Medvědí česnek: Léčivá bylinka, která nemá na jaře konkurenci | Moje zdraví

Medvědí česnek: Léčivá bylinka, která nemá na jaře konkurenci

24. března 2020 • 06:00

Česko je sice momentálně v karanténě kvůli pandemii koronaviru, internetové obchody ale naštěstí fungují a právě teď je ideální čas na nákup oblíbené jarní bylinky – medvědího česneku. Rostlinka, pro kterou se později můžete vydat i do lesa, je nabitá zdraví prospěšnými látkami a využijete ji i v kuchyni.

Na první pohled připomíná konvalinku, ale na rozdíl od ní naštěstí není jedovatý. Právě naopak. „Medvědí česnek patří mezi nejvýznamnější životabudiče lidového lékařství,“ vysvětluje bylinkářka Dita Oškerová. „Je to přírodní antibiotikum, antioxidant a obrovská zásobárna vitamínů. Úžasně čistí tělo a játra od škodlivých látek, detoxikuje i ledviny a močový měchýř. Dále podporuje správnou funkci srdce, čistí krev a reguluje krevní tlak. Pomáhá také při chřipce a nachlazení,“ vychvaluje medvědí česnek autorka webu www.bylinkove-sneni.cz a také knih Kouzlo léčivých bylinek a Bylinkové kouzlení.

O tom, jak medvědí česnek v přírodě poznáte, čtěte zde.

Léčivý zázrak z přírody

Další zdroje uvádějí, že se medvědí česnek (latinsky Allium ursinum) užívá také jako prostředek v prevenci rakoviny a je bohatým zdrojem vitamínu C. Díky obsahu účinné látky zvané allicin také pomáhá předcházet oparům, podporuje hojení ran a mírní průjmy. Působí i proti závratím, úzkosti a nespavosti. Díky této látce má bylinka také svou charakteristickou česnekovou vůni.

A proč právě název „medvědí česnek“? Ukázalo se, že jde o první bylinku, kterou vyhledají medvědi, hned jak se probudí ze zimního spánku. Ještě rozespalí na ni vyrazí k nejbližšímu potoku, kde ji lačně spořádají. Instinkt jim totiž napovídá, že právě tato bylinka jim po zimě dokonale pročistí tělo a zbaví je parazitů.

Sběr medvědího česneku

Medvědí česnek roste od konce března a nejlépe se mu daří v zastíněných, vlhkých, písčitohlinitých až jílovitých půdách. Nejčastěji jej proto najdete v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů. Právě na nich vytváří typické a často bohaté porosty, které poznáte podle delších a širších listů a bílých kvítků (ty bylinka nasazuje až v květnu).

Lístky česneku vyrůstají z cibulky, která nedrží v zemi příliš pevně. Proto je důležité sbírat bylinku opatrně, abyste cibulku nepoškodili. Ta totiž musí i po sběru zůstat v zemi, zatímco vy si odnesete pouze listy. Nejlépe se bylinka sbírá do proutěného košíku, textilního sáčku nebo tašky.

Jak ho pěstovat

Medvědí česnek je cibulovina, kterou můžeme pěstovat ve volné půdě nebo v květináči. Sází se koncem léta a nevyžaduje žádnou extra péči, potřebuje pouze kvalitní zahradnický substrát. Ideální stanoviště je v polostínu nebo ve stínu s dostatkem vlhkosti. Pokud si ho chcete vypěstovat na zahradě, bude se mu líbit pod vzrostlými stromy (okrasnými, které se neobrývají a nehnojí), pod keři nebo ve stinném zákoutí.

Česnek je sice trvalka, ale chová se stejně jako každá jiná cibulovina: Po odkvětu listy zvadnou a stáhnou se do země. Nedá se tedy očekávat, že by vás medvědí česnek po přenesení na balkon mohl po celý rok zásobovat čerstvými listy.

Při pěstování ze semen zasejte medvědí česnek před zimou. Semínka vložte do substrátu a uložte asi na na měsíc do lednice. Poté je rozsejte v množící ploché misce, ideálně při teplotě kolem 10–12 °C. Klíčky se objeví asi po čtyřech týdnech, teprve pak můžete bylinku přemístit na stanoviště a vsadit asi 1 centimetr hluboko.

Jak ho uchovávat

Medvědí česnek skladujte v otevřeném plastovém sáčku v lednici. Neumývejte ho dříve než před samotnou konzumací. Takto vám vydrží až několik dní.

Listy bylinky i s řapíky se ale dají i usušit, předtím je však potřeba je nakrájet. Celé listy totiž zůstanou i po dobrém usušení pružné a nedají se rozemnout. Další alternativou je zmrazení medvědího česneku, je ale potřeba mít na paměti, že je velmi a aromatický, takže jím můžou načichnout ostatní potraviny v mrazáku.

Využijete ho i v kuchyni

Medvědí česnek se využívá v teplé i studené kuchyni, nejlepší a nejzdravější je ale čerstvý. Můžete ho přidat všude tam, kde byste použili česnek, cibulovou nať nebo pažitku. Dále ho můžete zpracovat jako pesto nebo přidat do polévek a salátů. Výborný je i v italském rizotu nebo velikonoční nádivce. Pokud se vám podaří koupit nebo nasbírat větší množství medvědího česneku, spařte jeho listy na másle s trochou soli a pepře a servírujte je jako přílohu k rybě.

Recept na polévku z medvědího česneku najdete zde.
Vyzkoušet můžete i recept na pesto z medvědího česneku.
Inspiraci na další chutné recepty z medvědího česneku čtěte zde.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.