Alergie: Jak se projevují a proč vlastně vznikají? | Moje zdraví

Alergie

Alergie je nepřiměřeně přehnaná reakce imunitního systému na vnější podněty. Mezi projevy alergie můžou patřit rýma, kýchání, slzení, vyrážky, ztížené dýchání, kašel, svědění nebo i dušení. Zdravý imunitní systém se takto brání proti nebezpečí v podobně virů, bakterií a dalších škodlivin, imunitní systém alergika takto reaguje i na běžné látky, které zdravému člověku neškodí.

Alergeny – tedy látky schopné vyvolat alergickou reakci –  mohou dráždit při vdechnutí (pyly, plísně, zvířecí alergeny, roztoči), mohou jimi být potraviny (nejčastěji mléko, vejce, lepek, ořechy, rajčata, sója a ryby), léky nebo hmyzí bodnutí. Mezi nejvýraznější alergeny v interiérech patří roztoči a srst zvířat (především koček a hlodavců), venku jsou to zejména pyly a plísně.

Příznaky alergie

Při vdechnutí alergenu se reakce projeví nejčastěji jako vodnatá nebo ucpávající rýma, pocit plného nosu bez rýmy, ztráta čichu, svědění a pálení očí, kýchání, někdy až záchvatovité.

K dalším alergickým reakcím patří zúžení průdušnice a průdušek, dušnost a dechová nedostatečnost, někdy až astmatický záchvat nebo kašel. Alergeny dráždí též oči, které slzí, zarudnou a pálí a může se objevit i zánět spojivek, otok víček a bulbu.

Jaké další rostliny způsobují alergie se dočtete zde:

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže, dýchání, trávení

Při alergii na některé potraviny může dojít k otoku jazyka, dochází ke úžení až uzávěru dýchacích cest  a postižený se dusí. Mohou se objevit i bolesti břicha a zvracení.

Alergie se může projevit i na kůži ve formě zarudlé pokožky, otoků a různých kožních reakcí, kam patří i atopický ekzém. Ten se projevuje červenými pupínky na kůži, suchými a šupinatými místy, která obvykle svědí.

Mezi závažná onemocnění na alergickém podkladě patří i astma. Jedná se o chronický zánět průdušek vyvolaný alergenem, na jehož základě dojde k přestavbě dýchacích cest, která nemocnému zhoršuje dýchání.

Podívejte se, jak může vypadat alergická reakce.

Fotogalerie

  • Takto může vypadat alergická reakce.
  • Takto může vypadat alergická reakce.
  • Děsivé svědění a pálení, to byla reakce na použití barvy na vlasy a obočí.
  • Mezi alergie patří i atopický ekzém.
  • 4
    fotografie

Léčba

V případě lehčích forem alergie – kašel, vyrážka – si nemocný může pomoci sám. V případě astmatického záchvatu, dušení, případně otoku hrdla je nutné co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc!

Léčba spočívá v odstranění alergenu a při reakci v podávání úlevových léků. Tyto léky neřeší léčbu alergie, pouze potlačení jejích nepříjemných symptomů. V případě dechových obtíží se podávají inhalační kortikoidy, nemocný je vhodně lékařem instruován a ví, kdy si má „fouknout“.

Při vážnějších potížích se využívají  celkové kortikoidy, které zmírňují reakce imunitního systému. Využívá se též imunoterapie alergenovými vakcínami, kdy je vám do těla po dobu přibližně pěti let podáván alergen – v pomalu rostoucích dávkách  a vaše tělo si na alergen zvyká. Tato léčba vyžaduje pravidelné docházení do ordinace, kde je podána pacientovi injekce a následně je pozorován lékařem kvůli možné alergické reakci.

Jak se zbavit vyrážky pomocí správné stravy se dozvíte zde.

Léky

K úlevovým lékům, které slouží k odstranění akutních potíží, složí antihistaminika, z volně prodejných léků jsou to například Claritine, Xyzal nebo Zyrtec, Fenistil, Zenaro.

Bylinky

Pozor, často je alergie i na bylinky, proto je nutné přistupovat k bylinkám opatrně. Nepodávat je malým dětem a nejprve postupně zkoušet, zda bylinka také není alergenem!!!

Alergie je bylinkami jen těžko léčitelná, některé mohou ale snižovat alergické obtíže. Připravíme si 1 lžičku natě světlíku a spaříme ji šálkem horké vody. Čaj pijeme třikrát denně po jednom šálku. Tento čaj může zmírnit ty nejhorší potíže.

Při senné rýmě nám může pomoci Yzop lékařský. Připravíme si 1 lžičku jeho natě a spaříme ji šálkem vařící vody. Čaj pijeme třikrát denně po jednom šálku. Těhotné ženy by tento čaj pít neměly. Alergie oslabuje játra, zkusit můžete užívat tinkturu z ostropestřce mariánského.

Homeopatika

Alergické otoky po štípnutí hmyzem vyřešíte s Apis mellifica nebo s Poumon histamine, který zastaví jakoukoliv alergickou reakci,  je vhodný také při chronické alergii. Poumon histamine spolu s Arsenicum album se hodí na svědění kůže, které se zhoršuje po půlnoci, a pokud kůže svědí večer a do půlnoci svědění polevuje, objevují se vám puchýřky, berte Poumon histamine s Rhus toxicodendron. Pokud máte alergii na pyl a potíže pouze v pylovém období, berte od května Pollen de graminees. Na pyl z kvetoucích stromů je vhodný Pollens. Euphrasia officinalis je vhodným lékem na slzící a pálící oči, s pocitem cizího tělesa v oku. Pokud má pacient rýmu s ucpaným nosem, má stálou kapku u nosu a kýchá, měl by užívat Nux Domica. Na kýchání a vodnatou rýmu, která leptá nosní dírky, se hodí Allium cepa. Nepříjemné svědění nosohltanu a horního patra zastaví lék Sabadilla.

Pollen de graminees 30 ch – 5 granulí každé ráno – potíže v pylovém období
Apis mellifica 30 ch – 5 granulí po 30 minutách – při alergické reakci a otocích, např. štípnutí hmyzem
Pollens 30 ch – 5 granulí každé ráno – alergie na pyl z kvetoucích stromů
Poumon histamine 30 ch – 5 granulí po 30 minutách – zastavuje jakoukoliv alergickou reakci
             – 3 granule 1krát týdně – při chronické alergii
Poumon histamine 30 ch s Arsenicum album 15 ch – svědění kůže, které se zhoršuje po půlnoci
Poumon histamine 30 ch s Rhus toxicodendron 15 ch – svědění kůže, které se zhoršuje večer až do půlnoci, později polevuje, mohou se objevit puchýřky
Euphrasia officinalis 9 ch – 5 granulí 2–4krát denně – na slzící a pálící oči, člověk má pocit cizího tělesa v oku
Nux Domica 9 ch – 5 granulí 2–5krát denně – pacient má rýmu s ucpaným nosem, má stálou kapku u nosu a kýchá
Allium cepa 9 ch – 5 granulí 2–5krát denně – kýchání a vodnatá rýma, která leptá nosní dírky
Sabadilla 9 ch – 5 granulí po hodině – nepříjemné svědění nosohltanu a horního patra

Vyšetření

Váš praktický lékař vám dá doporučení k alergologovi, který nejprve zjistí, na co jste alergičtí. Aplikuje vám na předloktí zředěné alergeny a podle kožní reakce následuje léčba. Přesnější výsledky získá z rozboru krve. Pokud má pacient problém i s dechem, je provedena spirometrie.

V těhotenství

Pokud jste těhotná a alergii zrovna léčíte, léčbu nepřerušujte, pouze ji upravte s alergologem. Vhodné je se v době těhotenství alergenům vyhýbat.

Možné komplikace

Nejzávažnější komplikací je anafylaktický šok, který se může objevit např. po bodnutí včelou. Důležité je podání adrenalinu a odborná pomoc. Mezi další komplikace patří záněty spojivek, nosních dutin nebo středouší, nosní polypy, které ucpávají nosní průduchy, a obecně zhoršování příznaků alergie, která není léčena. Alergie může také přejít k astmatu, ztrátě chuti nebo čichu.

Kdy jít k lékaři

Pokud trpíte častou rýmou, kašlem, dráždivým kýcháním, dýchacími problémy nebo častými vyrážkami a ekzémy. Alergii je důležité léčit, aby se nezhoršovaly její příznaky, které vás pak mohou nemile potrápit.

Další tipy jak se zbavit alergie najdete v tomto článku.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.