Vitamín B2

Vitamín B2, jinak také zvaný riboflavin, je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě.
Účinky vitamínu B2
Riboflavin podporuje tvorbu nových buněk, léčí bolavé koutky úst, chrání rohovku oka a podporuje jasnější vidění, podílí se na správné funkci jater, pomáhá při látkové výměně tuků a bílkovin, pomáhá léčit anémii i psychické poruchy a zabraňuje maštění vlasů a pokožky.
Nedostatek vitamínu B2
Nedostatek riboflavinu, který trvá delší dobu, může způsobit popraskání rtů, zánětlivé změny na jazyku a v některých případech i postižení oka, jako je tupozrakost nebo zvýšená citlivost na světlo. Deficit vitamínu B2 je rozšířen v rozvojových zemích a všude tam, kde je ve stravě málo živočišných potravin, zeleniny a ovoce a kde se konzumují vysoce vymleté obiloviny (bílá mouka).
Předávkování vitamínem B2
O negativních účincích zvýšených dávek riboflavinu nejsou zatím žádné reference, jeho nadbytek totiž tělo dokáže samo vyloučit.
Vitamín B2 v potravinách
Riboflavin se v malém množství vyskytuje v mnoha potravinách. Mezi jeho hlavní zdroje patří maso, mléko a mléčné produkty. Vitamín B2 najdeme také v rybách, vnitřnostech, ovoci a zelenině, vejcích a celozrnných obilninách.
Doporučená denní dávka vitamínu B2 je 1,1 mg u žen a 1,3 mg u mužů.
Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.