Vše o antioxidantech: Víte, jak pomáhají zdraví i kráse? | Moje zdraví

Vše o antioxidantech: Víte, jak pomáhají zdraví i kráse?

Vše o antioxidantech: Víte, jak pomáhají zdraví i kráse?
Autor: istock.com
1. srpna 2019 • 06:00

Určitě jste si všimli, jak se na nás ze všech stran valí informace o báječných účincích antioxidantů. Víte ale, co si pod tímto pojmem představit, kde antioxidanty hledat a co přesně dělají s naším tělem? Máme pro vás odpovědi.

Jednoduše řečeno, antioxidanty jsou látky, které pomáhají snižovat oxidační stres v buňkách. Ten vzniká vlivem škodlivých volných radikálů, které se v lidském organismu usazují každý den. Může za to hlavně kouření, znečištěné životní prostředí, škodlivé látky v potravě, nadměrné slunění a podobně.

Bojují nejen se stárnutím

Volné radikály způsobují předčasné stárnutí pleti, úbytek kolagenu, nepravidelnou pigmentaci, záněty, vysušení pleti a podobně. Právě s těmito škodlivými vlivy si antioxidanty dokážou poradit.

A jak to funguje? K procesu neutralizace volného radikálu dochází tak, že antioxidant daruje svůj volný elektron kyslíkovému radikálu, a ochrání tak tělesnou buňku před okradením. Samému antioxidantu chybí jeden elektron, proto k sobě přitáhne volný elektron z volného radikálu, a tím dojde k jeho neutralizaci.

Na výsledky studií o účincích antioxidantů se podívejte ZDE.

Vitamin C i koenzym Q10

Antioxidanty se dělí na přírodní a syntetické, odborníci se ale shodují na tom, že jejich pozitivní účinky jsou srovnatelné. Mezi antioxidanty patří například vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, beta-karoten, koenzym Q10, pyknogenol, alfa-lipoová kyselina atd. Antioxidanty tvoří důležitou součást našeho imunitního systému. Předpokládá se proto, že zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu.

Více o prospěšnosti vitamínu C si přečtěte ZDE.

Antioxidanty si tělo v určité míře vytváří samo, vzhledem k velkému množství volných radikálů je ale lepší, když je přijímáme i v potravě. Právě proto je tak důležité dodržovat zdravý a vyvážený jídelníček. Ideální je, když konzumujeme syrové ovoce a zeleninu, výbornou variantou jsou ale i chutné smoothie nápoje. Recepty na některé z nich najdete zde.

Pozor na rakovinné buňky

Výzkumy ale prokázaly, že antioxidanty chrání i rakovinné buňky, takže u onkologických pacientů by se jejich konzumace neměla doporučovat. Je to způsobeno tím, že nádorové buňky jsou při svém překotném množení vystaveny velkému oxidačnímu stresu. Antioxidanty tedy velmi pravděpodobně zvyšují riziko rakoviny a zhoršují účinnost léčby. Např. u melanomu navíc dochází ke zrychlení šíření metastáz. Více o rakovině kůže čtěte ZDE.


Potraviny bohaté na antioxidanty

lesní plody – borůvky, brusinky, jahody, maliny
ovoce – třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, citrusy, kiwi, broskve, avokádo, rozinky, rajčata
zelenina – brokolice, kapusta, listová zelenina, špenát, červená řepa, sladké brambory, zelí, česnek, cibule, řeřicha, mrkev, hrášek, ananasový meloun
nápoje – zelený čaj, červený a modrý hroznový džus
byliny – rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano, kopr

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.