Léky jim škodí a další mýty o játrech. Co je pravda a co lež? | Moje zdraví

Léky jim škodí a další mýty o játrech. Co je pravda a co lež?

Léky jim škodí a další mýty o játrech. Co je pravda a co lež?
Autor: istock.com
20. října 2020 • 06:00

Nemoci jater mohou být zákeřné, protože některé z nich se dlouhou dobu vůbec neprojevují. A to i přesto, že některé mohou vést až k život ohrožující cirhóze nebo rakovině. Podívejte se, jaké nejčastější mýty o játrech slýcháme.

Onemocnění jater odhalí běžný krevní test

LEŽ. Je to právě naopak, lékaři zřídka posílají své pacienty na specifické krevní testy (odhalující stav jaterních enzymů), které by zkontrolovaly stav jater. To by také mohlo částečně vysvětlit, proč se na onemocnění jater přijde, až když je pozdě. V některých případech navíc nestačí jen test jaterních enzymů ALT a AST, které upozorňují na ubývání jaterních buněk, ale je potřeba udělat navíc testy, které odhalují snížení sekrece žluči v játrech a další vyšetření. Teprve pak lékaři odhalí vážné onemocnění jater.

Nemocná játra bolí a způsobují žloutnutí bělma

LEŽ. Některé typy onemocnění jater nemají vůbec žádné příznaky. Žloutenka typu A, B a C, stejně jako neslavně proslulá cirhóza, se často odhalí až o 20 nebo 30 let později po svém vypuknutí, protože jde o „tiché“ nemoci bez prokazatelných symptomů. Také to, co bychom někdy označili za bolest jater (bolest v pravém podžebří), může být způsobeno nezdravým jídlem nebo stravou s vysokým obsahem tuku.

Vše o žloutence typu A čtěte zde.
Velký přehled bolestí břicha najdete zde.

Alkohol je hlavní příčinou onemocnění jater

PRAVDA I LEŽ. Až 80 % případů, kdy játra přestanou plně fungovat, souvisí s nadměrnou konzumací alkoholu a žloutenkou. Zbývajících 20 % případů je způsobeno genetickými mutacemi nebo hromaděním tuku, což může vést k takzvané „nealkoholické steatohepatitidě“. Také nadváha, cukrovka a vysoká hladina cholesterolu jsou rizikovými faktory pro vznik cirhózy a dalších jaterních onemocnění.

Cirhóza je rizikovým faktorem pro vznik rakoviny jater

PRAVDA. Lidé trpící cirhózou jater se vystavují riziku vzniku rakoviny. Uvádí se, že pravděpodobnost přežití v takovém případě je pouze 15 %.

Žloutenku i cirhózu lze plně vyléčit

PRAVDA i LEŽ. Postupující cirhózu lze zvrátit bez ohledu na její příčinu zejména absolutním vynecháním alkoholu, zdravou stravou a cvičením. U žloutenky typu B a C lze nasadit podpůrnou léčbu, ovšem plnohodnotný lék na úplné odstranění viru z těla zatím neexistuje. Žloutenka tak dokáže přežívat v podobě maličkých molekul v jaterních buňkách po celou dobu života pacienta.

Léky poškozují játra

PRAVDA. Všechny druhy léků mohou být pro játra potenciálně toxické. Zejména starší lidé, kteří prodělali různá onemocnění, mohou být náchylní k nákaze žloutenkou vyvolanou léky. Bez rizika ovšem nejsou ani doplňky stravy. I ty mohou při užívání nadměrného množství nebo při nesprávném dávkování otrávit játra.

Tvrdý alkohol je pro játra horší než víno a pivo

LEŽ. Lékaři s odbornou specializací na játra (hepatologové) stále zdůrazňují, že záleží na množství vypitého alkoholu, nikoli na jeho druhu. Podle nich navíc nefunguje ani prokládání alkoholu vodou kvůli zabránění kocoviny. Stejně tak kvalitní alkohol vám možná pomůže necítit se po jeho konzumaci tak zle, na játra má ale stejně devastační vliv jako nekvalitní „drinky“.

„Suchý“ pracovní týden vykompenzuje propité víkendy

LEŽ. Obecně se udává, že více než 21 standardních sklenic alkoholu u mužů a 14 sklenic u žen v průběhu jednoho týdne bez ohledu na to, jestli je popíjení nárazové, či nikoli, je pro naše zdraví rizikové.

Káva prospívá játrům

PRAVDA. Káva na ně může působit příznivě, pokud si ji neosladíme a nevypijeme více než 3 až 4 šálky denně. Odborníci uvádějí, že lidé, kteří pijí kávu, mají snížené riziko vzniku cirhózy jater. Samozřejmě to ale neznamená, že škodlivý vliv alkoholu vyrovná časté chození „na kafíčko“. Pro zdravé fungování jater je stejně jako u ostatních orgánů stěžejní zdravá strava a celkově zdravý životní styl. S tím ostatně souvisí i poslední bod.

Zdravá játra potřebují zdravou stravu

PRAVDA. V případě jater je prevence podobná jako u nebezpečných kardiovaskulárních chorob. Škodí nám tučné maso, plnotučné mléčné výrobky, sladké pečivo, čokoláda, cukrovinky, limonády a podobně. Zdravá játra budeme mít tehdy, pokud se zaměříme na vyváženou stravu s dostatkem ovoce, zeleniny a bílkovin (bílé maso, ryby, vejce).

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.