Problémy s erekcí? Na vině mohou být jiné vážné nemoci | Moje zdraví

Problémy s erekcí? Na vině mohou být jiné vážné nemoci

Problémy s erekcí? Na vině mohou být jiné vážné nemoci
Autor: istock.com
13. září 2020 • 06:00

Skoro čtyřicet procent lidí v Česku má vysoký tlak a čtvrtina to přitom ani neví. Přitom problémy se mohou projevit poprvé například poruchami erekce. S ní má problém asi půl milionu českých mužů. Výskyt poruch stoupá s věkem mužů. Ve věkové kategorii 40 až 65 let má tyto problémy 60 procent mužů.

Potíže s erekcí mohou být i příznakem vážnější choroby. Nejčastější příčinou problémů se ztopořením penisu jsou poruchy cévní, neurologické, mohou být i příznakem cukrovky či hormonální choroby. Psychické problémy tvoří 20 procent.

Co se týče souvislosti vysokého krevního tlaku a erekce, je to snadné vysvětlení. Jestliže se vám totiž ucpávají v důsledku aterosklerózy tepny, ucpávají se i ty, které přivádějí krev do pohlavních orgánů. Takže není divu, že se projeví potíže s erekcí. Muži jsou ovšem ostýchaví a většinou se snaží poruchy erekce léčit sami nákupem preparátu prodávaného bez lékařského doporučení. To je ale chyba, protože důvody problémů mohou být vážné a je třeba je řešit.

Signály v podobě nedostatečné erekce by měly být určitým alarmem. Svůj krevní tlak bychom proto měli mít pod kontrolou. Pravidelné měření může zachránit partnerský život, ale také odhalit změny v kardiovaskulárním systému včas a předcházet tak rizikům vzniku infarktu a dalších nemocí. „Optimální hodnota tlaku krve je 120−130/70−85 mm Hg, ale pokud nějaká hodnota vyskočí, nehraje to důležitou roli. Může za to např. přechodný stres," vysvětluje odborník na arteriální hypertenzi MUDr. Jan Peleška, specialista působící v České společnosti pro hypertenzi. Pacienti po infarktu si často zpětně uvědomují předcházející problémy s erekcí.

Dědičné onemocnění

Přibližně u každého třetího z pacientů je hypertenze podmíněna dědičně. Častěji se také objevuje u mužů s cukrovkou či u lidí s nadváhou. Každopádně hypertenzi obvykle nezpůsobuje pouze jedna příčina, nýbrž kombinace mnoha faktorů (kouření, stres, vysoký přísun soli, alkohol).

Registry sledující příčiny infarktů myokardu prokázaly, že právě kouření patří v tomto směru k nejrizikovějším faktorům. „Průměrný věk mužů kuřáků s prvním infarktem je u nás kolem šedesáti let, u nekuřáků o deset let více. Vysoký tlak sice postihuje muže dříve, protože ženy jsou chráněny pohlavními hormony, ale během menopauzy ženy začnou muže v průměru dohánět,“ upřesňuje MUDr. Peleška. V dnešní době je dobře léčených hypertoniků více než třicet procent a situace je u nás podobná jako v evropských zemích, spíše lepší.

Patříte mezi 11 typů lidí, kterým nejvíc hrozí infarkt? Více čtěte zde.

Prevence hypertenze

Změny ve stravovacích zvyklostech a redukce hmotnosti jsou efektivními nástroji na redukci zvýšeného krevního tlaku. Jejich efekt se zvyšuje, pokud se uplatní i další změny životního stylu, jako je méně solení, ukončení kouření, snížení stresu, omezení nadměrné konzumace alkoholu a pravidelná fyzická aktivita. Pokud i přes výše uvedená opatření je váš krevní tlak zvýšený, je třeba poradit se s lékařem o případné farmakologické léčbě, která bývá často efektivní, pokud se pravidelně a důsledně užívá.

Domácí měření krevního tlaku se doporučuje jako preventivní prostředek i jako standardní doplněk léčby hypertenze. Výhoda domácího měření krevního tlaku spočívá zejména v tom, že si můžete svůj krevní tlak sledovat pravidelně v určitém čase a za normálních každodenních podmínek. Nejste odkázáni pouze na lékaře a jeho specializované přístroje. Tím se vyhnete uměle zvýšeným hodnotám způsobeným nervozitou v cizím prostředí ordinace lékaře (tzv. syndrom bílého pláště). Díky neustále vylepšovaným (aktuálně jsou na trhu novinky s kontrolou fibrilace srdečních síní – Afib) a důsledně klinicky ověřovaným přístrojům si svůj krevní tlak můžete monitorovat i doma.

Důležité je měřit se v klidu, pravidelně a mít správně nasazenou manžetu tlakoměru, aby výsledky nebyly zkreslené. Pokud si nejste jisti, jak se manžeta na paži správně umisťuje, může vám pomoci tlakoměr s tzv. Intelli manžetou, jež odstraňuje chyby při jejím nesprávném umístění proti tepně. Což potvrzuje i kardiolog prof. Michal Vrablík: „Domácí měření se musí provádět podle jasných pravidel a správně, jinak výsledky mohou spíše pacienta stresovat a situaci zhoršovat. Nezbytným předpokladem je použití kvalitních tlakoměrů ideálně vybavených Intelli manžetou, např. OMRON M6 Comfor AFib, které jsou uživatelsky příjemné a na výsledky měření se lze spolehnout.“  Více informací o zásadách správného měření na www.krevnitlak.cz.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.