Vitamín B12
Vitamín B12, jinak také kobalamin, je kolektivní název pro několik sloučenin, které ve svém skeletu obsahují kobalt.
Účinky vitamínu B12
Vitamín B12 se podílí na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin v organismu. Usnadňuje také přeměnu železa a podporuje chuť k jídlu, takže se často doporučuje pro ty, kteří bojují s nechutenstvím. Důležité je i to, že zabraňuje anémii a podílí se na tvorbě červených krvinek.
O správném poměru cukrů, tuků a bílkovin v potravě čtěte zde.
Nedostatek vitamínu B12
Nejčastější příčinou nedostatku vitamínu B12 je špatná strava, vegetariánství a nadměrná konzumace alkoholu. Prvním a nejzávažnějším příznakem je anémie, nedostatkem vitamínu ale trpí i mozek, takže se může objevit neklid, zmatenost, změny nálad, otupělost, brnění končetin, závratě i poruchy vidění. Tvorba vadných krvinek v souvislosti s nedostatkem vitamínu B12 způsobuje zvracení, nevolnost, ztrátu chuti k jídlu, průjem a podvýživu.
Předávkování vitamínem B12
Předávkování vitaminem B12 není prakticky možné, jen malá část se totiž ukládá do jater a při zvýšeném dávkování se dokonce vitamín hůře vstřebává. Nadbytek se většinou vylučuje močí, vzácně se tak může objevit maximálně kopřivka.
Vitamín B12 v potravinách
Vitamín B12 se téměř výhradně vyskytuje v živočišných potravinách. Obsahují ho některé ryby (losos, sleď, makrela, pstruh), dále se nachází ve vepřových, hovězích i telecích ledvinách, zrajících sýrech, vejcích, mléku a mléčných výrobcích.
Doporučená denní dávka u vitamínu B12 je 2,4 µg (mikrogramů).
Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.
Co je dobré vědět
Velmi závažným onemocněním, které se váže k nedostatku vitamínu B12, je perniciózní (nevyléčitelná neboli zhoubná) anémie.