Echinacea purpurea | Moje zdraví

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea obsahuje řadu účinných látek, u nichž se nyní zkoumají protinádorové účinky.

Echinacea purpurea (česky třapatka nachová) je asi metr vysoká bylina s drsně chlupatou lodyhou. Listy má řapíkaté, kopinatě vejčité, na krajích pilovité a rovněž je pokrývají drsné chloupky. Květní úbory najdeme na koncích lodyh. Soustavy nachových, hnědých květů jsou umístěny na květním lůžku, střední květy jsou pichlavé.

Účinné látky

Bylina je bohatá na silice, pyrrolizidinové alkaloidy, estery kyseliny kávové a vinné, dále zde najdeme polysacharidy, alifatické amidy či třísloviny.

Použití

Jedná se o všestrannou bylinu, lze ji použít vnitřně i zevně. Podává se ve formě bylinných směsí, čajů, odvarů, zevně se používá jako mast, nálev, tinktura nebo odvar.

Účinky na zdraví

Echinacea umí dokonale tlumit bolest. Posiluje imunitu, působí protizánětlivě zevnitř i zevně, protože se používá na špatně hojící se rány. V posledních letech se zkoumají i její protinádorové účinky. Skvěle pomáhá při chronických zánětech kloubů, žaludečních vředech, alergiích či prostatických potížích.

Výskyt

Původně rostlina pochází ze Severní Ameriky, byla přivezena i k nám do Evropy. Daří se jí na záhonech, kde je uměle vysazována.

Sběr

Kořeny se sbírají na podzim, stáří rostlin v době sběru jsou tři nebo čtyři roky. Nať a květ se sbírají v období květu, což je od července do září. Kořeny se suší, a to nejlépe uměle při 45 °C. Usušené části už nesnesou vlhkost, proto se skladují na suchém místě, nejlépe v papírovém pytlíku.

Domácí recepty

Třapatkový olej skvěle detoxikuje, jeho natíráním pokožka ztrácí i projevy celulitidy. Sušené části echinacey (kořen, lodyha i květy) dejte do sklenice až po okraj a prolijte olivovým nebo jiným olejem lisovaným za studena. Rostlina musí být ponořená. Nechte stát tři týdny na světle, poté sceďte a nechte v uzavíratelné nádobě.

Tinktura je skvělý lék i prevence. Při potížích používejte dvě kávové lžičky každé tři hodiny denně, preventivně stačí dvě kávové lžičky denně. Kúra by měla trvat ale jenom 14  dní, pak ji na čas vysaďte. Zužitkujte opět celou rostlinu, kterou nasekejte a nasypte do třetiny zavařovací sklenice. Dolijte alkoholem (např. vodkou) a nechte louhovat dva až čtyři týdny. Sceďte a skladujte v uzavíratelných lahvích.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.