Spirulina je velice bohatá na bílkoviny, kterých má asi třikrát více než hovězí maso a ryby. 

1 g spiruliny má takovou výživnou hodnotu jako 1 kg zeleniny. Posiluje odolnost organismu 40krát více než echinacea a 20krát více než oblíbená aloe vera.

Spirulina je považována za superpotravinu, a to především díky vysokému obsahu živin.

Další informace o spirulině najdete zde.

Spirulina – účinné látky

obsahuje chlorofyl, barevné pigmenty, betakarotén, vitamíny skupiny B, minerální látky, enzymy a aminokyseliny,“ říká bylinkářka Markéta Janďourková. Konkrétně ve spirulině najdeme:

  • vysoký podíl bílkovin – přispívají ke zdraví kostí i pocitu sytosti, pomáhají při růstu a vývoji těla.
  • aminokyseliny (především arginin) – pomáhají při regeneraci, přispívají k vyrovnané produkci hormonů a enzymů, podporují normální krevní oběh, zdraví srdce a jater, podporují sexualitu.
  • široké spektrum vitamínů a minerálů (vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, B6, B12 – mají pozitivní vliv na správné fungování nervového systému, dále obsahuje draslík – zlepšuje srdeční činnost, vitamín E – přispívá ke správné funkci imunitního systému a zvyšuje obranyschopnost, aktivuje energetický metabolismus, zvyšuje účinnost vitamínu C, má antioxidační účinky). 
  • vysoký obsah vápníku – přispívá ke zdravým a silným kostem, železa – pomáhá při krvetvorbě.
  • chlorofyl – zelené barvivo strukturně podobné hemoglobinu, které má silně čisticí účinky, protože na sebe navazuje těžké kovy a bezpečně je odvádí z těla ven.
  • betakarotén – předchůdce vitamínu A, přírodní antioxidant, pohlcuje volné radikály z UV záření.

Spirulina – zdravotní účinky

„Spirulina napomáhá čištění krve, zabraňuje zánětům, mírní křeče a rozšiřuje cévy. Díky vysokému obsahu antioxidantů dokáže spirulina na buněčné úrovni rozložit škodlivé látky, které by mohly škodit naší DNA,“ vyjmenovává účinky spiruliny Markéta Janďourková.

„Je také silně zásaditá, a proto je vhodná při překyselení organismu. Spirulinu zařazujeme do jídelníčku, když chceme posílit imunitní systém, doplnit vitamíny a minerály například při dietě nebo když potřebujeme podpořit látkovou výměnu. Důležitá je spirulina pro vegetariány – obsahuje velké množství vitamínu B12, který jinak získáváme převážně z masa – v rostlinách totiž není obsažený,“ dodává bylinkářka.

Konkrétní zdravotní účinky spiruliny:

Spirulina může pomoci při tvorbě protilátek (látek bojujících s infekcemi a chronickými onemocněními). Studie zveřejněná roku 2005 časopisem Journal of Medicinal Food potvrdila, že spirulina může být účinná při snižování alergických projevů, jako jsou například rýma, slzení očí, kopřivka či otoky (obvykle při alergiích na prach, pyl nebo srst).

Pouhý půl šálek sušené spiruliny obsahuje 89 % doporučené denní dávky železa.

Spirulina – dávkování

Podle zdravotnických odborníků University of Maryland Medical Center je standardní dávka spiruliny pro dospělé 4 až 6 tablet po 500 miligramech (tedy 2 až 3 gramy denně). Množství se však liší podle věku a zdravotních potřeb. Než začnete spirulinu užívat, konzultujte to s lékařem.

Spirulina – prášek a tablety

Prášek i tablety koupíte v lékárně, specializovaných obchodech se zdravou výživou a na internetu.

Tablety spiruliny se zapíjejí dostatečným množstvím vody.

Prášek můžete přidat například do oblíbeného smoothie, džusu nebo jogurtu, čímž zlepšíte mírně nahořklou chuť spiruliny.

Pozor! Jemné živiny a enzymy ve spirulině může zničit alkohol, káva i sladké sycené nápoje. Spirulinu si proto dejte nejlépe hodinu před tím, než budete pít něco podobného.

Spirulina – tipy, jak ji jíst

  • smíchejte prášek s ovocnými nebo zeleninovými šťávami
  • hodí se výborně do nejrůznějších druhů smoothie
  • můžete ji přidat také do čerstvých zeleninových polévek
  • skvělý způsob, jak si oživit salát, je posypat jej spirulinou
  • tip na rychlý a výživný oběd: Smíchejte spirulinu s kuskusem, rýžovými nudlemi nebo quinoou, přidejte olej, lahůdkové droždí, popř. semínka a čerstvou zeleninu.

Doporučené dávkování prášku při vaření: 1–3 čajové lžičky denně.

Pro koho není spirulina vhodná?

U dětí ani kojících a těhotných žen nebyla bezpečnost a účinnost spiruliny zatím prověřena. Zejména kvůli rizikům kontaminace se nastávajícím maminkám a dětem její konzumace nedoporučuje. V těchto případech proto její užívání vždy nejdříve konzultujte s lékařem.

Spirulinu by neměli užívat ani lidé alergičtí na plody moře.

Spirulina a užívání léků

Vyhněte se užívání spiruliny spolu s imunosupresivními léky (methotrexát, prednison, adalimumab, azathioprin, etanercept a infliximab). Spirulina může imunitu posilovat, a snižovat tedy účinnost těchto léků. Podobně je to s léky na ředění krve.

Spirulina – vedlejší účinky

Ve výjimečných případech může spirulina způsobit mírné žaludeční potíže, nevolnost, zvracení, zvýšenou žízeň, slabost, rychlý srdeční tep, poškození jater, šok, úzkosti či nespavost.

Fakultní nemocnice Heraklion na Krétě v červnu 2008 hlásila případ rabdomyolýzy (život ohrožující stav, při kterém se rozpadá svalová tkáň a může způsobit selhání ledvin) po požití spirulinového doplňku stravy.

Spirulina – pěstování

Spirulinu můžete pěstovat i doma. Budete potřebovat akvárium na slunečném místě a komerčně prodávanou sadu na pěstování spiruliny.

Chlorella vs. spirulina

Chlorellu můžeme charakterizovat jako jednobuněčnou řasu žijící ve sladké vodě. Při kultivaci se používá mineralizovaná voda a spousta přímého sluníčka. Nejznámější vlastností chlorelly je její schopnost detoxikace a zbavení těla toxinů včetně těžkých kovů, a to především díky chlorofylu. Chlorella jej totiž obsahuje nejvíce ze všech dosud známých rostlin. Chlorofyl je látka, která se téměř shoduje s lidským krevním barvivem hemoglobinem a která je zodpovědná za sytě zelenou barvu chlorelly.

Spirulina není řasa, ale zdraví prospěšná sinice. Pěstuje se ve sladké alkalické vodě, do které se někdy přidává i čistá mořská voda. Se svým až 70% podílem bílkovin se spirulina řadí mezi potraviny s nejvyšší koncentrací bílkovin. 

Věděli jste, že...

  • Uznávaný britský deník The Guardian v článku roku 2014 napsal, že by spirulina v rozvojových zemích mohla jako zdroj levných bílkovin a mikroživin bojovat proti podvýživě.
  • Poprvé byla spirulina jako zdroj potravy použita už starými Aztéky.
  • NASA kosmonautům spirulinu přidává do jídel.
  • Divoká spirulina dobře roste ve vodách tropického a subtropického podnebí. Většinou se však kvůli riziku kontaminace pěstuje v laboratořích.
  • Proces sušení spiruliny trvá zhruba 3 sekundy a jeho výsledkem je tmavě zelený prášek s konzistencí podobnou mouce. Na rozdíl od řasy chlorelly je sinice spirulina snadno stravitelná.
  • Ve 100 gramech čerstvé spiruliny najdeme pouhých 26 kalorií. Šálek sušené spiruliny (112 gramů) jich obsahuje 325.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.