Vitamín B6 | Moje zdraví

Vitamín B6

Vitamín B6
Vitamin B6 • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 15:57

Vitamín B6 (pyridoxin) je společné označení pro tři sloučeniny odvozené od organické aromatické sloučeniny, látky pyridin. Tyto sloučeniny jsou zařazeny do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě.

Účinky vitamínu B6

Pyridoxin hraje významnou úlohu v činnosti různých enzymů, které jsou nezbytné pro vstřebávání a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy a pro přeměnu zásobních cukrů v játrech a svalech na energii. Je důležitý i pro normální funkci nervového systému a kůže, pro tvorbu červených krvinek a protilátek. Vitamín B6 mírní deprese, astmatické záchvaty i premenstruační syndrom a je účinnou pomocí v zdolání nucení na zvracení, ať už těhotenské nebo cestovatelské nevolnosti (například mořské nemoci).

Nedostatek vitamínu B6

Často se objevují příznaky nedostatku tohoto vitamínu u lidí s nemocí jater, ledvin a někdy i u alkoholiků. Mezi časté příznaky patří suché a popraskané rty, únava, kožní vyrážky, změny nálad a deprese, oslabení imunity, chudokrevnost, svalová slabost či krátkodobá ztráta paměti.

Předávkování vitamínem B6

Nadbytek pyridoxinu není úplně nebezpečný, protože jde o vitamín rozpustný ve vodě, tudíž se neukládá v těle a je vylučován močí. Při dlouhodobém užívání vysokých denních dávek ale může dojít k poškození nervového systému, což se projeví nervovou nevyrovnaností, brněním a neobratností končetin.

Vitamín B6 v potravinách

Bohatým zdrojem vitamínu B6 je vepřové maso a drůbež, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny, celozrnný chléb a další zdravé potraviny. Množství pyridoxinu poklesne, pokud potraviny projdou varem (klesá kvůli ztrátám do vody).

Doporučená denní dávka u vitamínu B6 je 1,3 mg.

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.
Nejlepší a nejhorší ovoce, zelenina, maso, sýr a další? Co jíst víc a co přestat kupovat?

Co je dobré vědět

Účinky pyridoxinu a jiných léků se mohou navzájem ovlivňovat. Jde především o léky užívané při léčení Parkinsonovy nemoci, proti tuberkulóze, dále antikoncepční pilulky, některá antibiotika a léky tlumící imunitní systém.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.