Mangan | Moje zdraví

Mangan

Mangan
Autor: istock.com
24. května 2020 • 23:59

Mangan (Manganum, Mn) patří mezi základní biogenní prvky (minerální látky) v lidském těle. Je pro nás nezbytný, ale zároveň potenciálně toxický.

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky manganu

Pravidelný přísun manganu v potravě je důležitý z několika důvodů. Je významný pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může zvyšovat riziko onemocnění cukrovkou. Můžeme jej řadit do skupiny antioxidantů – je složkou některých enzymů, chránících tkáně před poškozením volnými radikály. Dále působí na správnou funkci pohlavních žláz a vývoj mužských pohlavních buněk.

Mangan je také důležitý pro činnost mozku, podporuje stavbu kostí, přispívá k překonávání únavy, zlepšuje paměť, zvyšuje celkovou odolnost nervů, podporuje svalové reflexy a pomáhá využít vitamín C.

O tom, proč je dobré omězit cukr ve stravě, čtěte zde.

Nedostatek manganu

Nedostatek manganu se může projevit zvýšenou hladinou cholesterolu a krevního tlaku, nevolnostmi či svalovými křečemi. Mohou se objevit i problémy se zrakem, kožní onemocnění či poruchy plodnosti.

Nadbytek manganu

Zvýšené množství manganu v potravě působí negativně především na nervovou soustavu. Dlouhodobé vystavování vysokým dávkám manganu může podle některých údajů zapříčinit vznik Parkinsonovy nemoci. U pacientů s onemocněním jater může docházet k hromadění manganu v těle v důsledku jeho sníženého vylučování. Mangan se totiž z těla vylučuje prostřednictvím žluče.

Mangan v potravinách

Mangan je obsažen hlavně v ananasech a ananasové šťávě. Mezi další důležité zdroje manganu patří ořechy, obilniny (nemletá pšenice, neloupaná rýže, celozrnné pečivo, ovesná kaše), luštěniny (fazole, hrášek), špenát, borůvky a čaj.

Doporučená denní dávka manganu u dospělého přibližně od 2 do 5 mg.

Co je dobré vědět

Mangan se vstřebává do organismu hůře u mužů, než u žen.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.