Vitamín B1 | Moje zdraví

Vitamín B1

Vitamín B1
Vitamin B1 • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 15:06

Vitamín B1 neboli thiamin je bílá nebo bezbarvá krystalická sloučenina rozpustná ve vodě.

Účinky vitamínu B1

Tento vitamín má významný vliv na energetickou přeměnu v buňkách. Je tedy potřebný především pro správnou funkci nervového systému, srdce, ledvin a trávicího systému. Hraje také důležitou roli při přeměnu cukrů, alkoholu a rozvětvených mastných kyselin.

Nedostatek vitamínu B1

Tento stav může postihnout člověka, který má poruchu jeho vstřebávání (při opakovaném dlouhodobém zvracení, alkoholismu, nemocech trávicího systému), při onemocněních nervů, hladovkách, chronické hemodialýze a chudokrevnosti. V takovém případě dochází k poruchám funkce nervů, které se můžou projevit slabostí, brněním a pocitem znecitlivění končetin. Pokud tělu chybí vitamín B1 úplně, objeví se poruchy srdeční činnosti, ztráta citlivosti v končetinách, nekoordinovaná chůze, záněty nervů, poruchy psychiky a otoky. Tento stav se nazývá nemoc beri-beri a vyskytuje se v zemích, kde není samozřejmostí pestrá strava. Název nemoci vystihuje poruchu chůze, která je pro ni příznačná. Beri-beri znamená totiž v jednom z jazyků používaných v Indii „ovčí chůze“.

Předávkování vitamínem B1

Vitamín B1 neboli thiamin je rozpustný ve vodě, veškeré jeho nadbytečné množství se z těla vyloučí močí, aniž by se v něm ukládalo. U citlivých jedinců se ojediněle mohou projevit drobné vyrážky kopřivkovitého typu.

Vitamín B1 v potravinách

Nejbohatším zdrojem vitamínu B1 jsou kvasnice, dále játra, ledviny, srdce, vepřové maso a pšeničné a žitné klíčky. Z rostlinných zdrojů jsou to obiloviny, luštěniny a ořechy. Relativně nízké koncentrace se vyskytují v zelenině, ovoci a mořských plodech. Vitamín B1 není přítomen v olejích a tucích a také v cukru, který je vysoce rafinovaný.

Doporučená denní dávka vitamínu B1 je 1,1 mg u žen a 1,2 mg u mužů.

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.
Nejlepší a nejhorší ovoce, zelenina, maso, sýr a další? Co jíst víc a co přestat kupovat?

Co je dobré vědět

Na rozdíl od jiných B vitamínů B1 má unikátní vlastnost. Je narušován teplotou nad 120 °C, ničí se konzervováním, prudkým varem, opakovaným rozmrazováním a zmrazováním, ale zachovává se při vaření piva.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.