Potraviny, které zlepšují paměť, soustředění a další činnosti mozku | Moje zdraví

Potraviny, které zlepšují paměť, soustředění a další činnosti mozku

Potraviny, které zlepšují paměť, soustředění a další činnosti mozku
Autor: iStock.com
19. srpna 2020 • 14:00

Každá část našeho tělo potřebuje určité látky, aby správně fungovala. I náš mozek. Pokud mu dopřejete správná jídla, bude vám fungovat nejen paměť, ale i soustředění nebo učení. Pokud ne, budete pomalí, nervózní a bez nálady. Které potraviny svému mozku dopřejte?

Rybí maso

Rybí maso, obzvláště maso tučných ryb, jako jsou tuňák, pstruh, makrela nebo losos, je plné omega-3 mastných kyselin. Ty jsou důležité při tvorbě mozkových a nervových buněk.

Zlepšují paměť i koncentraci, mohou zpomalit snižování činnosti mozku související se stárnutím, snižují riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou. Nedostatek omega-3 mastných kyselin je spojen s poruchami učení a depresí.

Ryby jsou také bohaté na vitamín D. Nedávné studie potvrdily, že nedostatek vitamínu D u starších osob může zdvojnásobit riziko rozvoje různých forem demence včetně Alzheimerovy choroby. Jeho nedostatek bývá dále spojován s rozvojem některých psychiatrických onemocnění, jako jsou bipolární porucha nebo schizofrenie.

Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční záření, ale kolik ho každý člověk potřebuje, je individuální. Obecně se dá říci, že stačí asi 10–15 minut 3x týdně a sluníčko by mělo svítit alespoň na čtvrtinu těla. Což je například obličej, paže a dekolt. Ovšem bez použití krémů s UV ochranou. Pochopitelně ale záleží na fototypu člověka, jeho věku nebo kde se nachází. Dalším ze zdrojů jsou právě ryby.

Ořechy

Možná byste to neřekli, ale mozek je z 60 % tvořen tukem, a je tedy nejtučnější orgán v našem těle. Základem je proto dodat mu ty správné stavební kameny: tuky. V některých z vás se možná rozsvítí červená kontrolka – tuky jsou přeci škodlivé! Jenže je to právě opačně – kvalitní tuky jsou jednou z nejdůležitějších složek potravy. Kromě mozku jsou důležité pro srdce a cévy, imunitní systém i pohlavní orgány.

Kromě zmíněných omega-3 mastných kyselin najdete kvalitní tuky například v ořeších. Především vlašské ořechy pomáhají udržovat zdravý a funkční nervový systém a mozkovou činnost.

Ořechy jsou také bohaté na zinek, který je důležitý pro přenos informací v mozku. Dokáže podpořit fungování takzvané krátkodobé paměti, významně ovlivňuje také prostorovou orientaci. Nízké hladiny zinku mohou způsobit problémy s koncentrací.

Mandle

Mandle jsou bohaté na hořčík, který působí protizánětlivě a zlepšuje paměť a myšlení. Nejvíc chrání mozek před působením neurotoxinů. Obsahují také vitamín E, což je silný antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí a pomáhá udržet mozek výkonný.

Káva

Pokud milujete kávu, máme pro vás skvělou zprávu. Je bohatá na antioxidanty, které zpomalují stárnutí mozkových buněk. Kofein je zároveň dobrým stimulantem mozku. Pití kávy v dlouhodobém horizontu je spojováno se sníženým rizikem neurologických onemocnění, jako jsou Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Avokádo

Avokádo obsahuje vysoké množství vitaminů B, C a K, draslíku a kyseliny listové. Díky tomu může zabránit vzniku krevních sraženin v mozku, zlepšuje okysličení mozku a napomáhá nám se lépe koncentrovat. Je plné antioxidantů, pomáhá lidskému organismu lépe vstřebat potřebné živiny, pomáhá při hubnutí, chrání naše oči a existují také studie, které dokazují, že působí jako prevence rakoviny prostaty.

Červená řepa

Červená řepa pomáhá lépe okysličovat mozek, a tím se zlepšuje mentální výkonnost a paměť. Mimo jiné napomáhá tvorbě červených krvinek, pomáhá proti zácpě a posiluje tkáně a kosti. Vedle toho zkrášluje pleť, nehty a vlasy a podporuje dobrou náladu.

Kurkuma

Kurkuma je jedna z mála potravin obsahujících látku kurkumin, která může za její specifické zbarvení. V kombinaci s množstvím antioxidačních látek pomáhá zvýšit množství kyslíku proudícího do mozku. Díky kurkumě je náš mozek proto více ve střehu, kurkuma ho udržuje soustředěný, a dokonce dokáže zvýšit kapacitu naší paměti. Kurkuma se počítá mezi přírodní antibiotika, podporuje činnost srdce a působí skoro zázračně proti akné.

 

Listová zelenina

Zelená listová zelenina. Listové zelené lístky, jako jsou kale, špenát a brokolice, jsou bohaté na pro mozek zdravé živiny, jako jsou vitamin K, lutein, folát a beta karoten. Výzkum naznačuje, že tato rostlinná jídla mohou pomoci zpomalit kognitivní pokles.  

Borůvky

Flavonoidy, přírodní rostlinné pigmenty, také pomáhají zlepšovat paměť, ukazují výzkumy. Ve studii z roku 2012 zveřejněné v Neurologickém ústavu Annals vědci z Harvardovy, Brighamovy a ženské nemocnice zjistili, že ženy, které každý týden konzumovaly dvě nebo více porcí jahod a borůvek, ztrácely paměť méně rychle než ostatní. Chrání před stresem a neblahým psychickým rozpoložením. Obsahují vitaminy, a to především vitamin C. Obsahují minerální látky, jako například draslík. A jsou plné silných antioxidantů. Díky této kombinaci zdraví prospěšných látek pomáhají borůvky posilovat imunitní systém, zlepšovat a ochraňovat zrak, fungují jako dezinfekce při otravě jídlem, pomáhají při dietě a jsou prevencí proti některým typům rakoviny.

Čokoláda

Přírodní kakao, které je nejvíce obsaženo v opravdu tmavé čokoládě, je plné zásadních živin, minerálů, vitaminů a antioxidačních látek. Díky čokoládě rozproudí vaše tělo krev, nažene ji do mozku, a pomáhá tak lépe se soustředit a udržovat pozornost. Kromě toho čokoláda chrání kůži před sluncem, snižuje riziko vzniku srdečních nemocí a snižuje krevní tlak. A zlepšuje náladu!

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.