Senná rýma: Jako poznat příznaky a jak ji léčit? | Moje zdraví

Senná rýma

Senná rýma je zánět sliznice nosu, očí a dýchacích cest vyvolaný alergickou reakcí. Příčinou je pylová alergie, při níž podrážděný imunitní systém reaguje přehnaně a zmateně na pylové podněty, hlavně na pyl rostlin ve vzduchu. Jedná se o nejrozšířenější typ alergie. Odehrává se a vrací v pravidelných pylových sezónách, především na jaře, kdy kvetou rostliny, vytváří se dráždivý pyl a šíří se v ovzduší ve velkém množství.

Příznaky senné rýmy

  • kýchání
  • ucpaný nos
  • vodnatá rýma
  • svědění očí
  • otok očí
  • bolest v krku
  • dušnost

Hlavními projevy senné rýmy je dráždivé a rychle se opakující kýchání doprovázené ucpaným nosem a vodnatým výtokem z nosu. Sliznice je překrvená a podrážděná jako u klasické akutní rýmy. Často při ní dochází k červenání a slzení očí a svědění. Oči mohou také natékat a nepříjemně pálit.

Nepříjemné projevy se sezónně opakují a mohou trvat týdny nebo i měsíce v závislosti na konkrétních alergenech a na citlivosti organismu. Alergici většinou při problémech hůře spí, bývají často velmi rychle unavení kvůli nedostatku spánku a rychlejšímu vyčerpávání organismu při běžných úkonech. Může se dostavit i bolest krku a špatné polykání jako u chřipky a nachlazení. Alergeny se mohou dostat i z nosní dutiny přes nosohltan do pusy a způsobit svědění v dutině ústní.

Postihuje

muži
ženy
děti
dýchací cesty,

Projevuje se

Všechny tyto příznaky a projevy nezřídka bývají zkombinovány dohromady a kvůli jejich přetrvávání komplikují alergikovi život, což se promítá na jeho psychickém rozpoložení. Není tedy divu, že v tomto období může alergik trpět změnou chování a nervovou podrážděností.

Léčba senné rýmy

Pro lepší funkci sliznice a odstranění jejího zduření během senné rýmy, které způsobuje ucpání nosu, se používají léky ve formě sprejů a nosních kapek. Účinkují však na krátkou dobu a jejich delší používání je nejen neefektivní, ale i nebezpečné a může poškodit sliznici. Dlouhodobou léčbou alergií je hyposenzibilizace, která se snaží tělo pacienta přizpůsobit určité toleranci na alergen a zmírnit jeho citlivost a agresivitu vůči němu. Alergenové vakcíny jsou aplikovány výhradně alergologem. Je to účinná, ale dlouhodobá léčba.

Chcete vědět jak zmírnit sennou rýmu? Čtěte zde.

Léky na sennou rýmu

Mezi úlevové léky, které nám pomáhají překlenout pouze nejnáročnější období alergií, patří např. Zyrtec, Xyzal nebo Zodac. Na doporučení lékaře se mohou užívat různé kortikosteroidy k potlačení zánětu nosní sliznice. Proti alergické rýmě je účinný Nasivin. V období hlavních příznaků je vhodný Claritin ve formě tablet, který účinkuje na 24 hodin a ulevuje od každodenních nepříjemných projevů alergie.

Bylinky

Při senné rýmě nám může pomoci Yzop lékařský. Připravíme si 1 lžičku jeho natě a spaříme ji šálkem vařící vody. Čaj pijeme třikrát denně po jednom šálku. Těhotné ženy by tento čaj pít neměly.

Homeopatika

Preventivně:

Pollens 30 CH – Lék je připravený z pylů kvetoucích stromů. Dávkování: na jaře 5 granulí ráno ještě před odchodem z domova.

Pollen de graminées 30 CH – Lék je připravený z pylů trav a sena. Používá se od května přes léto, podle citlivosti nemocného. Dávkování: 5 granulí ráno ještě před odchodem z domova.

Pokud má pacient rýmu s ucpaným nosem, má stálou kapku u nosu a kýchá, měl by užívat Nux vomica. Na kýchání a vodnatou rýmu, která leptá nosní dírky, se hodí Allium cepa.

Nux vomica 9 CH – 5 granulí 2–5 krát denně – Pacient má rýmu s ucpaným nosem, má stálou kapku u nosu a kýchá.

Allium cepa 9 CH – 5 granulí 2–5 krát denně – Kýchání a vodnatá rýma, která leptá nosní dírky.

Více o homeopatikách a alergii čtěte zde.

Domácí léčba a babské rady

Jako prevenci před sennou rýmou můžete užívat kvasnicové tablety.

Proti senné rýmě žvýkáme menší kousky medových plástů, a to hlavně na jaře a v zimě.

Inkubační doba

-

Očkování

ano

Délka léčby

individuální

Vyšetření

Při podezření na alergii se provádí alergologické kožní testy, při kterých přidělený alergolog aplikuje sadu nejčastějších alergenů formou lehkých vpichů do kůže na předloktí a vyhodnocuje rozsah a sílu reakcí na daný alergen. Tím se zjistí, na které konkrétní alergeny je pacient citlivý a na které si musí dávat pozor a nedostávat se s nimi často do kontaktu. Pravidelně se na alergologii provádí také spirometrie, která hlídá stav průdušek a průchodnost vdechů a výdechů. Podle jejích výsledků se zjišťuje efektivita podávaných léků pro snadnější dýchání.

V těhotenství

V těhotenství rozhodně nevysazujte léky na alergii, ale celou situaci proberte s lékařem. Ten vyhodnotí, které léky se smějí využívat, které ne, a případně předepíše jiné.

Možné komplikace senné rýmy

Vzhledem k ucpání horních cest dýchacích bývá častou komplikací dušnost a sípání při dýchání. Aktivní alergie může spustit atopické kožní projevy, např. ekzém, kopřivku nebo dermatitidu. Může také zapříčinit a vyvolat životu nebezpečné astma, kdy se postiženému zúží dýchací cesty natolik, že nemůže pořádně dýchat a může dojít až k bezvědomí.

Prevence

Důležité je dodržovat předepsanou léčbu i během poklidného období, kdy nás senná rýma a celkově alergie trápí méně nebo vůbec, tím se posiluje obranyschopnost a připravujeme imunitní systém na propuknutí pylové sezóny. V kritickém období je důležité mít u sebe doporučené léky pro zmírnění příznaků. Pokud je to možné, je dobré vyhýbat se zbytečným střetům s pyly, a to nechozením na louky a pole. Je také dobré nevystavovat se zbytečně škodlivému ovzduší a zakouřeným prostorům, které mohou rozvinout alergii a způsobit i astma.

Kdy jít k lékaři

Pokud často trpíte dráždivou rýmou a výtokem z nosu, neotálejte s návštěvou alergologa.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.