8 důvodů, proč máte stále žízeň. Může to být i vážná nemoc | Moje zdraví

8 důvodů, proč máte stále žízeň. Může to být i vážná nemoc

8 důvodů, proč máte stále žízeň. Může to být i vážná nemoc
Autor: istock.com
21. února 2020 • 06:00

Všichni dobře víme, že pitný režim je pro správné fungování těla nezbytný. Co když ale po sklenici s vodou saháte příliš často? Tělo se vám tak možná snaží naznačit, že s ním něco není v pořádku.

Stravou a tekutinami bychom denně měli přijmout zhruba 1,5–2 litry vody. Dehydratace totiž zvyšuje riziko zácpy, otoků končetin, bolestí hlavy, onemocnění močových cest a podobně. Jestliže ale víte, že denně vypijete tekutin mnohem víc, a přesto máte stále velkou žízeň, měli byste se ujistit, že netrpíte některou z následujících nemocí.

Cukrovka (diabetes)

Oba druhy diabetu, tedy 1. i 2. typ, mohou zvyšovat riziko dehydratace, a to zejména pokud nemoc ještě nebyla diagnostikována. Když je hladina cukru v krvi příliš vysoká, tělo nutí ledviny, aby produkovaly víc moči ve snaze zbavit se přebytečné glukózy. Časté močení, což je další příznak cukrovky, tak způsobí větší žízeň. Pokud navíc hubnete, jste unavení nebo podráždění, případně míváte pocity „vlčího hladu“, měl by lékař otestovat hladinu cukru ve vaší krvi.

Suchost v ústech (xerostomie)

Jde o stav, při kterém dochází k snížené tvorbě slin. Může jej vyvolat řada příčin (dehydratace, užívání některých léků, chemoterapie, autoimunitní onemocnění atd.). Kromě nepříjemných pocitů v ústech jsou lidé trpící xerostomií vystaveni riziku zvýšené kazivosti zubů a vzniku onemocnění dásní a sliznic dutiny ústní. K závažným projevům xerostomie patří problémy s polykáním a příjmem potravy či potíže s mluvením. Existuje také několik nemocí, které mohou způsobit sucho v ústech, takže se vždy vyplatí konzultace se svým lékařem. Jde o cukrovku a některá další autoimunitní onemocnění, jako jsou revmatoidní artritida, lupus nebo Sjörgrenův syndrom.

Nemoci štítné žlázy

Štítná žláza produkuje hormony, které jsou zodpovědné za regulaci chutě k jídlu, celkovou energii, vnitřní teplotu a další důležité funkce. Pokud dochází k výkyvům produkce hormonů štítné žlázy, může docházet k celé řadě problémů včetně úzkostí, návalů horka či pocitu sucha v ústech, které vede k větší žízni. Kromě toho lidé, kteří trpí hypotyreózou (sníženou funkcí štítné žlázy), mají pravděpodobně i jiná onemocnění, jako jsou cukrovka nebo anémie způsobená nedostatkem vitaminu B12.

Žíznivka (diabetes insipidus)

Název sice napovídá, že jde o nemoc podobnou cukrovce, ve skutečnosti tomu ale tak není. Jde o vzácnou poruchu ovlivňující absorpci vody. S „klasickou“ cukrovkou má společné jen některé příznaky: dehydrataci a hyperaktivní močový měchýř. Tím, že nemocný ztrácí močením velké množství vody, má pak potřebu ji doplnit, takže vznikne žízeň.

Další faktory zvyšující žízeň

Chronický stres

Pokud se cítíte dlouhodobě přetížení, zaděláváte si na závažné zdravotní problémy. Chronický stres způsobuje nedostatečnou funkci nadledvin, což má za následek nízký krevní tlak. Když je navíc stres silný, můžete trpět závratěmi, depresemi, úzkostmi, ale i extrémní žízní. Tou se organismus snaží získat více vody, která následně zvýší i krevní tlak.

Menstruace

Nejde sice o nemoc, ale i perioda může způsobit nadměrnou žízeň. Hladiny ženských hormonů estrogenu a progesteronu totiž můžou ovlivnit objem vody v ženském organismu. Pokud je navíc menstruace silná, může podle lékařů zapříčinit větší potřebu těla doplnit tekutiny.

Low-carb dieta

Snížení nebo úplné vyloučení sacharidů ze stravy vyvolává pocit žízně. Sacharidy totiž absorbují a zadržují více vody než bílkoviny a tuky.

Více k tématu čtěte zde. 

Močopudné potraviny

Při konzumaci potravin s diuretickým účinkem lidé častěji močí, a mají tak zvýšenou potřebu doplňovat tekutiny. Mezi takové potraviny patří například celer, chřest, červená řepa, citrony, melouny, zázvor, zelí, lilek nebo petržel.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.