Nezdravá strava seniorů: Chybí jim tekutiny i bílkoviny | Moje zdraví

Nezdravá strava seniorů: Chybí jim tekutiny i bílkoviny

Nezdravá strava seniorů: Chybí jim tekutiny i bílkoviny
Autor: istock.com
3. července 2020 • 10:00

Nedostatek bílkovin a také tekutin, to jsou nejčastější problémy ve výživě starších lidí. Dost často jim totiž chybí chuť k jídlu a také nemají pocit žízně.

Mezi tím, co mají jíst senioři, a tím, co náleží do jídelníčku lidí v produktivním věku, je rozdíl. Přitom právě tyhle dvě generace, zejména pokud se ta starší už neobejde bez pomoci, jedí stejná jídla. A to není dobře.

Víte, kdy začíná stáří? Více čtěte zde.

Jak vysvětluje PhDr. Tamara Starnovská, odborná konzultantka systémů nutriční péče v oblasti sociální a komunitní péče, důležité je všímat si, že organismus seniorů prochází fyziologickými změnami. Ty mohou vést k nedostatečnému příjmu stravy jak z hlediska kvality, tak i kvantity.

Jaké změny jsou nejčastější? V první řadě jde o již zmíněnou chuť k jídlu, je způsobená tím, že dochází k atrofii chuťových pohárků. Starší lidé také často nemají pocit žízně, což vede nejen k dehydrataci, ale také ke snížení chuti k jídlu. Tu zhoršují rovněž i problémy s chrupem a sliznicí v ústech, které podporuje případný umělý chrup. 

Zhoršení stavu trávicí soustavy

Stárnutí těla také způsobuje, že vnitřní orgány nepracují tak dobře, snižuje se sekrece trávicích šťáv, činnost trávicího traktu a funkčnost tenkého střeva. To vede k horšímu vstřebávání živin ze stravy a jejich menšímu využití, stejně tak jako k průjmu a zácpě

Zhoršená pohyblivost a špatný zrak zase seniory omezují v nákupech, ale i přípravě pokrmů, proto často končí na jednostranné a nevyvážené stravě. 

Ti, co mají potíže s udržením moči nebo dokonce stolice, se obecně bojí jíst, aby to jejich potíže ještě nezhoršilo. Mentální problémy pak vedou k tomu, že na jídlo zapomínají zcela. 

Další informace o inkontinenci čtěte zde.

Zákusky místo kvalitní stravy

Nevhodně vyvážená strava je někdy způsobena také nedostatkem peněz, který vede ke konzumaci přílišného množství sacharidů, protože jsou levnější než kvalitní bílkoviny. „Vinou nevhodného stravování dochází ke zhoršování zdravotního stavu, zejména k poruchám imunity, k úbytku svalů, tím ke snížení hybnosti a narušení schopnosti o sebe pečovat. Starší lidé se tak mohou snadno dostat do začarovaného kruhu, z něhož naštěstí existuje cesta ven – s pomocí blízkého okolí,“ vysvětluje Starnovská.

Tato problematika se týká velké části populace, která se bude ještě zvětšovat. Počet lidí starších 65 let by se totiž měl do roku 2059 trvale zvyšovat až na úroveň 3,205 milionů lidí. Jejich podíl na celkovém počtu obyvatel by se tak měl zvýšit ze současných 19,2 procent na 30 procent.

Jak má vypadat jídelníček seniorů

Strava by podle Starnovské měla být chutná a lákavá na pohled, aby podporovala chuť k jídlu, která bývá často snížená. V tomto směru hraje důležitou roli také kultura stolování, to znamená milá společnost, příjemné prostředí, dobře větraná místnost, pozitivní barvy a podobně. 

Další podrobnosti o správné stravě seniorů čtěte zde.

Rozvržení jídel během dne se sice řídí individuálními potřebami, nicméně jejich konzumace by měla být pravidelná, aby mohl organizmus optimálně využít poskytnuté živiny (například denní dávku bílkovin je výhodné rozdělit do tří porcí). Ve výběru pokrmů a surovin se senioři nemusí příliš omezovat. Jejich strava musí respektovat dietetické požadavky a přihlížet k aktuálnímu zdravotnímu stavu, ale dietní omezení je vždy třeba zvážit s ohledem na riziko nedostatečné výživy. Mnohdy se musí počítat i s úpravou konzistence stravy, obvykle převedením do kašovité formy (mleté maso, bramborová kaše místo brambor a podobně).

Přidejte bílkoviny

Množství živin, vitamínů a minerálních látek ve stravě starších lidí by mělo být přizpůsobeno vyšší potřebě, horšímu vstřebávání i využití. Pokud tomu tak není, dochází k podvýživě ve smyslu špatného složení potravy s nedostatkem bílkovin a vitamínů. S ní se podle Starnovské potýká zhruba 50 procent seniorů. 

Nutriční potřeba seniorů obecně představuje 1,2 g bílkovin na jeden kilogram tělesné hmotnosti a 30 kcal/120 kilojoulů na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Například starší člověk vážící 70 kg potřebuje denně 84 gramů bílkovin a 2100 kcal neboli 8400 kilojoulů. Dvacet gramů kvalitních bílkovin najdete například ve 100 gramech hovězího masa, třech vejcích, 70 gramech tvrdého sýru, 250 gramech plnotučného tvarohu, 625 mililitrech polotučného mléka nebo 600 gramech jogurtu.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.