Přírodní léky a babské rady na kašel | Moje zdraví

Jak vyléčit kašel bez antibiotik a sirupů z lékárny?

Jak vyléčit kašel bez antibiotik a sirupů z lékárny?
Kašel je lepší nejdříve zkusit porazit přírodní cestou • Autor: iStock.com
1. října 2018 • 06:00

Kašel je často prvním signálem toho, že na nás „leze“ nějaká viróza. Je reakcí na náš podrážděný hrtan a všichni se asi shodnou na tom, že dokáže být pořádně otravný. Nepříjemné kašlání se nás totiž v průměru drží nějakých 18 dní. Mnoho lidí se ho snaží zahnat nejrůznějšími léky a antibiotiky, ale ta jsou mnohdy neúčinná a hlavně kvůli kašli si je většinou brát nemusíte. Známe totiž lepší způsob, jak se vyléčit. Zkuste naše tipy.

Podle odborníků je mnohem lepší hledat jiné způsoby léčby, které posilují náš imunitní systém a pomáhají tělu bojovat s virózou. Jednou z cest jsou přírodní léky na kašel. Pokud samozřejmě nemůžete v noci spát a kašlem se probouzíte a vůbec nic nepomáhá, je lepší vždy vyhledat odbornou lékařskou pomoc, na vině může být také bronchitida, zápal plic nebo astma. Pokud ale trpíte běžným kašlem, mohou vám pomoct i tyto jednoduché činnosti.

Horká sprcha

Pokud kašel udeří, dejte si pořádně dlouhou sprchu. „Být v horké sprše je to nejlepší, co můžete udělat,“ popisuje pro Moje zdraví lékařka Lucie Nováková s tím, že pára protáhne a uklidňuje dýchací cesty. Mluvíme zde samozřejmě o horké sprše. V ní můžete klidně zůstat půl hodiny.

Jezte potraviny posilující imunitu

Pokud se necítíte dobře a chcete posílit svou imunitu, zkuste jíst odborníky doporučené potraviny. Dobré jsou například houby shiitake, česnek, citronová šťáva či kurkuma, která je bohatá na antioxidanty.

Výluh z koření

Pokud máte podrážděné hrdlo, zkuste si udělat tuhle zázračnou věc. Vezměte si med, vmíchejte do něj skořici, kurkumu, trochu černého pepře a do směsi přidejte práškový (drcený) zázvor. Vzniklou směs dejte na lžičku a spolkněte ji. Chutná to sice podobně jako asijská marináda na grilování, ale vězte, že vašemu krku se díky téhle přírodní medicíně zaručeně uleví.

Pomohou teplé nápoje

Teplý čaj a horké nápoje přirozeně „rozzlobený“ krk uklidní. Čaj pijte přes celý den a uvidíte, že vám bude zaručeně lépe. Někteří odborníci doporučují zejména čaj se zázvorem, jalovcem či americký marshmallow čaj. Obecně je potřeba mít v těle dostatek tekutin, abyste předešli dehydrataci.

Odpočiňte si

Není to sice nic originálního, ale spánek skutečně zabírá. Takže pokud už budete mít chvilku času a trpíte nějakou tou virózou, zalezte si pod peřinu a pořádně se vypoťte.

Zkuste olej z oregana

Pokud máte kašel, může vám pomoct i olej z oregana. Dejte si jej po jedné kapce na každou stranu jazyka a spolkněte. Tato léčivá aromatická bylina totiž pomáhá odstraňovat bakterie a posiluje imunitní systém.

Inhalování eukalyptového oleje

Ještě jsme také nezmiňovali inhalování, přitom se jedná o jeden z nejlepších způsobů, jak uvolnit své zahleněné a podrážděné dýchací cesty. Inhalovat můžete třeba eukalyptový olej. Naplňte si dřez či hrnec horkou vodou. Do vody nalijte trochu eukalyptového oleje a dejte si přes hlavu ručník. Pak alespoň půl hodiny inhalujte, dělejte hluboké nádechy a výdechy. Uvidíte, výsledek se zaručeně dostaví. Inhalovat můžete také léty prověřenou Vincentku. Možností je opravdu hodně. Snad vám tedy náš článek trochu pomohl a antibiotika tentokrát necháte zavřená ve skřínce.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.