Česnek: Účinné látky, recepty, léčba, prevence onemocnění | Moje zdraví

Česnek: Přírodní zázrak na všechny zdravotní neduhy. Co všechno dokáže?

Česnek: Přírodní zázrak na všechny zdravotní neduhy. Co všechno dokáže?
Autor: istock.com
18. září 2020 • 06:00

Všichni dobře známe jeho výraznou chuť i vůni a některá jídla si bez něj jednoduše nedokážeme představit. Řeč je o česneku, který má široké využití v kuchyni, je ovšem ideální také na léčbu celé řady nemocí.

Česnek kuchyňský (Allium sativum), též česnek setý, je druh celosvětově známého koření z čeledi amarylkovitých. Cibule (takzvaná palice) se dělí na několik dužnatých šupin (stroužků), které jsou kryty společným obalem bílé až purpurové barvy. 

Další informace o česneku čtěte zde.

Účinné látky česneku

Česnekcharakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná alicin. Ta je také zodpovědná za celou řadu zdravotních účinků česneku a je považována za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.

„Česnek obsahuje také cholin, jód, vitamíny A, B1, B6, éterické oleje a glykosidy,“ popisuje koření bylinkářka Markéta Janďourková. Lze říci, že obsahuje alespoň malé množství od všech základních živin, které člověk potřebuje pro správné fungování našeho organizmu. „Díky tomu podporuje vykašlávání, působí antisepticky, povzbuzuje organismus a snižuje krevní tlak,“ vyjmenovává jeho pozitivní účinky bylinkářka.

Léčba česnekem

Odborníci se shodují, že pravidelná konzumace česneku zlepšuje funkce imunitního systému. Klinická studie trvající 12 týdnů prokázala, že lidé, kteří denně jedli česnek, měli o 63 % nižší četnost nachlazení v porovnání s kontrolní skupinou.

Kromě prevence se ale česnek hodí na léčbu celé řady onemocnění:

  • Česnekový olej užívaný při mírné fyzické zátěži pomáhá snížit srdeční frekvenci u pacientů s ischemickou chorobou srdeční.
  • Díky složkám, které obsahuje, má schopnost snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, což jsou vysoce rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.
  • Je účinný anti-hepatotoxický i detoxikační prostředek. Může napomoci prevenci a léčbě hepatotoxicity (chemicky způsobené poškození jater).
  • Česnek obsahuje řadu živin, které mají antioxidační schopnosti, jež pomáhají předcházet, snižovat a zpomalovat oxidační poškození v těle.
  • Pomáhá proti infekcím, a to i plísňovým. Likviduje i kmeny zlatého stafylokoka nebo bakterie E. coli nebo salmonelu.

Vše o česneku jako přírodním léčivém zázraku najdete zde.

  • Látky obsažené v česneku spolehlivě bojují s plísňovými kožními infekcemi, jako jsou pásový opar nebo mykóza nohou. Kromě toho česnek také podporuje růst vlasů a nehtů.
  • Protisrážlivé vlastnosti česneku působí jako prevence vytváření krevních sraženin v těle.
  • Česnekovou šťávu můžete použít k okamžitému zklidnění svědivé vyrážky či po kousnutí hmyzem.
  • Jeho antibakteriální vlastnosti umí pomoci i při bolavém krku a při infekcích horních dýchacích cest. Je ovšem účinný i proti astmatu a podporuje vykašlávání, takže je nenahraditelný i u chronické bronchitidy.
  • Česnek zvyšuje uvolňování inzulinu, takže reguluje hladinu cukru v krvi a příznivě působí při cukrovce.
  • Potírání kuřích ok na nohou a bradavic drceným česnekem nebo česnekovou šťávou údajně dokáže tyto nevzhledné kožní projevy odstranit.
  • Odborníci zjistili, že denní konzumace česneku snižuje riziko onemocnění většinou typů rakoviny. Největší protirakovinné účinky má látka diallyl sulfid. Je prokázáno, že brání přeměně jiných látek na karcinogeny a bojuje tak například proti nádorům prsů. Alicin zase likviduje zárodky rakovinových buněk v žaludku a ve střevech.

Vše o příznacích rakoviny tlustého střeva čtěte zde.

  • Jelikož má česnek antibiotické a protizánětlivé účinky, používá se i pro zmírnění bolesti zubů. Smícháme prolisovaný stroužek česneku se špetkou soli a pepře a směs naneseme na bolestivé místo. Opakujeme po dobu několika dní.
  • Působí jako afrodiziakum. Zlepšuje totiž krevní oběh, takže umocňuje vzrušení a funguje dobře na potenci.
  • U starších lidí česnek zlepšuje funkce mozku, zabraňuje ničení mozkových buněk a podněcuje naopak větvení nových neuronů. Tím bojuje proti stárnutí.

Recepty s česnekem

Česnekový čaj

Pomůže při bolestech v krku, při zánětech močových cest a ledvin a dalších bakteriálních, virových i plísňových infekcích. Tři stroužky česneku prolisujeme, zalijeme 250 ml vroucí vody a krátce vylouhujeme. Čaj dochutíme medem a citronem a užíváme jej 3x denně.

Česnekový sirup

Sirup můžeme užívat v případě výskytu infekčního onemocnění, ale i jako prevenci. Podpoří imunitní systém, sníží krevní tlak a zredukuje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi.

Smícháme lžíci medu s jedním prolisovaným stroužkem česneku, směs necháme chvíli odstát a můžeme užívat (alespoň 3x denně). Nezapomínejme, že sirup je extrémně silný, a proto ho nikdy nekonzumujeme přímo. Vždy ho zředíme vodou!

Česnekovo-medové tonikum

Zabírá na nachlazení, horečku, kašel, řezné rány a odřeniny.

Oloupeme celou hlávku česneku. Nasekáme ji najemno nebo protlačíme přes lis na česnek. Vložíme do hmoždíře a tlučeme, dokud se nepromění v kaši. Dáme ho do skleněné nádoby spolu s 225 g medu. Dobře promícháme a zavřeme. Užíváme preventivně půl lžičky tonika denně. Při akutních infekcích užíváme půl lžičky maximálně šestkrát denně. Můžeme jej užívat přímo nebo se zázvorovým a citronovým čajem nebo jablečným octem.

Proti kašli

Česnek oloupeme, v mléce uvaříme doměkka a podle chuti osladíme medem. Jako sirup užíváme jednu lžičku každou hodinu.

Další užitečné rady proti nachlazení si přečtěte zde.

Proti vysokému tlaku a žaludečním potížím

Stroužky česneku oloupeme a pomeleme. Přidáme citronovou šťávu a vše zalijeme převařenou vychladlou vodou. Vzniklou směs necháme přes noc vylouhovat, druhý den ji přecedíme a dochutíme medem. Užíváme každé ráno a každý večer jednu polévkovou lžíci.

Další důležité informace o čeneku si přečtěte zde.
Další přírodní tipy v boji proti nachlazení najdete zde.

Česnek v kuchyni

Česnek lze snadno zařadit do běžného jídelníčku. Je vhodným doplňkem většiny pikantních jídel, zejména polévek a omáček. Aromatická chuť česneku zlepší chuť jinak nevýrazných jídel. Česnek je dodáván v několika formách − od celých kusů až po hladké pasty a prášky (česnekový extrakt, česnekový olej). Minimální účinná dávka pro léčebné účinky je jeden kousek s jídlem, tedy 2 až 3x denně.

„Z česneku si můžeme připravit například olej na dochucení salátu,“ radí Markéta Janďourková. „Polovinu palice česneku oloupeme, stroužky nahrubo nakrájíme a vložíme do uzavíratelné sklenice. Zalijeme jedním litrem slunečnicového oleje a necháme týden louhovat. Pak přecedíme a uchováváme v chladu a temnu,“ popisuje návod odbornice.

Vše o pěstování česneku čtěte zde.

Varování

„Pokud máme krátce před operací či užíváme léky na srážlivost krve, česnek si raději odpustíme. To platí i pro kojící ženy − účinné látky česneku přechází do mateřského mléka a pro ještě nevyvinutý zažívací systém miminka jsou nepříjemnou zátěží, na kterou organismus reaguje nadýmáním a bolestí,“ varuje bylinkářka.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.