Kašel může trvat týdny, záleží na jeho příčině. Jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Kašel může trvat týdny, záleží na jeho příčině. Jak se ho zbavit?

Kašel může trvat týdny, záleží na jeho příčině. Jak se ho zbavit?
Autor: istock.com
17. září 2020 • 10:00

Cílem kašle je očistit dýchací cesty od cizích těles, dráždivých a cizorodých či toxických látek. Vzniká podrážděním receptorů, které se nacházejí v dýchacích cestách. Někdy se ovšem kašle nemůžeme dlouho zbavit.

„Kašel je jednou z nejčastějších příčin, které přivádějí pacienty do ordinací lékařů. Jedná se o příznak, pod kterým se může skrývat široké spektrum onemocnění,“ říká MUDr. Jan Faktor, primář plicního oddělení EUC Kliniky v Českých Budějovicích. Kašel samotný je důležitou obrannou reakcí organismu – je charakteristický prudkým a usilovným výdechem. Kašel sám o sobě není nakažlivý. Nakažlivá jsou některá onemocnění, která jsou kašlem doprovázená.

Příčin může být mnoho

Nejčastěji se setkáváme s kašlem jako doprovodným příznakem akutních virových onemocnění horních a dolních cest dýchacích. „V posledních letech pozorujeme nárůst černého kašle a bohužel také plicní tuberkulózy,“ upozorňuje primář Faktor. Jednou z dalších příčin (především suchého) kašle může být v současné době i nákaza koronavirem Covid-19.

Vše o příznacích této nemoci čtěte zde.

Kašel může doprovázet také gastroezofageální reflux (zpětný chod žaludečního obsahu do jícnu), průduškové astma, jiná zánětlivá onemocnění plic, rakovinu plic či CHOPN (chronickou obstrukční plicní nemoc). „K příčinám kašle patří také cystická fibróza, anatomické abnormality dýchacích cest nebo bronchiektázie – rozšíření průdušek a průdušinek,“ dodává pneumolog. Kašel se objevuje rovněž při chorobách orgánů přímo nesouvisejících s dýchacími cestami, například při srdečním selhávání a jiných, vzácnějších onemocněních. „Někdy se organická příčina původu kašle vůbec nedá zjistit a lékař dochází k názoru, že původ kašle je psychogenní,“ vysvětluje lékař. Podle toho, jak dlouho kašel trvá, rozlišujeme akutní (jeho trvání nepřesahuje tři týdny), subakutní (od tří do šesti až osmi týdnů) a chronický kašel, který trvá déle než osm týdnů.

Které látky pomohou vykašlávat

Pokud je kašel lehčího charakteru, postačí k jeho léčbě volně prodejné přípravky. K dispozici pro léčbu produktivního kašle (při němž vykašláváme hlen) jsou léky na bázi mukolytik (látek, jež mají za úkol zkapalňovat hlen a zlehčit tak vykašlávání). „V lékárnách jsou k dostání například deriváty N-acetylcysteinu, který štěpí takzvané disulfidické můstky v hlenu, urychluje jeho zkapalnění a usnadní vykašlávání. Dále jde o léky na bázi ambroxolu, jenž působí podobným způsobem. Nejnovějším lékem je erdostein, který má i protizánětlivé a antioxidační účinky,“ upozorňuje lékař. „Velmi dobře podporují vykašlávání léky na bázi nejrůznějších bylinek, například břečťanu,“ dodává MUDr. Faktor. K často používaným bylinkám patří dále jitrocel, mateřídouška, tymián či yzop. Příznivě působí balzámy s obsahem aromatických bylin a kafru.

Jak se zbavit zahlenění? Další informace najdete zde.

Kdy je zapotřebí kašel tlumit

Na suchý kašel, který postiženého dráždí (u dětí může někdy předcházet zánětu hrtanu neboli laryngitidě a bývá také typický pro astmatiky), se používají léky, jež jej utlumí. V centru kašle v mozku působí léky na bázi kodeinu, dextrometorfanu nebo butamirátu. Přímo v plicích pak působí například látky levodropropizin nebo dropropizin. Je důležité vědět, že léky na usnadnění vykašlávání se nesmějí kombinovat s léky určenými k tlumení kašle. „Pokud kašel trvá déle než tři týdny, je vždy nutné navštívit lékaře!“ uzavírá MUDr. Jan Faktor.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.