Vitamín B3 | Moje zdraví

Vitamín B3

Vitamín B3
Vitamin B3 • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 15:28

Vitamín B3 je ve vodě rozpustný vitamín, známý také pod názvy niacin, vitamín PP nebo kyselina nikotinová.

Účinky vitamínu B3

Tento vitamín je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů. Má spoluúčast na řízení hladiny krevního cukru, udržování zdravé kůže, správné funkci nervového systému a zažívacího traktu. Dále pomáhá udržovat zdravý mozek a nervové buňky. Zmírňuje stavy úzkostí, nespavost a deprese. Výzkumy prokázaly, že pravidelné podávání vyšších dávek B3 výrazně pomohlo osobám s revmatoidní artritidou a osteoporózou. Kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Nedostatek vitamínu B3

V rozvojových zemích se často vyskytuje nemoc pelagra, kterou způsobuje právě nedostatek niacinu. Jejími projevy jsou jahodově zabarvený jazyk, zánět jazyka, zánět dutiny ústní, nevolnosti, zvracení, zácpy, průjmy a křečovité bolesti břicha. Na rukách, vnitřních stranách končetin, krku a tváři se objevují symetrická zarudnutí, otoky a odlupování pokožky, pokožka velmi zdrsní. Z pohledu psychiky nastávají deprese, únava, migrény, nespavost, podrážděnost a podobně.

O vitamínech a minerálech podporujících zdravý spánek čtěte zde.

Předávkování vitamínem B3

Při užívání více než 3 gramů niacinu denně po delší dobu hrozí zarudnutí kůže, bolesti žaludku, nevolnost, průjem a poškození jater. Toxická dávka je 1,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti.

Vitamín B3 v potravinách

Vitamín B3 je v potravě široce rozšířen, především v játrech, libovém a drůbežím mase a luštěninách. Lidské tělo je schopno vyrobit si niacin z aminokyseliny tryptofanu, která se vyskytuje v mléčných výrobcích a vejcích. Niacin se dá konzumovat i ve formě potravinových doplňků.

Doporučená denní dávka vitamínu B3 je 14 mg u žen a 16 mg u mužů.

Nejlepší a nejhorší ovoce, zelenina, maso, sýr a další? Co jíst víc a co přestat kupovat?

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Co je dobré vědět

Pravidelné vyšší dávky niacinu mohou velmi zlepšit cukrovku 1. typu, která se obvykle objevuje v dětství nebo mládí, až do 30. roku věku. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.