Po čem se hubne? Zázračné superpotraviny | Moje zdraví

Šest superpotravin, které musíte mít pořád doma, abyste byli zdraví

Šest superpotravin, které musíte mít pořád doma, abyste byli zdraví
Jednou ze superpotravin je zázvor • Autor: iStock.com
2. května 2018 • 06:00

Lisa Lillien je autorkou populární webové stránky Hungry Girl (hungry-girl.com), která obsahuje chytré a vtipné rady týkající se stravování. Kromě toho je i autorkou jedenácti knih, s nichž jich šest skončilo na prvním místě bestsellerů deníku The New York Times. Lisa se mimo jiné zabývá i fenoménem takzvaných superpotravin. Tady máte její výběr šesti těch nejlepších, které byste měli mít v kuchyni vždy po ruce.

Zmiňovaný výraz „superpotraviny“ už jste určitě někde slyšeli. Proč se jim tak ale říká? Jednoduše proto, že mnohonásobně převyšují účinek jiných zdravých potravin. Jsou prostě super.

Kurkuma

Toto léčivé koření s blahodárnými účinky pro náš organismus získává v poslední době stále větší popularitu. Je známá pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Při zažívacích problémech také pomáhá zklidnit žaludek a funguje i jako prevence před rakovinou, cukrovkou či Alzheimerovou chorobou.

Fermentované potraviny

Fermentované potraviny, jako jsou například kimchi, kefír, jogurt, tempeh, kombucha, obsahují skvělá přírodní probiotika. Jsou tak dobrá pro naše střeva a pomáhají nám lépe vstřebávat živiny. Nejrůznější studie také potvrzují, že jsou dobré pro udržení tělesné váhy.

Jablečný ocet

Jablečný ocet skýtá velké výhody. Například bylo zjištěno, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, což ocení hlavně diabetici. Studie také zjistily, že je dobrý pro hubnutí a pomáhá tělu rozbít tuky. Je také potencionální ochranou proti srdečním onemocněním a rakovině.

Zázvor

Toto skvělé koření je známé svou schopností zklidnit nevolnost. Zázvor je obecně vhodný pro naše trávení. Má ale i protizánětlivé vlastnosti, které mírní pooperační bolesti. Kromě toho i posiluje náš imunitní systém, a pomáhá nás tak chránit před virózou, ale třeba i před některými druhy rakoviny.

Moringa

Listy stromu moringa jsou díky svým léčivým účinkům známé už tisíce let. Tato superpotravina je totiž plná živin. Najdeme v ní například aminokyseliny, bílkoviny či draslík. Navíc pomáhá i snížit hladinu cukru v krvi a cholesterol. Podporuje také naši paměť. Přispívá ke správné funkci jater. Má blahodárné účinky pro naše vlasy i pokožku. Nejčastěji se s ní setkáte ve formě sušených listů rozdrcených na prášek.

Hlíva ústřičná

Mezi superpotraviny řadíme i hlívu ústřičnou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, funguje proti stresu a depresím, uvolňuje ztuhlost šlach, svalů a kostí. Obecně posiluje náš imunitní systém. Vhodná je také pro těhotné a kojící ženy, též pro diabetiky a pro lidi, kteří musí konzumovat bezlepkovou stravu.

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.