Aloe vera | Moje zdraví

Aloe vera

Aloe vera (také aloe pravá) je sukulentní, stálezelená bylina, dosahující výšky 60 až 90 centimetrů. Listy má světle zelené, tuhé a dužnaté, dlouze kopinaté, rostlé v listových růžicích. Na okrajích jsou znatelné řídké ostny. Květy byliny jsou žluto-červené ve tvaru válce. Jsou uspořádané v hroznovitém květenství. Opylují je ptáci, kteří konzumují nektar. Plodem je pouzdrosečná trojpouzdrá tobolka, která má mnoho semen.

Účinné látky

Cenné látky jsou obsažené v listech, a to velmi různorodě. V mléčnicích pod povrchem se nachází latex (obsahuje mimo jiné hydroxyaloin s projímavým účinkem). V latexu je navíc obsaženo ještě dalších asi 80 hlavních složek, mnohé z nich nejsou dosud prozkoumány. V jádru listů najdeme gel. Gel z aloe vera obsahuje cca 99 % vody a 0,3 % různých sacharidů. Gelovitá hmota je kyselá, zastoupeny jsou zde aminokyseliny, lipidy, steroly a enzymy. V samotné sušině gelu nalezneme proteiny, tuky, minerální látky, polysacharidy (hlavní je acemanan) a rozpustné cukry.

Použití aloe vera

Aloe vera má bohaté zastoupení zejména v kosmetickém průmyslu. Hydratuje pokožku (krémy), vlasy (šampony a kondicionéry), má rovněž hojivé účinky, takže se využívá i v přípravcích určených na spáleniny. V potravinářství se přidává do cukrovinek, populární je v posledních letech nápoj z aloe vera.

Účinky na zdraví

Dříve byly účinky aloe vera zpochybňovány, i navzdory tisíciletým zkušenostem s užíváním rostliny. V 90. letech 20. století ale vědecké studie potvrdily blahodárné účinky této byliny. Především se jedná o regenerační schopnosti rostliny. Pomáhá zklidnit pokožku po slunění, hojí podrážděnou kůži po bodnutí hmyzem, mírní akné. Při vnitřním použití podporuje peristaltiku, při nadměrné konzumaci působí až projímavě. Podporuje rovněž obranyschopnost, při studiích in vitro se prokázal i vliv na zpomalení průběhu onemocnění virem HIV (neplatí však u pokusů in vivo). Aloe vera snižuje hladinu krevního cukru, cholesterolu i tuků. Rovněž působí cytotoxicky proti některým nádorům.

Výskyt

Bylina aloe vera pochází pravděpodobně z Arabského poloostrova, nejstarší důkazy o jejím využití pocházejí z Egypta asi před 6000 lety. Dnes jsou hlavními exportéry Mexiko, Venezuela či Dominikánská republika. Pěstovat se dá ovšem všude. Rostlina je to světlomilná a vyžaduje dobře propustnou půdu.

Sběr

Na plantážích se latex z listů aloe vera sbírá druhým rokem po výsadbě, gel až po třech letech. Vše probíhá ručně, nožíkem se odřezávají nejstarší listy z vnějšku růžice, z nichž se odebírají tekutiny. Rostlina samotná vydrží asi 12 let.

Domácí pěstování aloe vera

Aloe namnožíte uříznutým listem, který nejdříve necháte týden zaschnout a poté zhruba třetinu vložíte do písčitého substrátu pro sukulenty. Substrát hned mírně zalijte a zalití opakujte až po úplném vyschnutí. Dlouhodobá vlhkost by byla pro aloe zkázou.

Aloe má ráda hodně světla, ale ne přímé sluneční světlo, na něm žloutne.  Teploty kolem nuly snese, ale mráz by nemusela přežít. Nechte jí dost volného okolního prostoru pro růst.

V domácím prostředí zpracujte rostlinu aloe vera v době, kdy její listy dorostou 30 centimetrů. Gel z aloe vera získáte odstraněním slupky z listů. Má mléčně průhlednou barvu.

Druhy aloe vera

Aloe má zhruba 600 různých druhů. Aloe vera (v překladu aloe pravá) je jen jedním z těchto druhů. Ostatní druhy nemají stejné léčivé účinky, bohužel se však někdy přidávají do různých produktů s označením "s obsahem výtažku aloe", které může klamavě vést k domněnce zákazníka, že si kupuje výrobek s aloí pravou.

Některé další druhy aloe:

  • aloe stromovitá (Aloe arborescens)
  • aloe kapská (Aloe ferox)
  • aloe perfoliata

Jak poznat pravou aloe vera?

Protože druhů aloe je hodně, může být poměrně těžké poznat tu pravou. Aloe vera má dlouhé úzké masité listy, ostny pouze po obvodu listů (nevyrůstají z plochy listů shora ani zespodu). Na zelenošedých listech jsou vidět světlé skrvnky. Má přisedlý růst, do výšky se vzpíná jen mírně.

Jak řezat aloe vera

Listy aloe vera řežeme buď pro množení rostliny řízkováním nebo na použití k léčebným účinkům, popř. k pití.

Listy je vhodné řezat u středu rostliny. Pokud ale zrovna nepotřebujeme celý list, můžeme uříznout i menší část, prakticky kdekoli. Otevřený řez pak sám časem zaschne, aby ochránil rostlinu před infekcí

Domácí recepty z aloe vera

Regenerační gel

Regenerační gel zklidní podrážděnou pokožku od slunce i štípnutí komára. Vezměte si jeden list aloe vera, který podélně nařízněte a nechte jej vyschnout (zmizí nepotřebná dužina). Vyjměte gel a smíchejte s 50 ml kokosového oleje. Hotový gel uchovávejte v lednici. Nejen, že postižené místo zchladí, ale ještě rychle vyléčí.

Pleťová voda

Pleťová voda vám projasní pleť a zbaví nedokonalostí. Stačí rozmixovat tři listy aloe a smíchat se 160 ml Alpy. Směs nalijte do uzavíratelné sklenice a dejte na 14 dní do sklepa. Poté přeceďte, přidejte 160 ml destilované vody, čajovou lžičku jablečného octa a přeceďte přes filtrační papír. Pleť můžete touto vodou ošetřovat vatovým tamponkem nebo ji vklepávejte prsty do pokožky.

Nápoj z aloe vera

Pití z aloe vera můžete jednoduše získat z dužiny listů. List omyjte, dužinu vydlabejte, rozmixujte a namíchejte aloe s vodou nebo džusem v poměru 1:5. Můžete přidat citrón nebo med. Nápoj připravený z aloe vera pijte vychlazený, s úpravou můžete ale expermentovat podle vaší chuti.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.