Pět nejlepších jarních čajů z bylinek. Ochraňte imunitu nejen před koronavirem | Moje zdraví

Pět nejlepších jarních čajů z bylinek. Ochraňte imunitu nejen před koronavirem

14. března 2020 • 06:00

Jaro už pomalu klepe na dveře a v březnu začínají růst první zdraví prospěšné bylinky. Poradili jsme se se zkušenou bylinkářkou Ditou Oškerovou, ze kterých se vyplatí připravit ozdravné a detoxikující čaje. Díky posílené imunitě pak budete mít větší šanci, že vás neskolí nachlazení nebo třeba obávaný koronavirus.

V době, kdy venkovní teploty ještě nesahají vysoko, spousta lidí stále popíjí čaje, které organismus zahřejí a v ideálním případě také posílí naše zdraví. V březnu už pomalu začínají kvést bylinky, které jsou k tomu jako stvořené. „Doporučila bych především čaje ze sedmikrásky chudobky, plicníku lékařského, prvosenky jarní, podbělu lékařského a kopřivy dvoudomé,“ vyjmenovává blahodárné rostlinky Dita Oškerová, autorka webu www.bylinkove-sneni.cz a také knih Kouzlo léčivých bylinek a Bylinkové kouzlení. Všechny tyto bylinky podle ní už v březnu rostou.

Sedmikráska chudobka

Klasická rostlinka, kterou vídáme od brzkého jara na trávnících ve městech i ve volné přírodě. „Sedmikráska dokáže pomoci při kašli, zahlenění, nachlazení nebo poruchách trávení. Je zároveň skvělou bylinkou na jarní detoxikaci,“ říká Dita Oškerová. Pro sběr jsou určené květní úbory se stonkem do 2 cm. Ty obsahují hořčiny, silice, flavonoidy, třísloviny, minerální látky, inulín a cukr. Tyto látky napomáhají zvýšení látkové výměny v játrech. Květy se sbírají v době květu od konce března do května (i pomocí hřebenů).

Čaj ze sedmikrásky: Jedna čajová lžíce sušených nebo dvě čajové lžíce čerstvých květů sedmikrásky přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10–15 minut přiklopené louhovat. Pijeme 3x denně jeden šálek, který můžeme osladit medem.

Více o tom, jak léčit zahlenění, čtěte zde.

Plicník lékařský

„Bylinka působí protizánětlivě, mírní dráždění při kašli a zvyšuje krevní srážlivost,“ říká o plicníku bylinkářka. Roste v hájích a lužních lesích, byl také typickou rostlinou středověkých zahrad. Sbírá se kvetoucí nať od března do dubna nebo jen spodní listy. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách.

Čaj z plicníku: Dejte vařit asi 200 ml vody a přidejte do ní lžičku suchých listů plicníku lékařského. Nechte listy louhovat alespoň 15 minut, pak můžete případně přidat med. Abyste vyléčili dýchací potíže, pijte čaj z plicníku 3x denně.

Prvosenka jarní

Oba druhy prvosenky (jarní a vyšší) jsou již od 16. století známé coby léčivé rostliny, první z nich ale obsahuje víc zdraví prospěšných látek. „Prvosenka jarní účinně ředí hleny v průduškách a plicích, čímž usnadňuje odkašlávání. Kromě toho je skvělým pomocníkem při chřipce a nachlazení,“ říká bylinkářka Dita Oškerová. Květy se sbírají a poskytují drogu Flos primulae. Jsou součástí i oficiálních čajových směsí a různých lékových forem. Suší se ve stínu přirozeným teplem nebo i umělým, ale teplota nesmí překročit 40 °C.

Čaj z prvosenky: Užívá se jedna polévková lžíce sušeného květu na dva šálky vody nebo jedna čajová lžička na 150 ml vody. Květy zalité vařící vodou se nechají v přikryté nádobě 10 minut odstát. Výluh se užívá dvakrát denně po jídle, je možné jej osladit, nejlépe medem.

Kopřiva dvoudomá

V Česku je známá jako nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva a jako plevelu se jí daří prakticky všude. Proto je také široce využívána jakožto léčivá bylina. Kopřiva se sbírá brzy na jaře, kdy jsou její léčivé účinky nejsilnější. Říká se, že účinné látky obsahuje jen kopřiva sklizená do 15. května. Sbírají se listy, kořen, květy a špičky. Natrhaná bylinka se může doma nasušit do zásoby nebo používat rovnou čerstvá. „Kopřiva působí močopudně a podporuje činnost slinivky. Výborná je také při chorobách jater, žlučníku a ledvin. Pití kopřivového čaje působí detoxikačně, proto je tento čaj ideální na jarní očistu,“ doporučuje bylinku Dita Oškerová.

Čaj z kopřivy: Připravuje se ze dvou lžic sušené či čerstvé kopřivy. Lístky louhujte ve vroucí vodě 10–15 minut pod pokličkou, poté přeceďte. Čaj popíjejte nejlépe vlažný.

Podběl lékařský

Podběl roste u nás převážně na vlhkých místech, na polích, u vody, na loukách, na březích potoků a v příkopech. Květy obsahují flavonoidy, glykosidové hořčiny, třísloviny a malé množství silice, dále pak minerální látky – především zinek a draslík. „Podběl působí protizánětlivě, léčí suchý kašel, rýmu a nachlazení. Vyhnout by se mu měly jen ženy v těhotenství a během kojení,“ popisuje bylinku Dita Oškerová. Květy se sbírají časně zjara, po jejich rozkvětu, vždy za suchého počasí. Suší se rychle ve stínu ve vrstvě do 5 cm nebo umělým teplem do 40 °C.
Čaj z podbělu: Jednu čajovou lžičku květů vrchovatě naplněnou (později květů a listů smíchaných rovným dílem) spařte ve 250 ml vody a nechte krátce vylouhovat.

Všech pět bylinek si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.