Vitamín B12 | Moje zdraví

Vitamín B12

Vitamín B12
Vitamin B12 • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 16:20

Vitamín B12, jinak také kobalamin, je kolektivní název pro několik sloučenin, které ve svém skeletu obsahují kobalt.

Účinky vitamínu B12

Vitamín B12 se podílí na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin v organismu. Usnadňuje také přeměnu železa a podporuje chuť k jídlu, takže se často doporučuje pro ty, kteří bojují s nechutenstvím. Důležité je i to, že zabraňuje anémii a podílí se na tvorbě červených krvinek.

O správném poměru cukrů, tuků a bílkovin v potravě čtěte zde.

Nedostatek vitamínu B12

Nejčastější příčinou nedostatku vitamínu B12 je špatná strava, vegetariánství a nadměrná konzumace alkoholu. Prvním a nejzávažnějším příznakem je anémie, nedostatkem vitamínu ale trpí i mozek, takže se může objevit neklid, zmatenost, změny nálad, otupělost, brnění končetin, závratě i poruchy vidění. Tvorba vadných krvinek v souvislosti s nedostatkem vitamínu B12 způsobuje zvracení, nevolnost, ztrátu chuti k jídlu, průjem a podvýživu.

Předávkování vitamínem B12

Předávkování vitaminem B12 není prakticky možné, jen malá část se totiž ukládá do jater a při zvýšeném dávkování se dokonce vitamín hůře vstřebává. Nadbytek se většinou vylučuje močí, vzácně se tak může objevit maximálně kopřivka.

Vitamín B12 v potravinách

Vitamín B12 se téměř výhradně vyskytuje v živočišných potravinách. Obsahují ho některé ryby (losos, sleď, makrela, pstruh), dále se nachází ve vepřových, hovězích i telecích ledvinách, zrajících sýrech, vejcích, mléku a mléčných výrobcích.

Doporučená denní dávka u vitamínu B12 je 2,4 µg (mikrogramů).

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Co je dobré vědět

Velmi závažným onemocněním, které se váže k nedostatku vitamínu B12, je perniciózní (nevyléčitelná neboli zhoubná) anémie.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.