Co trápí muže po padesátce? Tyhle zdravotní problémy nepodceňujte | Moje zdraví

Co trápí muže po padesátce? Tyhle zdravotní problémy nepodceňujte

Co trápí muže po padesátce? Tyhle zdravotní problémy nepodceňujte
Autor: istock.com
24. února 2020 • 06:00

Půl století. Důležitý mezník v lidském životě, který s sebou ale bohužel často přináší i řadu zdravotních potíží. Na jaká onemocnění by si muži měli dát pozor a co mohou udělat pro to, aby zůstali fit i poté, co na narozeninovém dortu sfouknou pověstných padesát svíček?

Vidím, že nic nevidím...

Přibývání dioptrií a potřeba pravidelného nošení brýlí zkrátka patří k rostoucímu věku, proto by lidé nad padesát let měli jednou za jeden až dva roky absolvovat preventivní oční prohlídku. Presbyopie neboli vetchozrakost souvisí s faktem, že po 45. roku života začne lidské oko ztrácet schopnost zaostřovat do blízka. „Vetchozrakost je jevem přirozeného stárnutí, může se objevit již po čtyřicátém roce věku, ale její nástup závisí na předchozím stavu zraku. Projevuje se zejména rozmazáváním textu, což ale mizí, pokud noviny nebo knihu oddálíte od obličeje. Pak se již bez brýlí na čtení neobejdete, případně je třeba řešit brýle na dálku a silnější do blízka na čtení,“ vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské oční kliniky NeoVize.

Citlivé téma: poruchy erekce

Strašák, o kterém se špatně mluví – přitom u mužů starších 50 let se porucha erekce vyskytuje u více než 50 % populace. Zatímco u mladších ročníků může až ve třetině případů erektilní dysfunkce souviset s psychikou, v pozdějším věku přibývá organických příčin vzniku problémů. Porucha ztopoření penisu může být varovným signálem poukazujícím na zdravotní komplikace, jako jsou cukrovka nebo srdečně-cévní onemocnění včetně kornatění tepen či vysokého krevního tlaku. Pokud se závažné onemocnění vyloučí, bývá nejčastější příčinou „selhání v posteli“ porucha krevního zásobení, která se dá řešit podáváním léků, jež jsou schopny zvýšit přívod krve do topořivých těles.

Medikamenty mají ovšem jednorázový efekt a možné nežádoucí vedlejší účinky. Injekční aplikace účinné látky zase nepatří k příjemným léčebným procedurám. V krajním případě se přistupuje k operativnímu řešení – implementaci takzvané penilní protézy. Nejmodernější a nejvíce šetrná metoda je léčba rázovou vlnou, díky které se v intimních partiích zlepšuje krevní oběh, a tím se podpoří funkce erektilních tělísek. „Léčba spočívá v přiložení sondy podobné ultrazvuku na penis a do oblasti hráze pod varlaty. Sonda vydává piezo rázové vlny, které regenerují cévy, zvyšují průtok krve, a tím zlepšují prokrvení erektilních (topořivých) tělísek. Aplikace je téměř bezbolestná, jsou cítit jen mírné nárazy. Ošetření přístrojem Piezowave pacienti velmi dobře snášejí, analgetika nejsou potřeba,“ popisuje MUDr. Josef Stolz, MBA, primář kliniky UroKlinikum Praha.

Plíživý strašák jménem diabetes

Podle odhadů bude mít v roce 2040 cukrovku již každý desátý člověk na světě, v České republice je situace neméně alarmující – počet diabetiků šplhá k hranici 900 tisíc. Drtivou většinu pacientů s diabetem (přibližně 90 %) tvoří dospělí pacienti s diabetem druhého typu – a s přibývajícími roky se riziko zvyšuje, obzvlášť pro ty, kdo trpí nadváhou a vedou sedavý způsob života. Příčinou diabetu druhého typu je snížená citlivost tkání k inzulinu, který cukrem z krve, a tedy energií, zásobuje buňky a orgány v těle. Varovné příznaky mohou být: únava, neustálá žízeň a s tím spojené časté močení, zhoršený zrak a sluch, svědění kůže, mravenčení (až necitlivost) rukou a nohou, zvýšený hlad... A především vysoká hladina cukru v krvi (optimální hodnota je 5,5mmol/l), kterou zjistí lékař. Protože však potíže mohou přicházet plíživě, mnoho lidí je přisuzuje přirozenému procesu stárnutí, a tak o své cukrovce ani netuší. 

Kolagenu ubývá, bolestí kloubů přibývá...

Společně s rostoucími léty ubývá v těle látka zvaná kolagen – a to má za následek bolesti kloubů, ale také vrásky a ztrátu pružnosti pokožky, postihovat může i srdce nebo cévy. Tato ve vodě nerozpustná bílkovina je základní stavební hmotou pojivových tkání... Věděli jste, že známe celkem 27 typů kolagenu? V kůži, šlachách, kostech a vazech je nejčastěji zastoupen kolagen typu I., kterého je až 90 %, kolagen typu II. je obsažený v kloubní chrupavce. Po padesátce proto řada lidí využívá možnost pomoci tělu s úbytkem kolagenu prostřednictvím doplňků stravy. Na trhu je lze zjednodušeně rozdělit do dvou skupin: na želatiny a přípravky obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, a na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě.

Obávaná rakovina

S přibývajícím věkem bohužel stoupá i výskyt onkologických onemocnění, mimo jiné i kvůli nakumulování rizikových faktorů. Muže po padesátce podle statistik nejvíce ohrožuje rakovina prostaty, jejíž výskyt stále roste, jak v celosvětovém měřítku, tak v České republice, kde je ročně diagnostikováno více než 7000 nových případů. Díky pokrokům medicíny se však snižuje procento úmrtnosti. Naprostá většina pacientů i po pěti letech od stanovení diagnózy žije.

Padesátníky ohrožuje také rakovina tlustého střeva a konečníku, ročně přibývá okolo 7800 případů, 3700 lidí na ni zemře. Včasné stádium nemoci může zachytit preventivní screening, proto by si po překročení padesátky měli pacienti nechat u praktického lékaře udělat test na krvácení do stolice, které nemusí být okem viditelné. Absolvovat lze též kolonoskopii a nechat si odstranit polypy, z nichž může postupně vzniknout nádor.

Tipy, jak se udržet v kondici

Pohyb: Snažte se do svého života zařadit pravidelné hýbání. „Ideální jsou procházky, nordic walking, jízda na kole nebo plavání. V zimě se nestyďte jít do fitka na běžící (chodící) pás a držet se tak v kondici až do jara. Existuje i mnoho možností na skupinová cvičení, která jsou změřená na zpevnění a protažení těla,“ radí vhodné aktivity pro starší ročníky Hana Ondrušová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

Strava: Předejít řadě zdravotních potíží pomáhá rovněž správný jídelníček. Strava bohatá na nasycené tuky zvyšuje hodnoty cholesterolu, proto je lepší omezit tučné a zařadit raději více masa z mořských ryb, které obsahují nenasycené mastné kyseliny omega-3. Vhodné je omezit též cukr a sůl a naopak zařadit více zeleniny a ovoce, které obsahují nejen vitaminy, ale i vlákninu. Jako prevence osteoporózy (o níž se mluví především u žen, ale týká se také mužů starších 50 let) slouží potraviny bohaté na vápník – ryby, brokolice, luštěniny...  „Nebojte se udělat změnu a zařaďte do svého života nejen cvičení, ale věnujte se skutečně pravidelnému stravování, nešiďte se, ale přemýšlejte nad tím, co kdy budete jíst.  A v neposlední řadě – nebudete-li si vědět rady, vyhledejte odborníka, který vás správně nasměruje k vašemu cíli,“ nabádá výživová specialistka Ondrušová.

Preventivní prohlídky: Spousta nemocí včetně zhoubných nádorů se zprvu nemusí vůbec projevovat, proto je důležité každé dva roky absolvovat u praktického lékaře preventivní prohlídku. Provádí se orientační vyšetření moči, kontrola hladiny cukru v krvi a test okultního krvácení ve stolici. Jednou za čtyři roky EKG a vyšetření funkce ledvin u pacientů trpících diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi. Nezapomínejte ani na prevenci u specialistů, jako je oční, zubní, po padesátce by každý muž měl navštívit také urologa.

Stres: Je dalším z rizikových faktorů, vedoucí k řadě onemocnění. Pokuste se ho proto vyvarovat – udělejte si dostatek času sami na sebe a své koníčky, naučte se relaxovat, snažte se nebýt v časovém „presu“ a dávejte si dostatečnou rezervu. A také dbejte na pravidelný spánek.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.