Vitamín E | Moje zdraví

Vitamín E

Vitamín E
Autor: istock.com
26. května 2020 • 15:06

Vitamín E je souhrnný název pro přírodní chemické látky -tokoferoly. Vitamín E patří mezi vitamíny rozpustné v tucích.

Účinky vitamínu E

Vitamín E je důležitý antioxidant, chrání buňky před účinky volných radikálů. Pomáhá zpomalovat stárnutí. Má vliv na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému. Pomáhá odbourávat škodlivé látky z jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, účastní se obnovy a růstu svalů a dalších tkání. Zkoumá se i jeho působení jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Nedostatek vitamínu E

Nedostatek vitamínu E je často spojen s poruchami vstřebávání tuků či s chronickým onemocněním jater. Nedostatek vitamínu E může způsobit neurologické potíže (poruchy nervů, svalů), snížení obranyschopnosti organismu nebo poruchy vaječníků či varlat. U novorozenců může nedostatek vitamínu E vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinek.

Předávkování vitamínem E

V porovnání s jinými vitamíny rozpustnými v tucích je vitamín E poměrně málo toxický. Při konzumaci vyšší dávky se může objevit průjem a únava. Pokud jsou vyšší dávky vitamínu E užívány dlouhodobě, může to vést ke zhoršenému vstřebávání vitamínu K a tím k poruchám srážlivosti krve.

Vitamín E v potravinách

Vitamín E se nachází v lískových a burských oříšcích, mandlích, slunečnicových semínkách, sóje, másle, mléce, v oleji z pšeničných klíčků, v mase savců.

Potřeba vitamínu E se zvyšuje při zvýšeném příjmu nenasycených tuků nebo zvýšeném vystavení se kyslíku (kyslíkové stany apod.)

Doporučená denní dávka vitamínu E je v České republice stanovena vyhláškou na 12 mg. Jiné zdroje uvádějí doporučenou denní dávku 10 mg pro dospělé muže a 8 mg pro dospělé ženy a 12 až 15 mg pro kojící ženy.

Jako denní potřeba se uvádějí hodnoty pro děti 4 mg, pro děti nad 8 let 8 mg.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.